Home / 1stpage / Ενημέρωση του Νεκτάριου Κορδή για διορισμούς, αποσπάσεις και άλλα θέματα

Ενημέρωση του Νεκτάριου Κορδή για διορισμούς, αποσπάσεις και άλλα θέματα

Δημοσιεύτηκε: 4:12 μμ Μάιος 12th, 2020  


Θέμα: Σχετικά με τις τρέχουσες εκπαιδευτικές εξελίξεις μετά την επαναλειτουργία των σχολείων

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Σας ενημερώνουμε για τις τρέχουσες εκπαιδευτικές εξελίξεις:

ΑΜΟΙΒΑΙΕΣ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ-ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ- ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ- ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ

Ολοκληρώθηκαν χθες οι προθεσμίες υποβολής αιτήσεων αμοιβαίας μετάθεσης και αποσπάσεων σε σχολικές μονάδες. Τις επόμενες ημέρες θα γίνει συζήτηση στο ΚΥΣΔΕ για τις αμοιβαίες μεταθέσεις και θα υπάρξουν οι σχετικές ανακοινώσεις. Η συζήτηση επί των αποσπάσεων σε ΠΥΣΔΕ/ΠΥΣΠΕ, ΣΜΕΑΕ/ΕΕΕΕΚ, Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία θα επιδιώξουμε να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Παράλληλα θα πρέπει τα ΠΥΣΔΕ να κάνουν και τις απαραίτητες συνεδριάσεις για την κρίση και την τοποθέτηση υπεραρίθμων και τις οριστικές τοποθετήσεις μαζί με τις βελτιώσεις. Οι βασικές εργασίες είναι οι ακόλουθες:

Ø  Σύνταξη πινάκων οργανικών κενών και πλεονασμάτων

Ø  Ανακοίνωση κενών οργανικών θέσεων και πλεονασμάτων για ρυθμίσεις υπεραριθμίας

Ø  Υποβολή δηλώσεων τύπου Α΄(αποδοχής ή όχι υπεραριθμίας) κλάδων που θα προκύψει με βάση τα άρθρα 14 του ΠΔ50/96 και του άρθρου 12 του ΠΔ 100/97

Ø  Χαρακτηρισμός και ανακοίνωση υπεραρίθμων

Ø  Υποβολή δηλώσεων τύπου Β΄ για τοποθέτηση σε σχολική μονάδα από όσους έχουν χαρακτηρίστηκαν υπεράριθμοι

Ø  Τοποθετήσεις υπεραρίθμων εκπαιδευτικών σε οργανικά κενά

Ø  Ανακοίνωση μορίων  εκπαιδευτικών υπεραρίθμων περ. γ (όσοι εκπαιδευτικοί δεν επιθυμούν να τοποθετηθούν με τη διαδικασία ρύθμισης υπεραριθμίας θα κάνουν δήλωση τύπου Β΄)

Ø  Ανακοίνωση οριστικού πίνακα μορίων εκπαιδευτικών αιτούντων βελτίωσης

Ø  Ανακοίνωση κενών οργανικών θέσεων  αιτούντων βελτίωσης, οριστικής τοποθέτησης, μετατεθέντων, επανελθόντων από το εξωτερικό και υπεραρίθμων περ. γ΄ (μετά τις ρυθμίσεις υπεραριθμιών)

Ø  Ενστάσεις για τοποθέτηση υπεραρίθμων

Ø  Υποβολή αιτήσεων βελτίωσης, οριστικής τοποθέτησης, μετατεθέντων, επανελθόντων από το εξωτερικό, υπεράριθμων περ. γ΄

Ø  Οριστικές τοποθετήσεις των παραπάνω κατηγοριών

Ø  Ενστάσεις για οριστικές τοποθετήσεις

Ø  Υποβολή δηλώσεων Β΄ Φάσης σε εναπομείναντα κενά

Ø  Τοποθετήσεις Β΄ φάσης οργανικών κενών

Ø  Ενστάσεις για οριστικές τοποθετήσεις Β΄Φάσης

Ø  Προσωρινές τοποθετήσεις εκπαιδευτικών που παρέμεινα στη διάθεση του ΠΥΣΔΕ

 

