Home / 1stpage / Αποκλειστικά με φυσική παρουσία τα μαθήματα στα ΑΕΙ, στις προθέσεις της Κυβέρνησης

Αποκλειστικά με φυσική παρουσία τα μαθήματα στα ΑΕΙ, στις προθέσεις της Κυβέρνησης

Δημοσιεύτηκε: 11:23 πμ Ιανουάριος 4th, 2022  


Αποκλειστικά με τη φυσική παρουσία φοιτητών και διδασκόντων ξεκινούν, όπως όλα δείχνουν,  τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, τα μαθήματα στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Η Κυβέρνηση φέρεται να αποκλείει την υιοθέτηση εισηγήσεων που δέχεται από ανώτατα  όργανα των Πανεπιστημίων  για υβριδικό σύστημα διδασκαλίας.

Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στην εβδομάδα.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για τα μαθήματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στα ΑΕΙ, το έχει ξεκαθαρίσει, εγγράφως,  προς τους Πρυτάνεις ότι η τυχόν διδασκαλία προπτυχιακών μαθημάτων με τη χρήση μεθόδων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, είτε αποκλειστικά είτε συμπληρωματικά, είναι μη νόμιμη και σε καμία περίπτωση δεν δύναται να προσμετρηθεί στον ελάχιστο αριθμό των δεκατριών εβδομάδων για τη διδασκαλία ενός μαθήματος, όπως προβλέπεται στο άρθρο 33, παρ. 5 του ν. 4009/2011.

Μάλιστα  με το ίδιο έγγραφο η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας επισήμανε στους Πρυτάνεις:

Λήψη των αναγκαίων μέτρων: Τα ανά περίπτωση αρμόδια συλλογικά και μονομελή όργανα διοίκησης κάθε Ιδρύματος, καθώς και τα συλλογικά και μονομελή όργανα των επιμέρους ακαδημαϊκών μονάδων του Ιδρύματος (Σχολών/ Τμημάτων) έχουν υπηρεσιακό καθήκον όπως ασκούν τις αρμοδιότητες τους για την παρακολούθηση της εφαρμογής της κείμενης νομοθεσίας και τη λήψη των αναγκαίων μέτρων, όπου διαπιστώνεται παρέκκλιση από την κείμενη νομοθεσία.

Αποκλειστικά δια ζώσης: Η κάθε είδους εκπαιδευτική διαδικασία που συνίσταται στη διδασκαλία μαθημάτων, στη διεξαγωγή εργαστηρίων και κλινικών ασκήσεων και στη διενέργεια κάθε άλλου είδους παρεχόμενου διδακτικού έργου, στο πλαίσιο προγραμμάτων σπουδών α ́και β ́ κύκλου των Α.Ε.Ι., διεξάγεται αποκλειστικά δια ζώσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2 της υπ’ αριθμ. 119847/ΓΔ6/23.9.2021 Κοινής Υπουργικής Απόφασης, του ν. 4009/2011 (Α ́195), του ν. 4485/2017 (Α ́114), του Εσωτερικού Κανονισμού κάθε Α.Ε.Ι. και του εγκεκριμένου Κανονισμού κάθε προγράμματος σπουδών, εφόσον υφίστανται.

Λόγω νόσησης του διδακτικού προσωπικού: Σε καμία περίπτωση, η παροχή του διδακτικού έργου δεν δύναται να διεξαχθεί με μεθόδους εξ αποστάσεως εκπαίδευσης λόγω νόσησης του διδακτικού προσωπικού.

Τι προβλέπει η παρ. 7 του άρθρου 33 του ν. 4009/2011

Ειδικώς, με την παρ. 7 του άρθρου 33 του ν. 4009/2011 ορίστηκε ότι:

«7. Αν για οποιονδήποτε λόγο ο αριθμός των εβδομάδων διδασκαλίας που πραγματοποιήθηκαν σε ένα μάθημα είναι μικρότερος από τις δεκατρείς, το μάθημα θεωρείται ότι δεν διδάχθηκε και δεν εξετάζεται, τυχόν δε εξέταση του είναι άκυρη και ο βαθμός δεν υπολογίζεται για την απονομή του τίτλου σπουδών.».

Μοναδική εξαίρεση της υποχρεωτικά δια ζώσης εκπαίδευσης, αποτελεί η οργάνωση και λειτουργία Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) με μεθόδους εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 30 του ν. 4485/2017 (Α ́114), υπό την προϋπόθεση ότι η εν λόγω δυνατότητα προβλέπεται στην απόφαση ίδρυσης και τον εγκεκριμένο Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του Π.Μ.Σ.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...