Home / Χωρίς κατηγορία / Να νικήσει η Αλληλεγγύη, η Οργάνωση κι ο Αγώνας για τη Ζωή Για να σωθεί ο λαός και όχι τα κέρδη τους

Να νικήσει η Αλληλεγγύη, η Οργάνωση κι ο Αγώνας για τη Ζωή Για να σωθεί ο λαός και όχι τα κέρδη τους

Δημοσιεύτηκε: 10:24 μμ Μάρτιος 22nd, 2020  


 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ-ΚΙΝΗΣΕΙΣ-ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΠΕ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

στις δύσκολες κι ιδιαίτερες συνθήκες, για όλους μας, σε αυτή τη δύσκολη μάχη που έχουμε μπροστά μας θα είμαστε όλες και όλοι μαζί, συλλογικά, αλληλέγγυα κι αγωνιστικά. Ακολουθούμε με αυστηρότητα τις οδηγίες υγιεινής και όλες τις υποδείξεις της υπεύθυνης επιστημονικής κοινότητας. Ταυτόχρονα, οχυρωνόμαστε συλλογικά απέναντι στον επικίνδυνο ιό του φόβου, του πανικού, της παραπληροφόρησης και του ανορθολογισμού που έχει πάντα τη δική του καταστροφική δυναμική. Γιατί η επιδημία θα αντιμετωπιστεί με τον αγώνα της κοινωνίας και την αλληλεγγύη των εργαζομένων και του λαού και με εμπιστοσύνη στην επιστημονική κοινότητα.

 

Ως Παρεμβάσεις ΠΕ είμαστε εδώ, συνεχίζουμε τη λειτουργία μας, τη δράση μας,  τις διεκδικήσεις μας. Όμως, έχουμε προσαρμόσει τον τρόπο παρέμβασής μας στις αναγκαίες επιστημονικές οδηγίες των υγειονομικών υπηρεσιών και το περιεχόμενο της παρέμβασής μας στη νέα πραγματικότητα και στα επίκαιρα πολιτικά ζητήματα που θέτει. Ταυτόχρονα, στεκόμαστε αλληλέγγυες και αλληλέγγυοι σε κάθε εκπαιδευτικό, στους μαθητές μας και  στους γονείς τους, σε κάθε εργαζόμενο/η, αυτοαπασχολούμενο/-η, συνταξιούχο/-α, στους νέους και τις νέες που παλεύουν ειδικά αυτή τη στιγμή με την ανεργία, ημιανεργία και επισφάλεια, στους μετανάστες και τους πρόσφυγες, σε όλες τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Γνωρίζουμε ότι αυτές οι κοινωνικές ομάδες θα πληγούν περισσότερο. Τώρα, ακόμη πιο αποφασιστικά, πρέπει να αγωνιστούμε για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, που αποδεικνύεται η μοναδική ασπίδα για την υγεία του λαού και το οποίο οι μνημονιακές πολιτικές και τα ιδιοτελή συμφέροντα του κεφαλαίου, της αγοράς και του κέρδους έχουν υποβαθμίσει. Τώρα πρέπει να αγωνιστούμε για να μην διαλυθούν και τα τελευταία δικαιώματα και ελευθερίες στη δουλειά και στη ζωή.

 

Ο ιός COVID-19 πήρε και στη χώρα μας, διαστάσεις πανδημίας. Σε παγκόσμιο επίπεδο διανύουμε τη χειρότερη υγειονομική κρίση μετά τον Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο. Όπως και άλλες πανδημίες που έχουν εμφανιστεί τις τελευταίες δεκαετίες, είναι αποτέλεσμα του καπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξης της περιβαλλοντικής καταστροφής, της επιδείνωσης των συνθηκών υγιεινής στις μεγάλες μητροπόλεις, των τεράστιων κοινωνικών ανισοτήτων και της υποβάθμισης σε βαθμό κατάρρευσης των δημόσιων συστημάτων πρόληψης και υγείας! Αυτός ο τρόπος παραγωγής και εξάντλησης της φύσης, που βασίζεται στην αγορά και στο κέρδος είναι που δημιουργούν έναν διαρκώς αβίωτο κόσμο.

