Home / 1stpage / Διευρύνονται οι κατηγορίες δικαιούχων χορήγησης επιταγής αξίας 200€

Διευρύνονται οι κατηγορίες δικαιούχων χορήγησης επιταγής αξίας 200€

Δημοσιεύτηκε: 1:27 μμ Σεπτέμβριος 2nd, 2021  


Διευρύνονται οι κατηγορίες δικαιούχων χορήγησης επιταγής (voucher) αξίας 200€, για την αγορά tablet, laptop, desktop, με νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Ειδικότερα η απόφαση προβλέπει τη διεύρυνση των κατηγοριών των δυνητικών δικαιούχων του Προγράμματος «Ψηφιακή Μέριμνα», συμπεριλαμβάνοντας και οικογένειες που πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:

Εγκεκριμένοι δικαιούχοι επιδόματος παιδιού ΟΠΕΚΑ για το έτος 2020 που εντάσσονται στη δεύτερη και τρίτη κατηγορία ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος (μεγαλύτερου των έξι χιλιάδων ευρώ και έως δεκαπέντε χιλιάδες ευρώ) και ταυτόχρονα

– έχουν τρία ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα, ή
– έχουν εξαρτώμενο τέκνο το οποίο είναι ήδη δικαιούχος επιδόματος ΟΠΕΚΑ για άτομα με αναπηρία, όπως προβλέπεται από τις διατάξεις της περ. ε της παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 4520/2018.

Για τις παραπάνω περιπτώσεις εξαρτώμενων τέκνων, ωφελούμενα είναι μόνο όσα από τα εξαρτώμενα τέκνα έχουν ηλικία από 4 έως 24 έτη και σπουδάζουν σε μία από τις επιλέξιμες για το Πρόγραμμα βαθμίδες και δομές εκπαίδευσης.

Δυνητικοί Δικαιούχοι του Προγράμματος

Δυνητικοί δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι οικογένειες:

(α) με ετήσιο ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα που δεν υπερβαίνει τις έξι χιλιάδες ευρώ (6.000€) και με εξαρτώμενα τέκνα ηλικίας από 4 έως 24 ετών που σπουδάζουν σε μία από τις επιλέξιμες για το Πρόγραμμα βαθμίδες εκπαίδευσης.

(β) εγκεκριμένοι δικαιούχοι επιδόματος παιδιού ΟΠΕΚΑ για το έτος 2020 που εντάσσονται στη δεύτερη και τρίτη κατηγορία ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος (από έξι χιλιάδες ένα ευρώ έως δεκαπέντε χιλιάδες ευρώ), με τρία ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα, είτε με εξαρτώμενο τέκνο το οποίο είναι ήδη εγκεκριμένος δικαιούχος προνοιακού επιδόματος ΟΠΕΚΑ για άτομα με αναπηρία, όπως προβλέπεται από τις διατάξεις της περ. ε της παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 4520/2018.

Από τα παραπάνω εξαρτώμενα τέκνα, ωφελούμενα είναι μόνο όσα έχουν ηλικία από 4 έως 24 έτη και σπουδάζουν σε μία από τις επιλέξιμες για το Πρόγραμμα βαθμίδες εκ- παίδευσης.

Εξειδίκευση κριτηρίων επιλεξιμότητας Δικαιούχων

Οι παραπάνω προϋποθέσεις εξειδικεύονται ως εξής:

1. Για την επιβεβαίωση της επιλεξιμότητας των δικαιούχων ελέγχεται η σωρευτική κάλυψη των ακόλουθων τριών (3) επιμέρους κριτηρίων:

(α) Κριτήριο 1: Η σύνθεση της οικογένειας, δηλαδή η επιβεβαίωση των γονέων και των εξαρτώμενων τέκνων που μπορούν να συμμετέχουν στην ίδια αίτηση: Η σύνθεση, αφενός, επηρεάζει τον υπολογισμό του συντελεστή ισοδυναμίας του επόμενου κριτηρίου και, αφετέρου, επιβεβαιώνει το δικαίωμα του αιτούντα-δικαιούχου να λάβει την επιταγή (voucher) για λογαριασμό του ωφελούμενου εξαρτώμενου τέκνου.

(β) Κριτήριο 2: Το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα για το σύνολο των μελών του σημείου (1α).

(γ) Κριτήριο 3: Η επιβεβαίωση της φοίτησης στην κατάλληλη βαθμίδα εκπαίδευσης, για όσα από τα εξαρτώμενα τέκνα του σημείου (1α) βρίσκονται εντός των επιλέξιμων ηλικιακών ορίων και για τα οποία δύναται να εκδοθεί επιταγή (voucher).

