Home / HEADER-NEWS / Αξιοποίηση του παιχνιδιού στην πρώιμη εκμάθηση της ξένης γλώσσας

Αξιοποίηση του παιχνιδιού στην πρώιμη εκμάθηση της ξένης γλώσσας

Δημοσιεύτηκε: 2:19 μμ Μάρτιος 20th, 2020  


Αξιοποίηση του παιχνιδιού στην πρώιμη εκμάθηση της ξένης γλώσσας

Το παιχνίδι είναι πρωταρχικής σημασίας στην καθημερινότητα των μικρών παιδιών, καθώς μέσω του παιχνιδιού τα παιδιά ψυχαγωγούνται αλλά και ανακαλύπτουν τον κόσμο. Τα μικρά παιδιά είναι περίεργα, ευφάνταστα και έχουν διάθεση για παιχνίδι, χωρίς μεγάλο εύρος συγκέντρωσης της προσοχής τους, γεγονός που οδηγεί στο να χρειάζονται μια ποικιλία δραστηριοτήτων για να μη βαριούνται. Το γεγονός ότι το παιχνίδι αποτελεί αυθόρμητη δραστηριότητα για τα μικρά παιδιά προσφέρει κίνητρα και, παράλληλα, το καθιστά απαραίτητο για την εκπαίδευση και μάθηση τους, αλλά και την σωματική, πνευματική, κοινωνική και συναισθηματική τους ανάπτυξη.

Όπως παρατηρείται, τα παιχνίδια παρέχουν ευκαιρίες για επικοινωνία, αλληλόδραση και χαλάρωση, συνιστώσες απαραίτητες στη μαθησιακή διαδικασία, καθώς και για δημιουργικότητα, καλλιέργεια της φαντασίας, ανάπτυξη της σκέψης και της γλώσσας αλλά και για επίλυση προβλημάτων. Ουσιαστικά, το παιδί αντιλαμβάνεται τον τρόπο λειτουργίας του κοινωνικού συνόλου αλλά και εμπλέκεται σε διαδικασίες όπου γνωρίζει τον ίδιο του τον εαυτό μέσα από το παιχνίδι.

Τα παιχνίδια αποτελούν σημαντικό εργαλείο στο περιβάλλον διδασκαλίας της Ξένης Γλώσσας, καθώς προσφέρουν ευκαιρίες αυθεντικής επικοινωνίας στους μαθητές ενώ ταυτόχρονα προσιδιάζουν καταστάσεις επικοινωνίας της πραγματικής ζωής κατά τις οποίες οι μαθητές χρησιμοποιούν τη γλώσσα – στόχο σε ένα πλαίσιο με νόημα. Παρατηρείται, επίσης, πως οι επικοινωνιακές δεξιότητες στη Γ2/ ΞΓ ενισχύονται πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το παιχνίδι. Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον είναι δυνατό οι μαθητές να αλληλοδράσουν με τους συμμαθητές τους και να έρθουν σε επαφή τόσο με κατανοητό γλωσσικό εισαγόμενο (input), σε ότι αφορά όσα ακούνε ή διαβάζουν στην προς εκμάθηση γλώσσα, όσο και γλωσσικό εξαγόμενο (output), έχοντας ευκαιρίες για παραγωγή γραπτού και προφορικού λόγου. Σε ό,τι αφορά το λεξιλόγιο της Ξένης Γλώσσας, τα παιχνίδια διευκολύνουν σημαντικά τη διδασκαλία, κατανόηση και απόκτησή του. Οι Huyen Ang Nga, και Uberman παρατηρούν ότι τα παιχνίδια διασκεδάζουν τους μικρούς μαθητές, με αποτέλεσμα να μπορούν να μάθουν γρηγορότερα και να διατηρήσουν το λεξιλόγιο στη μνήμη τους καλύτερα. Μέσα από τη χαρά που αντλούν τα παιδιά από τα εκπαιδευτικά παιχνίδια νιώθουν καλύτερα και, επομένως, τα καταφέρνουν καλύτερα, χωρίς να αισθάνονται ότι η επανάληψη του λεξιλογίου, η οποία οδηγεί στην παγίωσή του, είναι μια βαρετή διαδικασία.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Παράταση στο άνοιγμα σχολείων, ΑΕΙ, ΙΕΚ, Κολεγίων, ΣΔΕ, Φροντιστηρίων και ΚΞΓ