 

Ειδικά η κυβέρνηση της ΝΔ και όλες οι κυβερνήσεις των δέκα μνημονιακών χρόνων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) έχουν εγκληματικές ευθύνες, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού που εξαπλώνεται σε όλο τον πλανήτη αποκτά καταστροφικά χαρακτηριστικά πάνω σε μια κοινωνία που μετά την δεκαετή εφαρμογή της πανδημίας των μνημονιακών περικοπών και ειδικά στο σύστημα υγείας, με τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς, νοσηλευτικό και επικουρικό προσωπικό, υλικά. Δεν είναι εξασφαλισμένα ούτε τα στοιχειώδη: ανεπάρκεια διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ, υποστελέχωση των ΤΕΠ, αδύναμη και πολλές φορές ανύπαρκτη δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τεράστιες ελλείψεις στην τροφοδοσία των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας. Ο κορωνοϊός γκρέμισε τα κυβερνητικά παραμύθια για οχυρωμένη χώρα και αποκάλυψε τα τεράστια προβλήματα στο χώρο της υγείας, με μόνο 586 κρεβάτια ΜΕΘ (6 κρεβάτια ανά 100.000 κατοίκους), ενώ από πριν έλειπαν 2.000 κρεβάτια, χωρίς γιατρούς, νοσηλευτές. Είναι η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και όλες οι κυβερνήσεις της μνημονιακής περιόδου σε όλες τους τις εκδοχές ΠΑΣΟΚ σκέτα, ΝΔ/ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ, ΝΔ/ΠΑΣΟΚ/ΛΑΟΣ, του επιχειρηματία Παπαδήμα, που απέλυαν γιατρούς, εκπαιδευτικούς, που έφτασαν την επίσημη ανεργία στο 30%, που χαίρονταν όταν έκλειναν νοσοκομεία και σχολεία και διαγωνίζονταν με την τρόικα, όταν πρότειναν είσοδο 25 ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία, που δήλωναν ότι το ασφαλιστικό σύστημα κατέρρευσε «γιατί ο μέσος όρος ζωής των Ελλήνων είναι μεγάλος», που δηλώνουν ότι είναι απολύτως φυσικό να πωλούνται- όταν υπάρχουν- 300% πάνω στην μαύρη αγορά αντισηπτικά, ιατρικές μάσκες και άλλο φαρμακευτικό υλικό.   Είναι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και ΣΥΡΙΖΑ σκέτο που 4,5 χρόνια στην κυβέρνηση δεν προχώρησαν στις προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών που υποκριτικά ζητούν τώρα. Έτσι, ενώ όλη την προηγούμενη δεκαετία που η δημόσια υγεία δέχτηκε τρομακτική επίθεση από τις δυνάμεις του κεφαλαίου που βρήκαν χώρο για να κάνουν τη μεγάλη μπίζνα, σήμερα όλοι καταλαβαίνουμε ότι ο ιδιωτικός τομέας στην υγεία είναι μόνο για να γεμίζουν τις τσέπες τους οι έμποροι της υγείας. Όλα πια φανερώνουν με δραματικό τρόπο ότι η υγεία δεν μπορεί παρά να είναι δημόσιο αγαθό, υποχρέωση του κράτους και όχι ατομική ευθύνη και χώρος επιχειρηματικής κερδοσκοπίας.

 

Το Υπουργείο Παιδείας έχει εξαιρετικά επικίνδυνες πολιτικές σκοπιμότητες και επικοινωνιακή στρατηγική και όχι πραγματικό ενδιαφέρον

Από την αρχή της έξαρσης του ιού οι αρμόδιες αρχές μας έστελναν στα σχολεία οδηγίες με το σωρό και υλικά προστασίας και καθαριότητας με το σταγονόμετρο. Οι αναπληρωτές συνάδελφοί μας, ακόμα και άρρωστοι συνέχιζαν να εργάζονται αφού στην πράξη δεν δικαιούνται να αρρωστήσουν  (αναρρωτική άδεια με μισό ημερομίσθιο για τις 3 πρώτες μέρες και μόνο 15 μέρες όλο το διδακτικό έτος) ενώ δεν υπήρξε μέριμνα για τους εκπαιδευτικούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Οι καθαρίστριες – οι περισσότερες χαμηλόμισθες συμβασιούχες, που πληρώνονται κάθε έξι μήνες- καλέστηκαν να δουλέψουν δυο και τρεις φορές περισσότερο, με ελάχιστα υλικά, χωρίς προστασία και χωρίς καμία πρόβλεψη να αμειφθούν για τον κόπο τους!