2. Εξειδίκευση Κριτηρίου

1: Σύνθεση Οικογένειας

(α) Για τους σκοπούς του προγράμματος, ως μέλη της οικογένειας στην αίτηση Επιχορήγησης μπορούν να δηλωθούν μόνο οι γονείς και όλα τα εξαρτώμενα τέκνα τους (δυνητικοί ωφελούμενοι του προγράμματος και μη).

(β) Όσον αφορά τη συμπερίληψη των γονέων,

i. Περιλαμβάνεται πάντα το Φυσικό Πρόσωπο που υποβάλλει την αίτηση Επιχορήγησης (Αιτών) και είναι ο φυσικός ή θετός γονέας του/των εξαρτώμενων τέκνων που θα δηλωθούν σύμφωνα με το επόμενο εδάφιο (2γ).

ii. Δήλωση και δεύτερου γονέα στην ίδια αίτηση Επιχορήγησης γίνεται υποχρεωτικά στις περιπτώσεις ύπαρξης γάμου ή συμφώνου συμβίωσης σε ισχύ. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις η αίτηση Επιχορήγησης κατατίθεται από το γονέα που έχει την επιμέλεια, και η οικογένεια για τους σκοπούς του προγράμματος και μόνο εμφανίζεται στην αίτηση ως «μονογονεϊκή» (ήτοι με δήλωση ενός μόνο γονέα).

iii. Στην εξαιρετική περίπτωση ύπαρξης γάμου ή συμφώνου συμβίωσης σε ισχύ, όπου έχει επέλθει διάσταση ή οριστική διακοπή της συγκατοίκησης, η δήλωση δύναται να υποβληθεί ως «μονογονεϊκή» από το γονέα στον οποίο έχει αποδοθεί με δικαστική απόφαση η άσκηση της επιμέλειας των εξαρτώμενων τέκνων ή εναλλακτικά, έχει αποδοθεί η κύρια ευθύνη διατροφής με κοινή συμβολαιογραφική πράξη των γονέων.

(γ) Όσον αφορά τη συμπερίληψη των εξαρτώμενων τέκνων (ωφελούμενων ή μη),

i. Δηλώνονται όλα τα τέκνα των Φυσικών Προσώπων που έχουν συμπεριληφθεί στην αίτηση Επιχορήγησης ως γονείς, τα οποία εμπίπτουν σε κάποια από τις ακόλουθες περιπτώσεις:

• Κοινά, φυσικά ή θετά, τέκνα του υπόχρεου ή συζύγου σε περίπτωση ύπαρξης γάμου ή συμφώνου συμβίωσης σε ισχύ

• Φυσικά ή θετά τέκνα του υπόχρεου ή συζύγου από προηγούμενο γάμο, για τα οποία διατηρούν την επιμέλεια ή κύρια/αποκλειστική ευθύνη διατροφής τους. Στην περίπτωση αυτή εντάσσεται και η εξαίρεση του εδαφίου (2β.iii) ανωτέρω.

• Φυσικά, θετά ή αναγνωρισμένα τέκνα του υπόχρεου ή συζύγου εκτός γάμου, για τα οποία διατηρούν την επιμέλεια.

ii. Και για τα οποία συντρέχει κάποια από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

• Έχουν γεννηθεί κατά τα ημερολογιακά έτη 2002 έως και 2021 (0-18 ετών, ανεξαρτήτως φοίτησης).

• Έχουν γεννηθεί κατά το ημερολογιακό έτος 2001 και φοιτούν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (19 ετών με φοίτηση στη μέση εκπαίδευση).

• Έχουν γεννηθεί κατά τα ημερολογιακά έτη 1996 έως και 2002 και φοιτούν σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.), σε Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Δ.Ι.Ε.Κ.) αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ή σε Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, όπως επιβεβαιώνεται από το κριτήριο 3 (18-24 ετών με κατάλληλο συνδυασμό φοίτησης).

• Έχουν γεννηθεί κατά τα ημερολογιακά έτη 1996 έως και 2002 και φοιτούν στο Μεταλυκειακό έτος – Τάξη Μαθητείας των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.), σε σχολές του Δημοσίου Ανώτατης ή Ανώτερης Εκπαίδευσης (Στρατιωτικές, Αστυνομίας, Ναυτικού κ.λπ.), σε Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Δ.Ι.Ε.Κ.) που δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας και Θρησκευμάτων, σε Ιδιωτικά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, σε κολέγια ή σε αναγνωρισμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού.

