Home / HEADER-NEWS / Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν.Αττικής «Ο ΒΥΡΩΝ»

Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν.Αττικής «Ο ΒΥΡΩΝ»

Δημοσιεύτηκε: 11:36 μμ Απρίλιος 12th, 2020  


 

Η ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 

ΚΑΙ Η «ΔΙΚΑΙΩΣΗ» ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΤΗΣ ΟΙΕΛΕ

 

Όλοι παρακολουθούμε την κατάσταση που εδώ και έναν μήνα έχει διαμορφωθεί και στην Εκπαίδευση, λόγω των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19. Χωρίς καμία μέριμνα και προετοιμασία εκ μέρους του κράτους και του ΥΠΕΠΘ σε ζητήματα εξοπλισμού και υλικοτεχνικής υποδομής, το βάρος της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης έχει πέσει κυριολεκτικά στις πλάτες εκπαιδευτικών και μαθητών.

 

Όσον αφορά στην Ιδιωτική Εκπαίδευση, ενώ με εντολή του Υπουργείου αναστέλλονταν τα δια ζώσης μαθήματα πολλές επιχειρήσεις του κλάδου, ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια κτλ λειτουργούσαν κατά βούληση. Χωρίς καμία διευκρίνιση για το καθεστώς διεξαγωγής των μαθημάτων εξ αποστάσεως και του γενικότερου εργασιακού πλαισίου στις επιχειρήσεις του ευρύτερου ιδιωτικού τομέα, η εργοδοσία «έκοβε και έραβε», μαγειρεύοντας ωρομίσθια, συμβάσεις και ωρολόγια προγράμματα.

Στα φροντιστήρια, οι περισσότερες επιχειρήσεις δηλώθηκαν σε αναστολή λειτουργίας για να ευνοηθούν από τις ρυθμίσεις που προβλέπει η ΠΝΠ (απαλλαγή ασφαλιστικών εισφορών, μισθοδοσίας, παράταση καταβολής φόρου, επιδότηση ενοικίου κλπ), ενώ στην πλειοψηφία τους συνέχισαν παράνομα την εξ αποστάσεως διδασκαλία, καλώντας τους εργαζόμενους να δουλεύουν αδήλωτοι.

Στα ιδιωτικά σχολεία, σχολάρχες με θράσος προσβάλανε τα διοριστήρια συναδέλφων εκπαιδευτικών. Σηκώθηκε κύμα αντιδράσεων και δυναμικών διεκδικήσεων, όπως η απεργία στην Ιόνιο Σχολή, η αποχή στη Νέα Γενιά Ζηρίδη κ.α.

 

Όλο αυτό το διάστημα το Υπουργείο Παιδείας δήλωνε ανεύθυνο για τη λειτουργία ιδιωτικών επιχειρήσεων και παρέπεμπε τους εργαζόμενους στο Υπουργείο Εργασίας, το οποίο με τη σειρά του σφύριζε αδιάφορα, αφήνοντας «ξεκρέμαστο» έναν ολόκληρο κλάδο απέναντι στην εργοδοτική ασυδοσία και τρομοκρατία μέσα στους χώρους δουλειάς.

 

Στις 8 Απρίλη με νέα κρατική απόφαση, το Υπουργείο αποφάσισε να εξειδικεύσει τα μέτρα περί εξ αποστάσεως εργασίας και αναστολής συμβάσεων εργασίας. Γίνεται σαφές, όπως προέβλεπαν οι ΠΝΠ και η κείμενη νομοθεσία, ότι απαγορεύεται η αναστολή συμβάσεων εργασίας για τους εκπαιδευτικούς με διοριστήριο σε ιδιωτικά σχολεία, όπως και ότι σε μια επιχείρηση διατηρούνται οι συμβάσεις που υπήρχαν πριν παρθούν τα μέτρα για όσους εκπαιδευτικούς δουλεύουν εξ αποστάσεως. Επιπλέον, υποτίθεται ότι διευθετείται το καθεστώς πληρωμής διδάκτρων για τους γονείς κτλ

 

Η νέα Υπουργική Απόφαση, εκτός από καθυστερημένα, υποτίθεται ήρθε για να μπαλώσει αυτά που κατάντησε κουρέλι όλο αυτό το διάστημα η εργοδοσία. Όμως, πέρα από τα αυτονόητα που ίσχυαν, αφήνει σκοπίμως, για μια ακόμα φορά, κενά ή αμφιλεγόμενες διατάξεις. Συγκεκριμένα:

  1. Δεν λαμβάνεται μέριμνα για τους εργαζόμενους σε περισσότερους του ενός εργοδότες (φαινόμενο εξαιρετικά συνηθισμένο στο χώρο της άτυπης ιδιωτικής εκπαίδευσης), με αποτέλεσμα πολλοί συνάδελφοι να κινδυνεύουν να μείνουν με έναν μισθό κάτω από 200 ή 100 ευρώ, χωρίς καθόλου εισόδημα.
  2. Δημιουργείται ένα ιδιόμορφο καθεστώς ατομικής διαπραγμάτευσης του κάθε γονιού με το σχολείο ή το φροντιστήριο για το ύψος ενδεχόμενων περικοπών στα δίδακτρα.
  3. Ακόμη και εκπαιδευτικοί με διοριστήριο τίθενται “νομίμως” σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας, αν ανασταλεί ολοσχερώς η λειτουργία του σχολείου τους, ενώ αυτό εμφανώς αντίκειται στα όσα ισχύουν στους κατά τον ν. 682/77 ισότιμους ως προς την υπηρεσιακή και μισθολογική τους κατάσταση συναδέλφους τους στο δημόσιο σχολείο.