Ειδικά για τα εκπαιδευτικά θέματα ακολουθεί νέα ανακοίνωση των Παρεμβάσεων.

 

Ο αγώνας για ζωή και κοινωνική αλληλεγγύη θα νικήσει τον τρόμο!

Καπιταλισμός – ΕΕ – Κεφάλαιο και οι πολιτικές τους αποτελούν κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία

 

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «η επόμενη ημέρα θα είναι δύσκολη, ίσως και εφιαλτική»(!). Έτσι, αντί η κυβέρνηση να απαγορεύσει τις απολύσεις, τουλάχιστον για την περίοδο των έκτακτων μέτρων και το διάστημα που θα ακολουθήσει, παρακαλεί τους εργοδότες και τους υπόσχεται δωράκια. Αντί να θωρακίσει τη δημόσια υγεία και σύστημα με μόνιμες προσλήψεις, με επιτάξεις και κρατικοποιήσεις ιδιωτικών νοσοκομείων, να εξασφαλίσει την ποιοτική και δωρεάν δημόσια υγεία για όλους, μεταθέτει την εξάπλωση ή την προστασία από τον ιό σε αποκλειστικά ατομική ευθύνη. Γι΄ αυτό προειδοποιεί για νέους περιορισμούς και παραδειγματικές τιμωρίες αλλά δεν παραλείπει εν μέσω πανδημίας, να φέρει σε διαβούλευση νομοσχέδιο που βάζει τεράστια εμπόδια στις διαδηλώσεις για την μετά κορονοϊού περίοδο.

 

 Ειδικά στον ιδιωτικό τομέα, εκεί όπου εργάζονται οι γονείς των μαθητών, έχει ξεκινήσει ένα πογκρόμ απολύσεων, υποχρεωτικών απλήρωτων αδειών, επέκτασης ωραρίου και τηλεργασίας και συνεχής και ολοκληρωτική καταπάτηση κάθε δικαιώματος. Η εργοδοσία, ασύδοτη, χρησιμοποιεί την επιδημία για να εξαπολύσει πόλεμο χωρίς όπλα και να εξαφανίσει κάθε δικαίωμα, ενώ η κυβέρνηση βρίσκει την ευκαιρία να περάσει μέτρα με τη δικαιολογία του καθεστώτος «έκτακτης ανάγκης» όπως διεύρυνση του ωραρίου των super market (7.00-22.00 και όλες τις Κυριακές).

 

Μέσα σε αυτή τη δυστοπία που έχει τις ρίζες της στην καπιταλιστική ανάπτυξη και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές Κυβέρνησης – Ε.Ε., για να εξασφαλιστούν τα κέρδη τους προωθήθηκαν και προωθούνται ακέραιες οι αντιλαϊκές πολιτικές σε όλα τα μέτωπα, αντιασφαλιστικό Βρούτση, νέα αντιεκπαιδευτικά νομοσχέδια (αξιολόγηση/ αυτό-αξιολόγηση), περιορισμός – απαγόρευση διαδηλώσεων κ.ά. Οι εργαζόμενοι με μειωμένα δικαιώματα και οι άνεργοι, που δεν μπορούν να πληρώσουν για ιατρική περίθαλψη και πρόληψη, αλλά και οι συνταξιούχοι με στις συντάξεις-επίδομα είναι στην πρώτη γραμμή στις πιθανής προσβολής από στις κάθε είδους επιδημίες και μολυσματικές ασθένειες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε τέσσερις μήνες για να βοηθήσει τις χώρες μέλη να οργανώσουν άμυνα. Στο κρίσιμο αυτό διάστημα αμέλησε την υγειονομική θωράκιση και αδιαφόρησε όταν η Ιταλία δήλωσε πως αδυνατεί να φροντίσει τους άρρωστους ηλικιωμένους. Δε βοήθησε ν’ αποκτήσουν επάρκεια σε ζωτικής σημασίας είδη, όπως προστατευτικές μάσκες και στολές, τα υγειονομικά συστήματα των χωρών-μελών. Νοσηλευτές χάνουν σήμερα τη ζωή τους στην Ιταλία επειδή παλεύουν την αρρώστια χωρίς στολές και μάσκες. Τη δύσκολη ώρα, την ώρα της επιδημίας, φαίνεται ποιοί είναι φίλοι των λαών και ποιοί εχθροί. Η Ε.Ε. δεν έπραξε τίποτα για να βοηθήσει τους λαούς της Ευρώπης, δε συνέβαλε με οποιοδήποτε τρόπο στην οχύρωση της ηπείρου απέναντι στο κορωνοϊό. Οι πολιτικές που επιβάλει συνεχίζουν να έχουν στόχο τη διασφάλιση των κερδών των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων και εργοδοτών, και συνεχίζει να δυσκολεύει την αντιμετώπιση της επιδημίας αντί να την διευκολύνει. Είναι εχθρός και όχι φίλος μας. Οι εξελίξεις αυτές δίνουν νέο περιεχόμενο και αυξημένη βαρύτητα στον αγώνα ενάντια στην Ε.Ε.