• Έχουν ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω μέχρι τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους.

iii. Επισημαίνεται ότι τα δηλωθέντα στην αίτηση εξαρτώμενα τέκνα μπορεί να περιλαμβάνουν τόσο τα ωφελούμενα (επιλέξιμα για έκδοση επιταγής) όσο και τα λοιπά εξαρτώμενα τέκνα (μη επιλέξιμα για έκδοση επιταγής, αλλά συμμετέχοντα στον υπολογισμό του ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος).

iv. Επισημαίνεται ότι για τον υπολογισμό των ηλικιών και των αντίστοιχων ημερολογιακών ετών, λαμβάνονται ως βάση αναφοράς οι υπολογισμοί που έγιναν για την εγγραφή μαθητών στη σχολική χρονιά 2020-2021.

(δ) Κατ’ εξαίρεση, στην περίπτωση παιδιών υπό Επιτροπεία, όπου η δήλωση υποβάλλεται από τον Επίτροπο, η οικογένεια θα λογίζεται ως έχουσα ένα και μόνο μέλος, για το οποίο θα πρέπει να συντρέχει κάποια από τις προϋποθέσεις του σημείου (γ.ii) ανωτέρω. Τα κριτή- ρια 2 (δύο) και 3 (τρία) θα ελέγχονται μόνο ως προς το μοναδικό αυτό μέλος της οικογένειας.

Ο επίτροπος που υποβάλλει την αίτηση, σε περίπτωση που είναι φυσικό πρόσωπο, μπορεί να υποβάλλει παράλληλα αίτηση και ως γονέας για τη δική του οικογένεια.

3. Εξειδίκευση Κριτηρίου 2: Ισοδύναμο Οικογενειακό Εισόδημα

(α) Για τον έλεγχο του κριτηρίου 2 (δύο), λαμβάνονται υπόψη τα στοιχεία φορολογίας εισοδήματος τα οποία λαμβάνονται με τη χρήση διαδικτυακής υπηρεσίας από τη φορολογική βάση δεδομένων της ΑΑΔΕ, μετά από αίτηση των δικαιούχων. Πιο συγκεκριμένα.

i. Τουλάχιστον το Φυσικό Πρόσωπο που υποβάλλει την αίτηση Επιχορήγησης, θα πρέπει να έχει υποβάλλει ως δικαιούχος ή σύζυγος δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2019 (δηλώσεις που υποβλήθη- καν το 2020) και να διαθέτει προσωπικούς κωδικούς – διαπιστευτήρια της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ. (taxisnet).

ii. Τόσο για τον αιτούντα του προηγούμενου σημείου, όσο και για κάθε άλλο μέλος της οικογένειας που διαθέτει Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) και υποβάλει ατομική ή κοινή δήλωση, λαμβάνεται υπόψη το συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό, ατομικό εισόδημα από κάθε πηγή ημεδαπής και αλλοδαπής προέλευσης προ φόρων, όπως αναφέρεται στην Πράξη Προσδιορισμού Φόρου του φορολογικού έτους 2019 (δηλώσεις που υποβλήθηκαν εντός του 2020), μετά την αφαίρεση των εισφορών για κοινωνική ασφάλιση, εξαιρούμενων των επιδομάτων που δεν προσμετρώνται στο φορολογητέο εισόδημα.

(β) Ως οικογενειακό εισόδημα νοείται το άθροισμα των ατομικών εισοδημάτων των μελών της οικογένειας, όπως αυτά υπολογίζονται με βάση το προηγούμενο εδάφιο.

(γ) Ως ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα νοείται το οικογενειακό εισόδημα αφού εφαρμοστεί σε αυτό ένας συντελεστής ισοδυναμίας, ως εξής:
Ισοδύναμο Οικογενειακό Εισόδημα =
Οικογενειακό εισόδημα
Συντελεστής Ισοδυναμίας

(δ) Ο συντελεστής ισοδυναμίας προκύπτει από το σταθμισμένο άθροισμα των μελών της οικογένειας σύμφωνα με την ακόλουθη στάθμιση:

i. Για το πρώτο μέλος της οικογένειας, στάθμιση =1

ii. Για το δεύτερο μέλος της οικογένειας, στάθμιση = 1⁄2 iii. Για κάθε επόμενο μέλος της οικογένειας, στάθμιση = 1⁄4 iv. Ως εκ τούτου, ο συντελεστής ισοδυναμίας είναι
(1 + 1⁄2 + 1⁄4 + 1⁄4 + …).

