Home / Featured / ΠΕΚ: Στην αντιεκπαιδευτική ρύθμιση του ΥΠΑΙΘ απαντάμε με ευθύνη για την υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών

ΠΕΚ: Στην αντιεκπαιδευτική ρύθμιση του ΥΠΑΙΘ απαντάμε με ευθύνη για την υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών

Δημοσιεύτηκε: 6:21 μμ Μάιος 5th, 2020  


Στην αντιεκπαιδευτική ρύθμιση του ΥΠΑΙΘ απαντάμε με ευθύνη για την υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών

 

 

Προοδευτική Ενότητα Καθηγητών (ΠΕΚ)

 

 

Είναι αντιεκπαιδευτική και απαράδεκτη η εγκύκλιος της ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ με την οποία καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς να βρίσκονται στα σχολεία την Τετάρτη 6 Μαΐου 2020, ανεξάρτητα από το αν έχουν εκπαιδευτικό έργο και ανεξάρτητα από το γεγονός ότι δεν υπάρχουν οι αντικειμενικές συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας.

Θα μας βρει απέναντί της.

 

Ο όλος σχεδιασμός του Υπουργείου είναι αντιπαιδαγωγικός. Πέραν από τη μη διασφάλιση των απαραίτητων (και εν μέσω πανδημίας) συνθηκών, δεν μπορεί να υπάρξει κανένα ουσιαστικό εκπαιδευτικό / μαθησιακό αποτέλεσμα. Η ελάχιστη ύλη που θα διδαχτεί δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να θεωρηθεί  ως επίσημα διδαχθείσα λόγω των πολλών αιτιολογημένων απουσιών μαθητών και εκπαιδευτικών· απουσιών που προκαλούνται από την πανδημία και από την αδυναμία του Υπουργείου να εξασφαλίσει τις απαραίτητες συνθήκες.

 

α) Προτείνουμε στους Συλλόγους Διδασκόντων (και σε συνεργασία με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων) να αξιολογήσουν στο σχολείο τους με απόλυτο και μεθοδικό τρόπο αν υπάρχουν οι όροι καθαριότητας, υγιεινής και ασφάλειας έναντι της πανδημίας με βάση τις προϋποθέσεις που έχουν ανακοινώσει οι αρμόδιοι επιστημονικοί φορείς.

 

Δεν μπορούμε εμείς οι εκπαιδευτικοί να καλύψουμε τις παραλείψεις του Υπουργείου Παιδείας. Αντίθετα πρέπει με αίσθημα παιδαγωγικής ευθύνης να αντιμετωπίσουμε την όλη κατάσταση. Να ζητήσουμε να εξασφαλιστούν πρώτα οι απαραίτητες προϋποθέσεις πριν λειτουργήσουν τα σχολεία με μαθητές. Επίσης, να καταγραφούν τα προβλήματα μετακίνησης και διαμονής των εκπαιδευτικών.

 

β) Οι Σύλλογοι Διδασκόντων να αποστείλουν το σχετικό υπόμνημα στο Υπουργείο Παιδείας, στους Περιφερειακούς Διευθυντές, στους Διευθυντές εκπαίδευσης και στην τοπική τους ΕΛΜΕ.

 

γ) Οι ΕΛΜΕ να συλλέξουν όλα τα υπομνήματα των σχολείων των περιοχών τους και να τα στείλουν στο Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, για να γίνει  γενική πολιτική παρέμβαση στην ηγεσία του Υπουργείου και να τα δημοσιοποιήσουμε ζητώντας τη στήριξη των γονέων και των κοινωνικών φορέων. Παράλληλα, να κάνουν παρεμβάσεις στις τοπικές κοινωνίες για τους αντικειμενικούς κινδύνους, που υπάρχουν συνολικά για την εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και για κάθε σχολείο, στο οποίο δεν έχουν διασφαλιστεί με απολυτότητα η υγιεινή και τα μέτρα προστασίας.

 

δ) Οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί, που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και τους μαθητές τους με βάση τις συστάσεις των αρμόδιων υπηρεσιών του ΕΟΔΥ. Η ΟΛΜΕ να καλύψει τυχόν νομικά προβλήματά τους.

 

ε) Να διοργανωθούν παραστάσεις διαμαρτυρίας και συνεντεύξεις τύπου σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

 

Καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας:

 

  • Να ανακαλέσει την απόφασή του για λειτουργία των Γυμνασίων και των Λυκείων και να επανέλθει για διδασκαλία μόνο η Γ΄ τάξη των λυκείων.

 

  • Να αποσύρει την απαράδεκτη εγκύκλιο, που καλεί τους εκπαιδευτικούς στα σχολεία, χωρίς την απαραίτητη προετοιμασία υγιεινής και ασφάλειας των σχολείων.

 

  • Να εξασφαλίσει τις αναγκαίες συνθήκες που απαιτεί η πανδημία.

 

  • Να σταματήσει επιτέλους τα επικοινωνιακά παιχνίδια με τις ανεδαφικές και αντιπαιδαγωγικές προτάσεις για «ζωντανή αναμετάδοση» της διδασκαλίας.

 

Η Προοδευτική Ενότητα Καθηγητών με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους μαθητές μας, στους γονείς τους, στους συναδέλφους μας θα υπερασπιστεί εκείνη την εκπαιδευτική λειτουργία που θα προφυλάσσει μαθητές και εκπαιδευτικούς από την πανδημία του κορωνοϊού.

Βασικός μας στόχος είναι να μην υπάρξει κανένα κρούσμα σε μαθητή ή σε εκπαιδευτικό!

 

Ζητάμε άμεση συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Η πρακτική του «εντέλλεσθε» δεν είναι μόνο απαξιωτική για τον κλάδο μας – προσβάλλει ευθέως τον παιδαγωγικό μας ρόλο και την ίδια την καταστατική σύσταση του σχολείου.

 

 

Προοδευτική Ενότητα Καθηγητών (ΠΕΚ)


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...