Home / 1stpage / Οι μαθητές που δεν θα φέρουν μαζί τους τη δήλωση αρνητικού self test θα αποκλείονται από την εκπαιδευτική διαδικασία

Οι μαθητές που δεν θα φέρουν μαζί τους τη δήλωση αρνητικού self test θα αποκλείονται από την εκπαιδευτική διαδικασία

Δημοσιεύτηκε: 12:41 μμ Απρίλιος 5th, 2021  


Υποχρεωτική θα είναι η προσκόμιση από τους μαθητές στο σχολείο δήλωσης των γονιών τους ή κηδεμόνων ότι το self test που έκαναν είναι αρνητικό.

Στους μαθητές που δεν θα φέρουν μαζί τους τη δήλωση θα αποκλείεται η είσοδος στην αίθουσα, ενώ δεν θα κάνουν ούτε τηλεκπαίδευση.

Την  παραπάνω ανακοίνωση έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, στη σημερινή τακτική ενημέρωση των συντακτών Υγείας.

Ειδικότερα ο Αν. υπουργός Υγείας για τα  self test των μαθητών είπε τα εξής:

Οι γονείς θα μπορούν να παραλαμβάνουν τα self test για τα παιδιά τους από τα Φαρμακεία με την επίδειξη του ΑΜΚΑ τους  τα self test  που τους αναλογούν.

Το τεστ θα πραγματοποιείται στο σπίτι από 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμά του θα δηλώνεται σε σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα .

Στην περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος ο γονέας ή κηδεμόνας θα πρέπει να εκτυπώσει και να υπογράψει τη σχετική βεβαίωση, την οποία θα φέρει μαζί του ο μαθητής καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και θα την επιδεικνύει στον εκπαιδευτικό της τάξης που είναι επιφορτισμένος με το παρουσιολόγιο.

Όσοι μαθητές προκύπτουν θετικοί θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν να κάνουν ένα δεύτερο self test  αντιγόνου δωρεάν σε δημόσια δομή. Η λίστα των δομών θα αναγράφεται στο σχετικό ιστότοπο προκειμένου να δικαιολογηθεί η απουσία από το σχολείο.

Όσοι μαθητές δεν φέρουν μαζί τους τη βεβαίωση-δήλωση δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα ούτε θα υπάρχει δυνατότητα τηλεκπαίδευσης.

Τα Λύκεια θα ανοίξουν πρώτα

Σχετικά με την απαναλειτουργία των σχολείων δια ζώσης ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Χαρδαλιάς δήλωσε: “Αφού δούμε τα αποτελέσματα εντός της επόμενης εβδομάδος, θα εξετάσουμε με τη βοήθεια των self-tests που θα έχουμε στη διάθεσή μας και τη λειτουργία της εκπαίδευσης ξεκινώντας από τα Λύκεια. Γιατί οι μαθητές, ειδικά της Γ΄ Λυκείου, έχουν μπροστά τους Πανελλήνιες εξετάσεις και σε αρκετές περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, έχουν λείψει μήνες ολόκληρους από τα σχολεία τους».

Υποχρεωτικά τα τεστ για τους μαθητές

Στο μεταξύ ψηφίστηκε στη Βουλή η διάταξη που καθιστά υποχρεωτικά τα τεστ για κορωνοϊό για τη συμμετοχή μαθητών, φοιτητών, σπουδαστών και καταρτιζομένων στα δια ζώσης μαθήματα   καθώς και στις εξετάσεις (Πανελλαδικές, προαγωγικές, απολυτήριες κλπ.).

Ειδικότερα το άρθρο 96 του Σχεδίου Νόμου του υπουργείου Υγείας, που κατατέθηκε , προς ψήφιση στη Βουλή προβλέπει τα εξής:

Άρθρο 96
Υποβολή σε διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19

Εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται κίνδυνος δημόσιας υγείας από τη διάδοση του κορωνοϊού COVID-19 και σε κάθε περίπτωση έως την 31η.7.2021, η έλλειψη του ο- ποίου διαπιστώνεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας, δύναται να ορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας, μετά από γνώμη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας κατά του κορωνοϊού COVID-19, ως προϋπόθεση συμμετοχής των μαθητών, φοιτητών, σπουδαστών και καταρτιζομένων στην εκπαιδευτική διαδικασία, όπου αυτή διενεργείται δια ζώσης, η προηγούμενη διαπίστωση, μετά από διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19, ότι οι ανωτέρω δεν έχουν βρεθεί θετικοί σε δοκιμασία διαγνωστικού ελέγχου.