(ε) Ελέγχεται εάν το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα είναι εντός της αντίστοιχης επιλέξιμης εισοδηματικής κατηγορίας

 4. Εξειδίκευση Κριτηρίου 3: Ορισμός Ωφελούμενων μελών

(α) Από τα μέλη της οικογένειας που έχουν δηλωθεί
και επιβεβαιωθεί ως εξαρτώμενα τέκνα, δύναται να λάβουν επιταγή (voucher) όσα εμπίπτουν σε μία από τις ακόλουθες περιπτώσεις:

i. Έχουν γεννηθεί κατά τα ημερολογιακά έτη 2001 έως και 2016 και φοιτούν σε δημόσιες δομές της πρωτοβάθμιας ή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

ii. Έχουν γεννηθεί κατά τα ημερολογιακά έτη 1996 έως και 2002 και φοιτούν σε μία από τις ακόλουθες εκπαιδευτικές δομές στην Ελλάδα:

• Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.)

• Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Δ.Ι.Ε.Κ.) αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων

• Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας

(β) Για το κριτήριο της φοίτησης ελέγχεται η εγγραφή του ωφελούμενου στο ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 και σε περίπτωση εγγραφής ανά εξάμηνο, σε οποιοδήποτε από τα δύο εξάμηνα του ακαδημαϊκού έτους.

5. Περίπτωση δικαιούχων επιδόματος παιδιού ΟΠΕΚΑ: Σε κάθε περίπτωση,

– δικαιούχοι επιδόματος παιδιού ΟΠΕΚΑ που εντάσσονται στην πρώτη κατηγορία ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος (έως έξι χιλιάδες ευρώ), οι οποίοι έχουν υποβάλει αίτηση για το έτος 2020 και έχουν λάβει εγκρι- τική πράξη

– δικαιούχοι επιδόματος παιδιού ΟΠΕΚΑ που εντάσσονται στην δεύτερη ή τρίτη κατηγορία ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος (από έξι χιλιάδες ένα ευρώ έως δεκαπέντε χιλιάδες ευρώ), οι οποίοι έχουν υποβάλει αίτηση για το έτος 2020 και έχουν λάβει εγκριτική πράξη και ταυτόχρονα έχουν τρία ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα, είτε εξαρτώμενο τέκνο το οποίο είναι ήδη εγκεκριμένος δικαιούχος προνοιακού επιδόματος ΟΠΕΚΑ για άτομα με αναπηρία, όπως προβλέπεται από τις διατάξεις της περ. ε της παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 4520/2018, θεωρείται ότι καλύπτουν αυτοδικαίως τα κριτήρια 1 (ένα) και 2 (δύο) χωρίς κάποιον περαιτέρω έλεγχο και θα πρέπει να επιβεβαιώνουν την κάλυψη μόνο του κριτηρίου 3 (τρία) στους αντίστοιχους ελέγχους και διασταυρώσεις στοιχείων.

Για το σκοπό αυτό, ο Φορέας Υλοποίησης μπορεί να αποκτά πρόσβαση, με τη χρήση διαδικτυακής υπηρεσίας, στα αναγκαία δεδομένα που τηρούνται από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε. (Η.Δ.Ι.Κ.Α. Α.Ε.) και αφορούν τα εγκεκριμένα επιδόματα παιδιού για το έτος 2020, καθώς και επιδόματα αναπηρίας, ώστε να επιβεβαιώνει αυτόματα την ένταξη της Οικογένειας – Δικαιούχου στο καθεστώς επιδόματος τέκνων, να τεκμαίρει με τον τρόπο αυτό την κάλυψη των κριτηρίων 1 (ένα) και 2 (δύο) και στη συνέχεια να προχωρά στην επιβεβαίωση μόνο του κριτηρίου 3 (τρία)».

6. Διερεύνηση ειδικών περιπτώσεων:

Για κάθε άλλη περίπτωση ή εξαίρεση η οποία δεν είναι δυνατό να καλυφθεί πλήρως από τις προβλέψεις του παρόντος άρθρου, ο έλεγχος και η ερμηνεία κατ’ αναλογία των ανωτέρω προβλέψεων θα γίνεται από τα αρμόδια όργανα του προγράμματος. Σε περίπτωση ερμηνείας που δύναται να έχει οριζόντια εφαρμογή (σε περισσότερες της μίας περιπτώσεις) ο Φορέας. Υλοποίησης δύ- ναται να εκδίδει ειδικές εγκυκλίους και διευκρινίσεις υπό μορφή συχνών ερωτήσεων ή να τροποποιεί καταλλήλως τους Οδηγούς του προγράμματος.

Χρονοδιάγραμμα

Ως προς το χρονοδιάγραμμα η απόφαση ορίζει  ότι “θα πρέπει να παρέχεται επαρκής χρόνος για την ενημέρωση και την υποβολή αιτήσεων από το σύνολο των δικαιούχων”.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...