Home / 1stpage / Ποια παιδιά (ηλικίας 5-11 ετών) θα έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό

Ποια παιδιά (ηλικίας 5-11 ετών) θα έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό

Δημοσιεύτηκε: 2:30 μμ Δεκέμβριος 3rd, 2021  


Παιδιά με υποκείμενα νοσήματα, παιδιά με χρόνια νοσήματα, με ανοσοκαταστολή, είναι αυτά τα οποία θα πρέπει να εμβολιαστούν πρώτα, είπε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Β. Παπαευαγγέλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, στη σημερινή τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

Δημοσιογράφος: Καλησπέρα σας. Έχω δυο ερωτήματα. Πρώτον, μήπως εν όψει των γιορτών και μέχρι να κλείσουν τα σχολεία θα κρίνατε σκόπιμο, και οι εμβολιασμένοι μαθητές να έχουν πρόσβαση σε ένα δωρεάν self test για καλύτερο έλεγχο; Και δεύτερον, στην κατηγορία των παιδιών 5-11 ετών, ποια πιστεύετε ότι κατά προτεραιότητα θα πρέπει να εμβολιαστούν; Για παράδειγμα, παιδάκια που παθαίνουν συχνά βρογχιολίτιδες θα πρέπει οι γονείς να το σκεφτούν πιο σοβαρά να τα εμβολιάσουν; Ευχαριστώ.

Β. Παπαευαγγέλου: Να ξεκινήσω από τον εμβολιασμό των παιδιών. Προφανώς παιδιά με υποκείμενα νοσήματα, παιδιά με χρόνια νοσήματα, με ανοσοκαταστολή, είναι αυτά τα οποία θα πρέπει να εμβολιαστούν πρώτα.

Τώρα, ως προς τις συχνές βρογχίτιδες είναι κάτι το οποίο έχει συζητηθεί αρκετά. Είχαμε και μια συζήτηση στην Παιδιατρική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος χθες το βράδυ για αυτό το θέμα.

Και παρ’ όλο που στις αρχές της πανδημίας θεωρούσαμε ότι τα παιδιά με άσθμα ή με, αυτό που λέμε, μεταλοιγμώδη συριγμό, που είναι πολύ συχνό στην παιδική ηλικία, είναι αυξημένου κινδύνου, δεν έχει φανεί κάτι τέτοιο.

Παρ’ όλα αυτά είναι σαφές ότι παιδιά που λαμβάνουν ανοσοτροποποιητική αγωγή, παιδιά με χρόνια βρογχίτιδα, με μεγάλη παχυσαρκία, είναι παιδιά που θα πρέπει να εμβολιαστούν πρώτα.

Τώρα, ως προς το άλλο ερώτημα που κάνατε για το self test στα εμβολιασμένα παιδιά, δεν έχει συζητηθεί κάτι τέτοιο στην Επιτροπή μας. Θα μπορούσαμε να το εξετάσουμε. Τα δεδομένα, όμως, δείχνουν ότι επειδή στα Λύκεια έχουμε πολύ καλό επίπεδο εμβολιαστικής κάλυψης, δεν έχουμε τόσα πολλά κρούσματα. Πιο πολύ στα δημοτικά που είναι τα ανεμβολίαστα παιδιά έχουμε αυξημένα κρούσματα.

Και πάλι βέβαια δεν έχει ξεπεράσει στο σύνολο των παιδιών 4 έως 18 το 25% των κρουσμάτων σταθερά σε όλη τη φάση αυτή του φθινοπώρου.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...