Home / HEADER-NEWS / Μήνυμα αλληλεγγύης από τη Γενική Δ/ντρια της ETUCE

Μήνυμα αλληλεγγύης από τη Γενική Δ/ντρια της ETUCE

Δημοσιεύτηκε: 7:39 μμ Μάρτιος 26th, 2020  


Την ώρα που οι εκπαιδευτικοί και γενικά το εκπαιδευτικό προσωπικό σε όλη την Ευρώπη παλεύουν με την επιδημία του COVID-19, στέλνουμε μήνυμα υποστήριξης και αλληλεγγύης στα συνδικάτα εκπαίδευσης. Το ξέσπασμα της επιδημίας του COVID 19 είναι μια κρίση δημόσιας υγείας αρκετά διαφορετική από ό, τι έχει αντιμετωπίσει η Ευρώπη εδώ και πολλά χρόνια. Με την ιδιότητα της Διευθύντριας του Ευρωπαϊκού Τμήματος, της ETUCE, της συνδικαλιστικής οικογένειας που εκπροσωπεί εκατομμύρια εκπαιδευτικό προσωπικό σε όλη την Ευρώπη, θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα αλληλεγγύης στις οργανώσεις – μέλη μας. Όπως βλέπετε σας μιλάω από το σπίτι. Είναι κλειστά τα γραφεία  της ETUCE στο πλαίσιο των μέτρων που πήρε το Βέλγιο για την επιδημία. Έπρεπε να ακυρώσουμε ή να αναβάλουμε κάποιες συναντήσεις, αλλά η ομάδα της Γραμματείας ETUCE συνεχίζει να εργάζεται από το σπίτι. Είμαστε διαθέσιμοι να σας στηρίξουμε με όποιον τρόπο μπορούμε. Αυτές τις αγωνιώδεις ημέρες, η ETUCE βρίσκεται στο πλάι των εκπαιδευτικών συνδικάτων – μέλη της ETUCE σε όλη την Ευρώπη και των  εκατομμυρίων εργαζομένων που εκπροσωπούν. Η κατάσταση είναι διαφορετική σε κάθε χώρα, αλλά οι εκπαιδευτικοί ως επαγγελματίες της εκπαίδευσης έχουν να διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο και θα αντιμετωπίσουμε μαζί αυτή την πρόκληση. Το είδος της αλληλεγγύης στην οποία  εδράζεται η ETUCE είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε τώρα. Θα χρειαστεί επίσης να σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλο τις επόμενες εβδομάδες και μήνες. Είναι αδύνατο να προβλέψουμε πώς θα εξελιχθεί η κρίση του COVID-19 τον επόμενο χρόνο και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στη ζωή μας, στις κοινωνίες και στις οικονομίες μας. Αλλά αυτή η κρίση κατέστησε σαφές ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν πρέπει να επαναλάβουν τα λάθη της λιτότητας. Δεν μπορούμε να έχουμε άλλη μια δεκαετία συστηματικής υποχρηματοδότησης. Οι περικοπές στις δημόσιες υπηρεσίες όπως η εκπαίδευση δεν θα είναι η λύση,  παρόλο που θα γίνει ότι χρειάζεται για να το ξεπεράσουμε αυτό. Οι υπηρεσίες αυτές,   οι εργαζόμενοι σε αυτές και οι πολίτες που εξαρτώνται από αυτές δεν πρέπει να είναι τα επόμενα θύματα του COVID-19 και η οικογένεια της ETUCE θα φροντίσει να το μάθει αυτό   ο κόσμος!
Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και οι εργαζόμενοι σε αυτά βρίσκονται στη μέση αυτής της ανησυχητικής και γρήγορα μεταβαλλόμενης κρίσης. Όσοι βρίσκονται ακόμα στη δουλειά προσπαθούν να κρατήσουν ασφαλείς τους εαυτούς και τους μαθητές τους σε ένα περιβάλλον όπου είναι δύσκολο να ελέγξουν τη μετάδοση του ιού. Αλλά σε πολλές χώρες τα σχολεία, τα πανεπιστήμια και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα κλείνουν ή ακυρώνουν μαθήματα.
Αυτή η κατάσταση μπορεί ενδεχομένως να έχει σημαντικές επιπτώσεις στους ευάλωτους νέους και τις οικογένειές τους. Η διαδικτυακή ή αυτοδιαχειριζόμενη μάθηση δεν είναι λύση για όλους και κάποιοι εξαρτώνται από τα σχολεία για κοινωνική υποστήριξη ή ένα καθημερινό ζεστό γεύμα.
Οι εκπαιδευτικοί και το εκπαιδευτικό προσωπικό θα αντιμετωπίσουν επίσης δύσκολες στιγμές. Το προσωπικό συχνά πρέπει να προσαρμόζεται γρήγορα σε νέους τρόπους εργασίας και αλληλεπίδρασης με τους μαθητές. Φυσικά, οι εκπαιδευτικοί θα κάνουν ό, τι μπορούν για να υποστηρίξουν τους μαθητές τους, αλλά αυτό δεν μπορεί να σημαίνει ολική ανατροπή των μισθών και των συνθηκών εργασίας τους. Με όλα αυτά, τα συνδικάτα εκπαίδευσης επιτελούν εξαιρετική δουλειά. Ενημερώνουν τα μέλη τους παρέχοντας πρακτικές συμβουλές και φροντίζουν ώστε οι κυβερνήσεις να εξετάζουν τον αντίκτυπο τυχόν μέτρων που λαμβάνονται για τους εργαζόμενους στην εκπαίδευση Σε πολλές χώρες συμμετέχουν άμεσα στον σχεδιασμό των μέτρων αντιμετώπισης στον τομέα της εκπαίδευσης.
Εύχομαι στα συνδικάτα-μέλη της ETUCE να οπλιστούν με δύναμη τις επόμενες εβδομάδες και τους ευχαριστώ για όλα όσα κάνουν για να υποστηρίξουν τους εκπαιδευτικούς και το εκπαιδευτικό προσωπικό στην Ευρώπη.

Susan Flocken

πηγή: ΟΛΜΕ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...