Home / Featured / Εδώ και τώρα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης του κορονοϊού

Εδώ και τώρα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης του κορονοϊού

Δημοσιεύτηκε: 3:22 μμ Μάρτιος 15th, 2020  


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ»

 

1ου, 3ου, 4ου, 5ου

Γραφείων Π.Ε. Α΄ Αθήνας

Κόρακα και Παπαναστασίου

Η εξελισσόμενη επιδημία του  κορονοϊού στη χώρα μας αποκαλύπτει ότι ενάντια στις βαρύγδουπες κυβερνητικές δηλώσεις για ετοιμότητα και θωράκιση της χώρας, ο βασιλιάς είναι γυμνός. Το δημόσιο σύστημα υγείας, αδύναμο από την χρόνια υποχρηματοδότηση, την απουσία διορισμών απαραίτητου προσωπικού, την έλλειψη υλικών, μέσων, εξοπλισμού, κλινών, είναι απροετοίμαστο να ανταπεξέλθει στην επιδημία. Όπως διαβάζουμε σε καταγγελία της ΟΕΝΓΕ, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις τεράστιες ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή, με εξουθενωμένους γιατρούς και νοσηλευτές, με απλήρωτες εφημερίες και ώρες μηνών, με τμήματα επειγόντων περιστατικών τραγικά υποστελεχωμένα, με κλειστά τα πάνω από 100 από τα 700 περίπου κρεβάτια ΜΕΘ. Οι 560 κλίνες ΜΕΘ, είναι ήδη σχεδόν όλες γεμάτες, λόγω της «συνήθους» νοσηρότητας και δεκάδες συνάνθρωποί μας βαρέως πάσχοντες ασθενείς νοσηλεύονται καθημερινά εκτός ΜΕΘ σε κοινούς θαλάμους με φορητούς αναπνευστήρες. Το σύστημα πάσχει και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ακυρώθηκαν όλα τα χειρουργεία και θα γίνονται μόνο τα έκτακτα.

 

Τα σχολεία μας έκλεισαν χθες ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα οι αρμόδιες αρχές μας έστελναν οδηγίες με το σωρό και υλικά προστασίας και καθαριότητας με το σταγονόμετρο. Οι αναπληρωτές συνάδελφοί μας, ακόμα και άρρωστοι συνέχιζαν να εργάζονται αφού στην πράξη δεν δικαιούνται να αρρωστήσουν  (αναρρωτική άδεια με μισό ημερομίσθιο για τις 3 πρώτες μέρες και μόνο 15 μέρες όλο το διδακτικό έτος) ενώ δεν υπήρξε μέριμνα για τους εκπαιδευτικούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Οι καθαρίστριες – οι περισσότερες χαμηλόμισθες συμβασιούχες, που πληρώνονται κάθε έξι μήνες- καλέστηκαν να δουλέψουν δυο και τρεις φορές περισσότερο, με ελάχιστα υλικά, χωρίς προστασία και χωρίς καμία πρόβλεψη να αμειφθούν για τον κόπο τους! Τα ειδικά σχολεία λειτουργούσαν κανονικά, παρόλες τις εναγώνιες επισημάνσεις των εκπαιδευτικών προς τις αρμόδιες αρχές ότι οι περισσότεροι μαθητές τους έχουν πολλαπλά προβλήματα υγείας ενώ δεν μπορούσαν παρά τις προσπάθειες τους να τηρήσουν τους αναγκαίους κανόνες υγιεινής.

Τα νέα δεδομένα αποδεικνύουν  με τραγικό τρόπο ότι τα  αιτήματα της εργαζόμενης πλειοψηφίας για δημόσια δωρεάν υγεία για όλους είναι όσο ποτέ αναγκαία και επίκαιρα.    Η υγεία δεν μπορεί παρά να είναι δημόσιο αγαθό, υποχρέωση του κράτους και όχι ατομική ευθύνη και χώρος επιχειρηματικής κερδοσκοπίας.

 

Εντούτοις μόλις χθες ψηφίστηκε το νομοσχέδιο Υγείας (ΝΔ-ΚΙΝΑΛ-Ελληνική Λύση) το οποίο συνεχίζει την πολιτική της Ε.Ε. που έχει ως βασική κατεύθυνση την απόσυρση του κράτους από την Υγεία, την κρατική υποχρηματοδότητση, την εμπλοκή μη δημόσιων φορέων στις υπηρεσίες υγείας και τη στοχοποίηση των ασθενών για τις κακές τους συνήθειες ζωής που οδηγούν σε ασθένειες. Εν τω μεταξύ οι ιδιωτικές κλινικές στέλνουν όλα τα ύποπτα περιστατικά στα δημόσια νοσοκομεία αποδεικνύοντας ότι κερδοφορία και σύστημα υγείας που να υπηρετεί το λαό δεν ταιριάζει.