 

Από την άλλη, μπροστά μας υπάρχει το στοίχημα, η αποτελεσματική αντιμετώπιση της ασθένειας και η μείωση της εξάπλωσης του ιού, η υπεράσπιση και διαφύλαξη των κοινωνικών, πολιτικών και εργασιακών δικαιωμάτων, η κοινωνική αλληλεγγύη και η λειτουργία συλλογικών πρωτοβουλιών απέναντι στο φόβο και τον ρατσισμό.

 

Απαιτούμε από την κυβέρνηση:

Α. Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας υψηλών προδιαγραφών. Ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση σε ντόπιους, πρόσφυγες και μετανάστες

 • Να γίνουν άμεσα οι αναγκαίες προσλήψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού για να λειτουργήσουν τα πάνω από 100 κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ. Διορισμούς σε μόνιμες θέσεις όλων των υπηρετούντων σήμερα επικουρικών γιατρών. Άμεσα προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού (ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού) για την επαρκή στελέχωση των Κ.Υ. και των νοσοκομείων. Να μονιμοποιηθεί τώρα όλο το υγειονομικό προσωπικό που εργάζεται με ελαστικές σχέσεις εργασίας, επικουρικοί, ορισμένου χρόνου κ.λπ., χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Άμεση επίταξη των κλινών και των ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα, κατάσχεση φαρμακευτικού υλικού, εθνικοποίηση φαρμακαποθηκών, φαρμακοβιομηχανιών και άμεση έναρξη λειτουργίας Eθνικής Bιομηχανίας Φαρμάκου.
 • Να εξασφαλιστεί ο κατάλληλος εξοπλισμός των ΜΕΘ ώστε να πληρούν τις σύγχρονες προδιαγραφές και να μπορούν να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες νοσηλείας των ασθενών με κορονοϊό (αναπνευστήρες για μηχανικό αερισμό αυξημένων, κλπ.).
 • Να εξασφαλιστεί επάρκεια σε ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό του υγειονομικού προσωπικού (μάσκες, πλαστικά γυαλιά χειρουργείου μιας χρήσης, αδιάβροχες φόρμες μιας χρήσης κ.λπ.).
 • Άμεση στελέχωση με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό των νοσοκομείων, με προτεραιότητα τα Τ.Ε.Π και τις Μ.Ε.Θ αλλά και των δομών Π.Φ.Υ ώστε να εξασφαλιστεί η 24ωρη λειτουργία τους και να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.
 • Διάθεση δωρεάν στον πληθυσμό αντισηπτικών, μασκών και των άλλων μέσων ατομικής προστασίας για να αντιμετωπιστεί η αισχροκέρδεια.
 • Ελεύθερη πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας σε όλους χωρίς την απαίτηση ΑΜΚΑ, ειδική μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες και τους κοινωνικά πιο ευάλωτους (φτωχούς, άστεγους, άνεργους, πρόσφυγες, μετανάστες). Κανένας ιός δεν κάνει διάκριση με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία.
 • Να εξασφαλιστεί η ιατρική παρακολούθηση, η επαρκής υγιεινή και διατροφή σε προνοιακά ιδρύματα, στις στρατιωτικές μονάδες, στις προσφυγικές δομές
 • Να ενισχύσουν οι δήμοι τις κοινωνικές δομές, με προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού, ενισχύοντας και τα κοινωνικά προγράμματα, εξασφαλίζοντας την ιατρική παρακολούθηση, την επαρκή υγιεινή και διατροφή στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (τοξικο-εξαρτημμένοι-ρομά-εκδιδόμενες/-οι, άστεγοι, πρόσφυγες, μετανάστες κ.ά.)