 

Από την εφαρμογή των έκτακτων μέτρων όχι μόνο στον κλάδο της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης αλλά σε συνολικά σε όλους τους κλάδους, φάνηκε ότι η πανδημία θα αποτελέσει πειραματικό σωλήνα επιβολής νέων ελαστικών σχέσεων εργασίας, επιπλέον περικοπές σε μισθούς, απελευθέρωση απολύσεων και βλαπτικών μεταβολών σε συμβάσεις. Τα μέτρα αυτά έρχονται για να μείνουν και βαθύνουν την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα. Είναι, λοιπόν, άξια λόγου και προκαλεί τουλάχιστον απορία η «θριαμβολογία» περί δικαίωσης της πλειοψηφίας της ΟΙΕΛΕ μετά την τελευταία ανακοίνωση του Υπουργείου.

Όλο αυτό το διάστημα, πριν αλλά και μετά την τελευταία ΚΥΑ, έχουμε γίνει δέκτες απίστευτων καταγγελιών εργοδοτικής αυθαιρεσίας και εκβιασμών σε ιδιωτικά σχολεία και στα φροντιστήρια. Δεν περιμένουμε βέβαια κάτι καλύτερο από μια πλειοψηφία που χρόνια τώρα έχει αποδείξει πώς αντιλαμβάνεται την υπεράσπιση των εργαζομένων. Συνειδητά αδιαφορεί για πολύ μεγάλη μερίδα εργαζομένων του κλάδου της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, όπως οι διοικητικοί υπάλληλοι, οι οδηγοί, οι συνοδοί, βάζοντας ως προμετωπίδα τον ομοιοεπαγγελματικό της χαρακτήρα. Είναι οξύμωρο να θριαμβολογούν όταν ένας μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών χωρίς διοριστήριο στα Ιδιωτικά σχολεία συνεχίζουν να δουλεύουν κανονικότατα! Είναι κενό γράμμα η λέξη θρίαμβος για τον πλέον πολυπληθή κλάδο των φροντιστηρίων, ΚΞΓ κτλ που υποτίθεται μάλιστα πως εκπροσωπείται από την Ομοσπονδία!

 

Για ποιον θρίαμβο μιλάνε όταν με τη νέα όσο και με τις προηγούμενες Υπουργικές Αποφάσεις:

 

Πρώτον, αφήνεται το περιθώριο για κάθε είδους βλαπτική μεταβολή στις συμβάσεις των εκπαιδευτικών των σχολείων, των ΦΜΕ, ΚΞΓ κτλ που δουλεύουν εξ αποστάσεως.

Δεύτερον, και κυριότερο, και με τα νέα δεδομένα, ωθείται ένα μεγάλο μέρος συναδέλφων σε ατομικές λύσεις που καταλήγουν αν όχι στην παραίτηση, στην αποδοχή της μαύρης – αδήλωτης εργασίας, προκειμένου να λάβουν το όποιο επίδομα.

Τρανταχτό παράδειγμα αποτελούν οι εκπαιδευτές σε μια σειρά δομών μαθητείας (ΔΙΕΚ κτλ), με πιο πρόσφατο αυτό των ΙΕΚ της Σιβιτανιδείου Σχολής. Εκεί, συνάδελφοι απασχολούμενοι κατά μέσο όρο 2 έως 10 ώρες τη βδομάδα στη Σχολή και έχοντας ως κύρια πηγή εισοδήματος την εργασία σε επιχειρήσεις οι οποίες αυτό το διάστημα βρίσκονται σε αναστολή, δεν μπορούν να λάβουν έκτακτο επίδομα!

 

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

 

Ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση καλούμε κάθε συνάδελφο σε επαγρύπνηση. Το εργασιακό καθεστώς που διαφαίνεται να διαμορφώνεται μετά και το πέρας των έκτακτων μέτρων απαιτεί συλλογική, οργανωμένη δράση.

 

Απαιτούμε:

  • Καμία απόλυση! Ακύρωση όλων των απολύσεων και των βλαπτικών μεταβολών στις συμβάσεις από 1η Μαρτίου και μετά.
  • Τέρμα στην κατάσταση ομηρίας των συναδέλφων! Να βγει εδώ και τώρα διευκρινιστική ρύθμιση υπαγωγής στο έκτακτο επίδομα από το υπουργείο Εργασίας για όλους τους εργαζόμενους σε πολλαπλές επιχειρήσεις.
  • Επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων τον Σεπτέμβρη.
  • Εξασφάλιση του επιδόματος ανεργίας του ΟΑΕΔ. Καμία καθυστέρηση στην καταβολή των

ασφαλιστικών εισφορών.

  • Άμεση συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

 

Κανένας μόνος του!

 

ΜΕΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΟΙ ΚΑΙ ΣΥΣΠΕΙΡΩΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΜΠΟΔΙΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ- ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ

 

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ!


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...