Παράλληλα, η συνεργασία μεταξύ των μαθητών της ίδιας ομάδας αλλά και ο ανταγωνισμός με τις αντίπαλες ομάδες ενεργοποιεί την συμμετοχή του συνόλου των μαθητών, με αποτέλεσμα τον ενθουσιασμό τους για την εκπαιδευτική διαδικασία και την ανάπτυξη θετικών στάσεων προς την Ξένη Γλώσσα. Σύμφωνα με τον Richards, οι μαθητές μπορούν να επωφεληθούν μέσα από την εταιρική και ομαδική εργασία, καθώς αποκτούν περισσότερα κίνητρα γλωσσικής εκμάθησης αλλά και βελτιώνουν τις γλωσσικές τους δεξιότητες μέσα από τις ευκαιρίες που τους δίνονται να ακούσουν τα άλλα μέλη της ομάδας όταν μιλούν και να παράγουν και οι ίδιοι λόγο. Με άλλα λόγια, οι μαθητές εμπλέκονται στην ενεργοποίηση ποικίλων δεξιοτήτων, με αποτέλεσμα να αναπτύσσουν τις προσληπτικές και παραγωγικές δεξιότητές τους στην Ξένη Γλώσσα. Το ευχάριστο περιβάλλον μάθησης που δημιουργείται με τις παιγνιώδεις εκπαιδευτικές δραστηριότητες απαλλάσσει τα παιδιά από το άγχος και το φόβο του λάθους, προσφέροντας, παράλληλα, ευκαιρίες για διασκέδαση και για ανάπτυξη των συναισθηματικών δεξιοτήτων τους. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο φαίνεται πως ενισχύεται η αυθόρμητη συμμετοχή και η χρήση της γλώσσας για επικοινωνία ακόμη και για τους πιο διστακτικούς μαθητές .

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Από 21 έως 25 Ιανουαρίου οι αιτήσεις των υποψηφίων διδασκόντων στην ενισχυτική διδασκαλία

Συνολικά, σύμφωνα με τους Lewis και Bedson τα παιχνίδια:
• είναι διασκεδαστικά και αρέσουν στα παιδιά
• προσφέρουν ευκαιρίες στα παιδιά να πειραματιστούν, να ανακαλύψουν και να αλληλεπιδράσουν με το περιβάλλον τους
• προσφέρουν ποικιλία στο μάθημα και ενισχύουν τα κίνητρα, παρέχοντας τους μαθητές αληθοφανή κίνητρα για να χρησιμοποιήσουν τη γλώσσα-στόχο
• κάνουν τη γλώσσα άμεσα χρήσιμη για τα παιδιά, καθώς η ΞΓ είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση του παιχνιδιού
• ενεργοποιούν ακόμα και τους πιο απρόθυμους μαθητές, καθώς τους δίνουν λόγους για να χρησιμοποιήσουν τη γλώσσα-στόχο.

Η EMPLOY, ως πιστοποιημένο κέντρο Δια Βίου Μάθησης από τον ΕΟΠΠΕΠ, διεξάγει το Σάββατο 28 Μαρτίου διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα «Σύγχρονες Διδακτικές Τεχνικές για τη διδασκαλία της ξένης γλώσσας στην Α’ βάθμια Εκπαίδευση» το οποίο απευθύνεται σε παιδαγωγούς και εκπαιδευτικούς που διδάσκουν ξένες γλώσσες σε μικρούς μαθητές και που θέλουν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να αποκτήσουν μία βαθύτερη κατανόηση του πλαισίου γλωσσικής εκπαίδευσης μικρών μαθητών.

Ωστόσο, δεν θα πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός ότι ο σχεδιασμός και η εφαρμογή παιγνιωδών γλωσσικών δραστηριοτήτων διέπεται από συγκεκριμένες αρχές προκειμένου να εξυπηρετούνται συγκεκριμένοι και σαφώς καθορισμένοι εκπαιδευτικοί σκοποί. Έτσι, ένα γλωσσικό παιχνίδι θα πρέπει: α) να είναι κάτι παραπάνω από απλά διασκεδαστικό, β) να περιλαμβάνει την ευγενή άμιλλα μεταξύ των συμμετεχόντων, γ) να διατηρεί το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή όλων, δ) να ενθαρρύνει τους συμμετέχοντες να επικεντρώνονται στη χρήση της γλώσσας, παρά στην ίδια τη γλώσσα, και ε) να παρέχει ευκαιρίες στους μαθητές να μάθουν, να εξασκηθούν και να επαναλάβουν τη γλώσσα.

Πηγή: e-employ.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Ανοίγουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου

Την επαναλειτουργία των Γυμνασίων και Λυκείων από τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου εισηγείται ...