 

Β. Για την υπεράσπιση και διαφύλαξη των κοινωνικών, πολιτικών και εργασιακών δικαιωμάτων

 • Απαγόρευση των απολύσεων. Καμία «μη ανανέωση σύμβασης», καμία δυσμενής μεταβολή στους όρους και τις συνθήκες εργασίας, καμία περικοπή μισθού. Καμία περικοπή μισθού για τους συμβασιούχους εργαζόμενους προγραμμάτων ελαστικής εργασίας. Καμία περικοπή μισθού για αναπληρωτές πλήρους και μειωμένου ωραρίου, ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς. Άδειες σε όλους τους γονείς και εργαζόμενους που χρειάζεται να επιμεληθούν των παιδιών τους, ηλικιωμένους ή ασθενείς τις μέρες της επιδημικής κρίσης, χωρίς παρακράτηση μισθών και ενσήμων. Πλήρεις αποδοχές (και όχι αναρρωτικής άδειας) και εκτός της κανονικής άδειας.

 

Γ. Στο χώρο της εκπαίδευσης

 • Αύξηση των κονδυλίων για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών στην εκπαίδευση εδώ και τώρα. Μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών και όλου του βοηθητικού προσωπικού (σχολιάτρων, ψυχολόγων, καθαρισμού, φύλαξης κ.λπ.) που είναι απαραίτητο στην λειτουργία των σχολείων και μετά το τέλος της κρίσης. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων καθαριστριών.
 • Δημιουργία σχολιατρικής υπηρεσίας στο πλαίσιο του ΕΣΥ που θα έχει την αποκλειστική ευθύνη για την παρακολούθηση της σωστής ανάπτυξης και της υγείας όλων των μαθητών, την πρόληψη, τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική περίθαλψη.
 • Να παρέχονται στις οικογένειες που το έχουν ανάγκη απευθείας τα χρήματα που τροφοδοτούσαν τα σχολικά γεύματα και μάλιστα αυξημένα ώστε να μπορεί η λαϊκή, εργατική οικογένεια να αντιμετωπίσει την εντεινόμενη οικονομική δυσπραγία από τις απολύσεις, τις μειώσεις μισθών, το κλείσιμο χώρων δουλειάς.
 • Καμία προσωρινή απαγόρευση και αναστολή μετακίνησης των εκπαιδευτικών προς τα σπίτια τους.
 • Να κλείσουν άμεσα ΚΕΣΥ, ΠΕΚΕΣ και ΚΠΕ. Οι ΔΙΠΕ να λειτουργήσουν με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό.
 • Άμεση απόσυρση της «κατά βούληση» ερμηνείας από ΠΔΕ, ΔΠΕ και ΔΔΕ των ειδικών ρυθμίσεων και αποφάσεων σχετιζόμενων με την ΚΥΑ αναστολής λειτουργίας των σχολικών μονάδων, που επιβάλει διοικητικά καψόνια σε απλούς εκπαιδευτικούς, διευθυντές/υποδιευθυντές/προϊσταμένες.
 • Να σταματήσει κάθε άλλο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης (νομοσχέδιο για την εκπαίδευση, απαγόρευση διαδηλώσεων κ.ά.) εκτός από αυτό της πρόληψης και αντιμετώπισης της επιδημίας.

 

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες, η πανδημία είναι υπαρκτή μαζί με τους κινδύνους που εγκυμονεί και ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες. Προσέχουμε, προστατευόμαστε, δείχνουμε αλληλεγγύη, αγωνιζόμαστε. Διεκδικούμε να μην περάσει το βάρος της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης για άλλη μια φορά στις πλάτες των εργαζομένων είτε με χιλιάδες εργαζόμενους να μολύνονται στο χώρο δουλειάς μέσα από ανασφαλείς συνθήκες είτε να απολύονται καθώς χιλιάδες επιχειρήσεις οδηγούνται σε αναστολή των δραστηριοτήτων τους ή σε κλείσιμο.

 

Η αλληλεγγύη και ο αγώνας είναι όπλο των εργαζομένων για την επιβίωσή μας!


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Μετάταξη εκπαιδευτικών από κλάδο σε κλάδο της Αθμιας και από κλάδο της Βθμιας σε κλάδο της Αθμιας

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως απόφαση για τη μετάταξη εκπαιδευτικών από κλάδο ...