Με όμοια απόφαση δύναται να ορίζεται για το ίδιο χρονικό διάστημα η προηγούμενη υποβολή σε διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 ως προϋπόθεση συμμετοχής στις πάσης φύσεως εξετάσεις του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Με τις κοινές αποφάσεις των προηγούμενων εδαφίων καθορίζονται η διαδικασία και οι φορείς διενέργειας του ελέγχου, η δυνατότητα υποβολής σε αυτοέλεγχο, η συχνότητα υποβολής σε διαγνωστικό έλεγχο, ο τρόπος διάθεσης των διαγνωστικών δοκιμασιών, ο τρόπος βεβαίωσης της υποβολής σε έλεγχο και των αποτελεσμάτων του, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή του παρόντος.

Υποχρεωτικά τα τεστ και για τους εκπαιδευτικούς

Διάταξη η οποία καθιστά υποχρεωτικά τα τεστ κορωνοϊού COVID-19 για τους εκπαιδευτικούς , ψηφίστηκε στη Βουλή.

Ειδικότερα, η διάταξη  έχει ως εξής:

1. Εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται κίνδυνος δημόσιας υγείας από τη διάδοση του κορωνοϊού COVID-19, η έλλειψη του οποίου διαπιστώνεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας, και σε κάθε περίπτωση έως την 31η.7.2021, δύναται να ορίζεται, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, με κοινή απόφαση τoυ Υπουργού Υγείας και του κατά περίπτωση συναρμόδιου Υπουργού, μετά από γνώμη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας κατά του κορωνοϊού COVID-19, ως προϋπόθεση προσέλευσης στον τόπο παροχής εργασίας ή άσκησης του λειτουργήματος των εν γένει απασχολουμένων, η προηγούμενη διαπίστωση, μετά από διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορωνοϊό COVID – 19, ότι ο απασχολούμενος δεν έχει βρεθεί θετικός σε δοκιμασία διαγνωστικού ελέγχου.

Η υποχρέωση αυτή μπορεί να προβλέπεται για εργαζόμενους που απασχολούνται ιδίως στους κλάδους του λιανεμπορίου, του επισιτισμού, του τουρισμού, της μεταποίησης και των μεταφορών (χερσαίων, ακτοπλοϊκών και αερομεταφορών) και σε πάσης φύσεως εκπαιδευτικές δομές, ως εκπαιδευτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό, καθώς και σε δικαστικούς λειτουργούς και δικαστικούς υπαλλήλους.

2. Οι εργοδότες, οι, κατά περίπτωση, νόμιμοι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων, τα αρμόδια όργανα των ν.π.δ.δ. και ν.π.ι.δ., τα αρμόδια όργανα των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς και οι απασχολούμενοι, ευθύνονται για την τήρηση της υποχρέωσης της παρ. 1.

3. Με την απόφαση της παρ. 1 καθορίζονται η διαδικασία και οι φορείς διενέργειας του ελέγχου, η δυνατότητα υποβολής σε αυτοέλεγχο, η κάλυψη της σχετικής δαπάνης, η συχνότητα υποβολής σε διαγνωστικό ή αυτοδιαγνωστικό έλεγχο, ο τρόπος διάθεσης των διαγνωστικών δοκιμασιών, ο τρόπος βεβαίωσης της υποβολής σε έλεγχο και των αποτελεσμάτων του, ο τρόπος και η διαδικασία αναγγελίας των αποτελεσμάτων, οι διοικητικές κυρώσεις που μπορούν να επιβληθούν και τα όργανα επιβολής τους, κάθε άλλη οικονομική δραστηριότητα που μπορεί να υπαχθεί στην υποχρέωση του παρόντος, καθώς και κάθε θέμα σχετικό με την εφαρμογή του παρό ντος.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...