Home / HEADER-NEWS / Ποιος θα ενδιαφερθεί για τους εργαζόμενους στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας;

Ποιος θα ενδιαφερθεί για τους εργαζόμενους στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας;

Δημοσιεύτηκε: 7:12 πμ Απρίλιος 3rd, 2020  


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΚΑΙ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ

ΠΑ.Σ.Σ.Δ.Ε.

 

(blog: passde.blogspot.com

e-mail: passde2016@gmail.com

 

Θεσσαλονίκη, 2.4.2020

Αρ. Πρωτ.: 4

 

ΠΡΟΣ:

1) Γ.Γ. Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης 

κ. Βούτσινο Γεώργιο

2) Πρόεδρο Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.

κ. Δέρβο Κωνσταντίνο

 

Κοιν.: Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων

κ. Κεραμέως Νίκη

 

 

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

 

ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ;

 

Κατά την περίοδο έκτακτης ανάγκης που διανύουμε λόγω της πανδημίας του Covid-19, στην πολιτική ατζέντα και στα δημοσιεύματα του τύπου κυριαρχούν οι συζητήσεις για τα μέτρα ενίσχυσης των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων που έχουν πληγεί απ’ τα έκτακτα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό διάδοσης του ιού. Σχεδόν καμία αναφορά δεν υπάρχει σε μια κατηγορία εργαζομένων απ’ αυτές που πλήττονται περισσότερο από τα μέτρα αυτά. Πρόκειται για τους ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς και συμβούλους που απασχολούνται σε Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.), δηλαδή σε δημόσια σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για ενηλίκους. Ποια είναι τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι αυτοί;

Καταρχήν ενώ έχουμε αρχίσει να απασχολούμαστε στα Σ.Δ.Ε. από τις αρχές Νοεμβρίου του 2019 δεν έχουν καταβληθεί μέχρι σήμερα οι δεδουλευμένες αποδοχές και οι ασφαλιστικές εισφορές μας. Υπάρχει προφορική ενημέρωση απ’ το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.), αρμόδιου φορέα για την επεξεργασία των πληρωμών μας,  ότι οι εργαζόμενοι με ασφάλιση Ι.Κ.Α. θα λάβουν μια πρώτη δόση των οφειλόμενων μέσα στον Απρίλιο, αλλά καμία επίσημη δέσμευση.  Ακόμη κι αν αυτό επαληθευθεί, μπορεί εύκολα κανείς να καταλάβει σε πόσο δύσκολη θέση βρίσκονται όσοι απασχολούνται αποκλειστικά σε Σ.Δ.Ε. και θα λάβουν με τόσο μεγάλη καθυστέρηση ένα μέρος μόνο των δεδουλευμένων τους σε περίοδο κρίσης.