 

Μαζί με τους γιατρούς και τους εργαζόμενους στην υγεία που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή καταπολέμησης της νόσου και της κρατικής αδιαφορίας, μαζί με την πλειοψηφία  που αγωνιά και προσπαθεί να αντιμετωπίσει με ψυχραιμία, λογική και χωρίς μεταφυσικές παρωπίδες την κατάσταση ως εκπαιδευτικοί καλούμε όλους να προτάξουν την αλληλεγγύη, τη συλλογικότητα και την ανθρωπιά  για  την υπεράσπιση του δικαιώματος όλων σε φροντίδα και υγεία.

 

 Απαιτούμε:

  • Δωρεάν διάθεση στον πληθυσμό και ιδιαίτερα σε όλους τους χώρους που υπάρχει συνωστισμός (π.χ. μέσα μαζικής μεταφοράς) μέσων προφύλαξης (μάσκες, αντισηπτικά).
  • Να εξασφαλιστεί η προμήθεια σε φάρμακα, υγειονομικό υλικό, είδη υγιεινής όλων των δημόσιων μονάδων υγείας.
  • Μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας για τους χώρους δουλειάς και ιδιαίτερα για τις μονάδες υγείας.
  • Να γίνουν άμεσα οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να λειτουργήσουν τα πάνω από 100 κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ. Διορισμούς σε μόνιμες θέσεις όλων των υπηρετούντων σήμερα επικουρικών γιατρών. Άμεσα προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού (ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού) για την επαρκή στελέχωση των Κ.Υ. και των νοσοκομείων.
  • Άμεση κατάργηση των περιορισμών που μπαίνουν στο δικαίωμα της αναρρωτικής άδειας των συναδέλφων. Εξίσωση προς τα πάνω όλων των αδειών των αναπληρωτών με των μόνιμων συναδέλφων τους.
  • Ειδική άδεια για τους γονείς με πλήρεις αποδοχές (και όχι αναρρωτικής) που δεν θα περικόπτει μέρος ή όλη την κανονική άδεια.
  • Οι εργαζόμενοι που πλήττονται από τον κορονοϊό να συνεχίσουν να παίρνουν ολόκληρο το μισθό τους και να απαγορευτεί η απόλυσή τους. Οι επιχειρήσεις που βρίσκουν την ευκαιρία για να πραγματοποιήσουν ατομικές ή συλλογικές απολύσεις ή «τεχνική ανεργία» πρέπει να διωχθούν ποινικά. Πλήρης μισθός για τους εργαζόμενους που αναγκάζονται να αφήσουν την εργασιακή τους θέση για να φροντίσουν μαθητές ή ηλικιωμένους ή αναρρώνοντες ασθενείς του ιού αυτού
  • Μόνιμο, επαρκές και πλήρους ωραρίου προσωπικό καθαριότητας των σχολείων, ώστε να διατηρούνται καθαρά κατά τη διάρκεια λειτουργίας τους. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων καθαριστριών από τον δήμο της Αθήνας
  • Μόνιμο και επαρκές βοηθητικό προσωπικό στα σχολεία (τραπεζοκόμοι, καθαρίστριες κ.λπ.) με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Μόνιμους σχολικούς νοσηλευτές.
  • Άμεση οικονομική ενίσχυση των σχολείων, μέσω της κρατικής χρηματοδότησης, για αγορά προληπτικού υλικού (χαρτομάντιλα, σαπούνια, αντισηπτικά, υλικά καθαριότητας)
  • Άμεση επισκευή του δικτύου ύδρευσης και των αποχωρητηρίων σε όλα τα σχολεία που έχουν ανάγκη από τον δήμο Αθηναίων.
  • Ειδική μέριμνα για τους πρόσφυγες – μετανάστες και τις οικογένειές τους, για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας. Αξιοπρεπείς, υγιεινοί, χώροι φιλοξενίας για τους πρόσφυγες και όχι στρατόπεδα συγκέντρωσης. Δωρεάν, πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δωρεάν υγιεινή και ποιοτική σίτιση. Οι προχθεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Πέτσα σύμφωνα με τις οποίες πρόληψη για τον κορονοϊό σημαίνει… φυλάκιση των προσφύγων σε κλειστές δομές (!) δεν ήταν απλώς απαράδεκτες αλλά κυριολεκτικά ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ.
  • Δημιουργία σχολιατρικής υπηρεσίας στο πλαίσιο του ΕΣΥ που θα έχει την αποκλειστική ευθύνη για την παρακολούθηση της σωστής ανάπτυξης και της υγείας όλων των μαθητών, την πρόληψη, τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική περίθαλψη.
  • Πλήρης και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και προληπτικός έλεγχος για τους ανασφάλιστους, άνεργους και τις οικογένειές τους.
  • Πλήρης και δωρεάν εμβολιασμός και ιατρικός έλεγχος όλων των μαθητών, μέσω κρατικών δομών και κινητών μονάδων Υγείας, με ευθύνη των υπουργείων Παιδείας και Υγείας, ανεξάρτητα από τον φορέα Ασφάλισης του γονέα.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

 

Η πρόεδρος                                                                                   Ο γραμματέας

 

Χαλικιά Τατιάνα                                                                           Σακαρετσάνος Λάμπρος


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...