Home / 1stpage / Σε ανοικτή γραμμή Ν. Κεραμέως – Κ. Μητσοτάκη για την έγκριση μονίμων διορισμών

Σε ανοικτή γραμμή Ν. Κεραμέως – Κ. Μητσοτάκη για την έγκριση μονίμων διορισμών

Δημοσιεύτηκε: 5:40 μμ Φεβρουάριος 10th, 2022  


Σε ανοικτή γραμμή βρίσκεται η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως με το υπουργείο Οικονομικών και τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, προκειμένου να «δρομολογηθεί» η έγκριση ενός ακόμη αριθμού μονίμων διορισμών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή:

Α. Γίνεται προσπάθεια να εγκριθεί ένας αριθμός μονίμων διορισμών εκπαιδευτικών. Ο ακριβής αριθμός, θα καθορισθεί τον Απρίλη, έχοντας  η Κυβέρνηση και τα στοιχεία αιτήσεων συνταξιοδότησης των εκπαιδευτικών.

Β. Παρότι ο κρατικός προϋπολογισμός  του 2022 δεν προβλέπει διορισμούς μονίμων διορισμών, εάν τα δημοσιονομικά το επιτρέψουν ένα μέρος του αριθμού διορισμών που θα εγκριθεί  θα γίνει μέσα στο τρέχον έτος .

Γ. Στόχος είναι να θεσμοθετηθεί ένα νέο σύστημα διορισμών εκπαιδευτικών, το οποίο εφόσον τελικά γίνει νόμος να εφαρμοστεί στους επόμενους διορισμούς.

Σημειώνεται ότι οι τακτικές αποδοχές και οι αντίστοιχες εργοδοτικές εισφορές που επιβαρύνουν την κεντρική διοίκηση, εμφανίζονται το έτος 2021  μειωμένες κατά 32 εκατ. ευρώ, κυρίως εξαιτίας των ιδιαίτερα αυξημένων αποχωρήσεων λόγω συνταξιοδότησης τακτικού προσωπικού του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, οι οποίες υπερέβησαν κατά πολύ τις προηγούμενες εκτιμήσεις, καθώς και του ετεροχρονισμού των προσλήψεων 11.700 εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Σύστημα δορισμών

Υπενθυμίζεται ότι οι μέχρι τώρα διορισμοί μονίμων εκπαιδευτικών έγιναν με το νόμο «Γαβρόγλου».

Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας η εφαρμογή του νόμου «Γαβρόγλου» ήταν απαραίτητη, προκειμένου:

α) να μην καθυστερήσουν οι μόνιμοι διορισμοί και

β) να συνυπολογιστεί άμεσα η προϋπηρεσία χιλιάδων εκπαιδευτικών.

Αποχωρήσεις τακτικού προσωπικού

Κατά τα τελευταία έτη παρατηρείται μεγάλο κύμα αποχωρήσεων λόγω συνταξιοδότησης από τους φορείς της Κεντρικής Διοίκησης και κυρίως από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, όπου το σύνολο των αποχωρήσεων ανέρχεται στο 44% του συνόλου των αποχωρήσεων της Κεντρικής Διοίκησης κατά το έτος 2020.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία οι αποχωρήσεις από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 53% του συνόλου των αποχωρήσεων της Κεντρικής Διοίκησης του 2021.

Πηγή: esos.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...