Οι διαδικασίες αυτές με τα χρονικά περιθώρια που ορίζονται κάθε φορά ξεπερνούν κατά πολύ τον ένα μήνα! Και πάμε τώρα στο πρόβλημα! Στο αναμενόμενο και «σωτήριο» Πολυνομοσχέδιο υπάρχουν σοβαρές αλλαγές για τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν με θητεία σε Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία και δεν επιθυμούν παράταση της θητείας τους και παράλληλα αναμένονται οι αλλαγές στο ωρολόγιο Πρόγραμμα Γυμνασίων και Λυκείων και στις Ομάδες Προσανατολισμού της Γ’ Λυκείου! Με ποιο τρόπο συνεπώς θα προχωρήσουν οι Υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών όταν αναμένονται τέτοιες αλλαγές; Οι παρενέργειες από τις αλλαγές αυτές θα επηρεάσουν καθοριστικά τις μεταβολές  και θα προκαλέσουν πολλές αδικίες για τις οποίες οι εκπαιδευτικοί δεν φέρουν καμία ευθύνη! Αναμένονται πειστικές απαντήσεις…

   Σχετικά με τις μετατάξεις από κλάδο σε κλάδο και από βαθμίδα σε βαθμίδα, αναμένεται η σχετική προκήρυξη για μετατάξεις Εκπαιδευτικών και ΕΕΠ στα εναπομείναντα οργανικά κενά που θα δημοσιοποιηθούν. Οι αιτήσεις τους εξετάζονται από το ΚΥΣΔΕ, εφόσον υπάρχει οργανικό κενό στην αιτούμενη περιοχή μετάταξης.

Σχετικά με τις μετατάξεις σε Διοικητικές θέσεις στα πλαίσια της Κινητικότητας με την εγκύκλιο ΔΙΔΑΔ/Φ69/114/9708/8-5-2020 του Υπουργείου Εσωτερικών, καθορίζεται  ότι για τις εκκρεμείς διαδικασίες των προηγούμενων κύκλων κινητικότητας (2018), οι αποφάσεις για μετάταξη ή απόσπαση εκδίδονται σε αποκλειστική προθεσμία έως τις 31 Μαΐου2020. Για τον Α΄ κύκλο κινητικότητας 2019 οι αποφάσεις εκδίδονται μέχρι 30 Ιουνίου 2020! Για το Υπουργείο Παιδείας είναι σχεδόν αδύνατο να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες εντός των προθεσμιών αυτών, αφού δεν έχουν συγκροτηθεί οι τριμελείς επιτροπές αξιολόγησης! Λόγω της Πανδημίας όλες οι διαδικασίες κινητικότητας πήγαν πίσω και συνεπώς υπάρχει σοβαρό ζήτημα ολοκλήρωσης των διαδικασιών για την κάλυψη των πάνω από 900 κενών οργανικών θέσεων του ΥΠΑΙΘ!

ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΣΕ ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Η Ανακοίνωση των οριστικών πινάκων για την προκήρυξη 2ΕΑ και 3ΕΑ θυμίζει λίγο το Γεφύρι της Άρτας! Η τελευταία ενημέρωση που έχουμε είναι ότι αναμένονται στα τέλη Μαΐου! Τίποτα ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο! Ανεξάρτητα από το ποιος έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη (Υπουργείο ή ΑΣΕΠ) για την καθυστέρηση αυτή, οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί της ΕΑΕ και οι οικογένειές τους αναμένουν πλέον την ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΟΡΙΣΤΙΚΩΝ ΠΙΝΑΚΩΝ και φυσικά την ολοκλήρωση των διορισμών στην ΕΑΕ! Απλώς υπενθυμίζω ότι μετά την ανακοίνωση των οριστικών πινάκων μεσολαβεί και ένα χρονικό διάστημα περίπου 45 ημερών με την ανακοίνωση των οργανικών κενών, την πρόσκληση των υποψηφίων για κάλυψη τους και την ολοκλήρωση της διαδικασίας με τις επίσημες ανακοινώσεις!

Για τις προσλήψεις αναπληρωτών στη Γενική Εκπαίδευση τα δεδομένα έχουν ως εξής:

  1. Είναι πρακτικά αδύνατο να έχουμε οριστικούς πίνακες πριν το ξεκίνημα της επόμενης σχολικής χρονιάς!
  2. Φαίνεται πως θα πάμε σε προσωρινούς πίνακες που θα ετοιμάσει (;) το ΑΣΕΠ εντός του καλοκαιριού! Η εμπειρία από τη διαδικασία στην ΕΑΕ δεν με κάνει να είμαι και πολύ σίγουρος για κάτι τέτοιο…
  3. Τι θα γίνει σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν συμβεί έγκαιρα; Θα πάμε με τους κλειδωμένους πίνακες του 2018; Καταλαβαίνουμε τι ζητήματα θα εγείρει μια τέτοια εξέλιξη;

ΑΔΕΙΕΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Μετά τη δημοσιοποίηση του ζητήματος των αδειών ειδικού σκοπού των εκπαιδευτικών στις 5 & 9 Μαΐου είχαμε τονίσει τα εξής:

«Σχετικά με τις ευπαθείς ομάδες υπάρχουν δύο νομοθετήματα:

  1. Η ΠΝΠ της 14.3.2020 που καθορίζει τις ευπαθείς ομάδες υψηλού κινδύνου, που πρέπει να εξαιρεθούν από την εργασία τους, αναφέρεται στις κατηγορίες των καρκινοπαθών, όσων υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία ή έχουν υποστεί μεταμόσχευση και οι οποίοι δικαιούνται ειδική άδεια. Βλέπε άρθρ 25. Στο ίδιο άρθρο προβλέπεται ότι με ΚΥΑ των Υπουργείων Εσωτερικών και Υγείας υπάρχει η δυνατότητα να επεκτείνεται αυτή η διευκόλυνση και σε άλλες ευπαθείς ομάδες.
  2. Η ΚΥΑ με ΦΕΚ 928 18.3.2020 που επεκτείνει τα άτομα που ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες (δηλ ευπαθείς ομάδες) με την προσθήκη και όσων έχουν: βαριά καρδιοπάθεια, βαριά πνευμονοπάθεια, αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη, καρκινοπαθείς υπό ενεργό χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία και οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς.

Αποτελεί σίγουρα θετική εξέλιξη ότι οι άδειες ειδικού σκοπού καλύπτουν όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό! Ωστόσο δεν πρέπει να παραβλέψουμε ότι οι ασθένειες αυτές δεν καλύπτουν τα πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας σε πολλούς εκπαιδευτικούς!

Με βάση το νομοθετικό αυτό πλαίσιο και επειδή το υπέρτατο αγαθό της ζωής και της υγείας δεν είναι διαπραγματεύσιμο απαιτούμε:

ü  Να διευρυνθούν οι ομάδες υψηλού κινδύνου και να επεκταθεί το δικαίωμα ειδικής άδειας με πλήρεις αποδοχές.

ü  Να ξεκαθαριστούν οι ασάφειες που προκύπτουν από τους γενικούς όρους «βαριά πνευμονοπάθεια» και «βαριά καρδιοπάθεια» που αναφέρονται στην Κ.Υ.Α (Φ.Ε.Κ. /928/Β/18-03-2020).

ü  Να δικαιούνται ειδική άδεια απουσίας όσοι διαμένουν με άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη με COVID-19, προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία των οικείων τους.

ü  Να συμπεριληφθούν όλοι οι συνάδελφοι, μόνιμοι και αναπληρωτές, με ασθένειες και μεγάλη ηλικία στις ευπαθείς ομάδες και συνακόλουθα στις σχετικές άδειες.

ü  Να υπάρξει ειδική μέριμνα για τις άδειες (αναρρωτικές και ειδικού σκοπού) των αναπληρωτών και των εκπαιδευτικών που είναι σε εγκυμοσύνη. Καμία περικοπή στο μισθό, το επίδομα μη ληφθείσας αδείας και φυσικά στην προσμέτρηση της προϋπηρεσίας τους»!

Ευτυχώς είχαμε μια νέα ΚΥΑ στις 11/5/2020 με αριθμό ΔΙΔΑΔ/Φ.64/341/9188   που προβλέπει την επέκταση της διευκόλυνσης της δικαιολογημένης απουσίας με ειδική άδεια, για το χρονικό διάστημα ισχύος έκτακτων μέτρων αποφυγής της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, στις εξής ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη από COVID-19:

ü   Άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών

ü  Ασθενείς/άτομα ηλικίας άνω των 45 ετών με:

α) ανθεκτική αρτηριακή υπέρταση, παρά τη μέγιστη αγωγή,

β) αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη: HbA1c του τελευταίου 3μήνου: 8.0% ή Μ.Ο. τιμών γλυκόζης αίματος >200 mg/dL τις τελευταίες 7 ημέρες και ασθενείς με μικρο/ μακρο αγγειακές επιπλοκές,

γ) χρόνια αναπνευστικά νοσήματα μέτριου προς σοβαρού βαθμού: ασθενείς με άσθμα με 2 παροξύνσεις κατά το τελευταίο έτος, παρά τη μέγιστη αγωγή (με β-διεγέρτη και εισπνεόμενο κορτικοειδές), ασθενείς με ΧΑΠ που βρίσκονται σε οξυγονοθεραπεία κατ’ οίκον ή παρουσίασαν 2 παροξύνσεις κατά το τελευταίο έτος ή/και μία νοσηλεία σε νοσοκομείο, ασθενείς σε μόνιμη οξυγονοθεραπεία για άλλες αναπνευστικές παθήσεις,