Το κυριότερο είναι, όμως, ότι υπάρχει απόλυτη αβεβαιότητα για την τύχη των αμοιβών και των ασφαλιστικών εισφορών μας για την περίοδο που τα Σ.Δ.Ε., όπως και τα υπόλοιπα σχολεία, παραμένουν κλειστά (από αρχές Μαρτίου). Για τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς στα σχολεία του Υπουργείου Παιδείας, αλλά και τις εκπαιδευτικές δομές του Ο.Α.Ε.Δ., έχει εξασφαλιστεί η καταβολή αμοιβών και ασφαλιστικών εισφορών για την περίοδο αυτή, όχι όμως και για τους απασχολούμενους στα Σ.Δ.Ε. Προφορικά έχουμε ενημερωθεί απ’ το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. ότι δεν είναι δυνατό να πληρωθούμε για ώρες για τις οποίες δεν έχουμε εργαστεί, ακόμη κι αν αυτό δεν οφείλεται σε δική μας υπαιτιότητα. Το μόνο που μας υποσχέθηκαν είναι ότι όταν ανοίξουν και πάλι τα σχολεία θα προβλεφθούν κάποιες ώρες αναπληρώσεων, επιπλέον του κανονικού προγράμματος, ώστε  να πληρωθούμε για μέρος τουλάχιστο των χαμένων διδακτικών ωρών. Όσο, όμως, περνάει ο καιρός, καθίσταται εξαιρετικά αμφίβολο αν θα είναι δυνατή ακόμη και η μερική αναπλήρωση μέρους των χαμένων διδακτικών ωρών. Ως προς τη δυνατότητα λήψης της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους  800 €, σύμφωνα με γραπτό μήνυμα της Ομάδας Έργου του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. που έχει σταλεί στα σχολεία, μπορούν να το διεκδικήσουν  μόνο οι συνάδελφοι που είναι αυτοαπασχολούμενοι και έχουν δηλώσει προβλεπόμενο Κ.Α.Δ. Για τους υπόλοιπους δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα γιατί, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, «συνδέονται με το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. με σύμβαση μίσθωσης έργου…χωρίς αναγνώριση ότι παρέχουν εξαρτημένη εργασία». Επισημαίνουμε εδώ την απαράδεκτη σύναψη συμβάσεων έργου για μια κατεξοχήν εξαρτημένη εργασία, όπως αυτή του εκπαιδευτικού, καθώς και την εισαγωγή διακριτικής μεταχείρισης (αυτοαπασχολούμενοι- ασφαλισμένοι Ι.Κ.Α.) μεταξύ συναδέλφων που κάνουμε την ίδια ακριβώς δουλειά. Με βάση τα παραπάνω καθίσταται σαφές ότι είναι πολύ πιθανό οι ωρομίσθιοι εργαζόμενοι στα Σ.Δ.Ε. να μη λάβουν καμία αμοιβή ή αποζημίωση για το διάστημα που τα σχολεία παραμένουν κλειστά. Είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς τις τραγικές συνέπειες που θα είχε κάτι τέτοιο- ιδιαίτερα για τους πολλούς συναδέλφους που έχουν τα Σ.Δ.Ε. ως αποκλειστική απασχόληση- για κάποιον που έχει βασιστεί στα χρήματα αυτά για να καλύψει τις βασικές τους ανάγκες και φυσικά δεν μπορούσε να προβλέψει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που βιώνουμε.

Κατά συνέπεια καλούμε την κυβέρνηση να εξετάσει την καταβολή αμοιβών και ασφαλιστικών εισφορών για όλο το διάστημα που τελούν τα Σ.Δ.Ε.  σε «απαγόρευση της εκπαιδευτικής λειτουργίας», με δεδομένο ότι η μη παροχή εργασίας εκ μέρους μας δεν οφείλεται σε δική μας υπαιτιότητα ούτε οφείλεται σε παράγοντα που μπορούσαμε να γνωρίζουμε εκ των προτέρων (βλ. Απόφαση ΥΠΕΠΘ, Δ2/12616/26.6.96,  ΦΕΚ 533 Β/4.7.96 και Υπουργείο Οικονομικών, αρ. πρωτ. 2005762/547/0022/22-4-1998).  Εναλλακτικά, αν το παραπάνω είναι αδύνατο, να εξασφαλίσει τουλάχιστο ότι όλες οι χαμένες διδακτικές ώρες θα αναπληρωθούν όταν ανοίξουν τα σχολεία ή, αν είναι εφικτή μόνο η μερική αναπλήρωση, να επεκταθεί με νομοθετική ρύθμιση το δικαίωμα λήψης της αποζημίωσης ειδικού σκοπού  και στους ωρομίσθιους εργαζόμενους των Σ.Δ.Ε. ανεξάρτητα απ’ τον ασφαλιστικό τους φορέα (Ι.Κ.Α. ή αυτοαπασχολούμενοι).

Επίσης καλούμε το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. να αποπληρώσει εντός του Απριλίου το σύνολο των οφειλόμενων αμοιβών και ασφαλιστικών εισφορών μας για την περίοδο Νοεμβρίου 2019 έως και Φεβρουαρίου 2020.

Ελπίζουμε ότι αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα της έκτακτης κατάστασης που βιώνουν όλοι οι πολίτες, δεν θα επιλέξετε να αφήσετε εντελώς ακάλυπτη μια ευάλωτη κοινωνικά ομάδα, τους επισφαλώς απασχολούμενους ωρομίσθιους των Σ.Δ.Ε. Περιμένουμε την απάντησή σας.

 

Το ΔΣ του ΠΑ.Σ.Σ.Δ.Ε.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...