δ) χρόνια καρδιαγγειακά νοσήματα, εφ’ όσον παρουσιάζουν: κλάσμα εξώθησης αριστεράς κοιλίας:< 40%, ενεργό ισχαιμία του μυοκαρδίου, άνω του μετρίου βαθμού στένωση ή ανεπάρκεια μιτροειδούς ή αορτικής βαλβίδας, πνευμονική υπέρταση, ιστορικό πρόσφατης καρδιοχειρουργικής επέμβασης (προ τριμήνου), καθώς και οι μυοκαρδιοπάθειες,

ε) χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, που υποβάλλονται σε εξωνεφρική κάθαρση,
στ) χρόνια ηπατική ανεπάρκεια (κίρρωση).

ü  Άτομα με υψηλό δείκτη μάζας σώματος (BMI>40).

ü  Άτομα όλων των ηλικιών που παρουσιάζουν σοβαρή ανοσοκαταστολή (συγγενή ή επίκτητη) σύμφωνα με τη γνώμη του θεράποντος ιατρού – Μεταμοσχευμένοι που λαμβάνουν >2 ανοσοκατασταλτικά φάρμακα – HIV ασθενείς με CD4<200/μL.

ü   Ασθενείς με αιματολογικές κακοήθειες, δρεπανοκυτταρική αναιμία και πολυμεταγγιζόμενα άτομα.

ü  Γυναίκες που κυοφορούν.

ü  Από την έναρξη ισχύος της παρούσας καταργείται η ΚΥΑ της 18-3-2020

Είναι σημαντικό που εντάχθηκαν και οι σοβαρές αυτές περιπτώσεις στις άδειες ειδικού σκοπού! Παρόλα αυτά εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές περιπτώσεις ασθενειών που δεν καλύπτονται και φυσικά αναμένονται απαντήσεις για τα ερωτήματα που αφορούν τις νομοθετικές ρυθμίσεις για τις άδειες των αναπληρωτών/τριων! Οι εκπαιδευτικοί των οποίων τα τέκνα πάσχουν από σοβαρές παθήσεις τι θα κάνουν; Οι σύζυγοι εκπαιδευτικών με σοβαρά προβλήματα υγείας; Για παράδειγμα η άδεια ειδικού σκοπού ανά 4 ημέρες χρεώνει τους εκπαιδευτικούς και με 1 μέρα κανονική άδεια! Τι θα γίνει αν έχει ήδη χορηγηθεί η κανονική άδεια; Υπενθυμίζω ότι οι μόνιμοι δικαιούνται 10 μέρες κανονική άδεια και οι αναπληρωτές 7!

ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ

Σχετικά με την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων, ζητείται από τις σχολικές μονάδες η καθημερινή καταγραφή του συνόλου των μαθητών που απουσιάζουν ανά τάξη για «τη συλλογή στατιστικών στοιχείων που θα διατεθούν στο Υπουργείο Υγείας»!  Με βάση τα πρώτα στοιχεία – που δεν δείχνουν φυσικά την ακριβή εικόνα- η συνολική πανελλαδική συμμετοχή ήταν γύρω στο 50%! Την Πέμπτη όταν και θα ολοκληρωθεί η δεύτερη μέρα λειτουργίας της Γ΄ Λυκείου θα έχουμε  μια πληρέστερη εικόνα που θα είναι πολύ μικρότερη από την αρχική!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

   Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και ΟΙΕΛΕ, καλούν όλους/ες τους/τις εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν μαζικά στο Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο στα Προπύλαια την Τετάρτη 13 Μαΐου στη 1μμ.

Διεκδικούμε:

  • Να αποσυρθεί το αντιεκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία.
  • Να μην εφαρμοστεί η τροπολογία Κεραμέως για την ζωντανή μετάδοση του μαθήματος.
  • Να ληφθούν άμεσα ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε όλα τα σχολεία.
  • Να αυξηθεί η χρηματοδότηση των σχολείων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Να είμαστε όλοι και όλες εκεί! Δεν θα επιτρέψουμε  ο Μεγάλος Αδελφός να μπει στην εκπαίδευση! Η σχολική αίθουσα δεν είναι κλειδαρότρυπα!  

Με συναδελφικούς – αγωνιστικούς  χαιρετισμούς

Αθήνα 12/5/2020

 

 

Νεκτάριος Κορδής,

αιρετό τακτ. μέλος του ΚΥΣΔΕ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...