Home / Featured / Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Σχετικά με τα μέτρα πρόληψης από τον κορονοϊό

Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Σχετικά με τα μέτρα πρόληψης από τον κορονοϊό

Δημοσιεύτηκε: 5:03 μμ Μάρτιος 10th, 2020  


Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Σχετικά με τα μέτρα πρόληψης από τον κορονοϊό

Το Δ.Σ. του Α΄ Συλλόγου Αθηνών, λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα της κατάστασης αλλά και τα ερωτήματα και την έκδηλη ανησυχία των συναδέλφων διατυπώνει τις παρακάτω θέσεις-διεκδικήσεις:

  1. Άμεση οικονομική ενίσχυση των σχολείων, μέσω της κρατικής χρηματοδότησης, για αγορά προληπτικού υλικού (χαρτομάντιλα, σαπούνια, αντισηπτικά, υλικά καθαριότητας). Να διατεθεί έκτακτο κονδύλι από τους Δήμους για την άμεση αγορά επαρκών και ποιοτικών υλικών. Να δοθεί άμεσα έκτακτη κρατική επιχορήγηση σε όλους του Δήμους για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.
  2. Να λυθεί ΑΜΕΣΑ το πρόβλημα της ενίσχυσης του δυναμικού των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολικών κτιρίων και να καλυφθεί όλο το ωράριο λειτουργίας των δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων. Σήμερα, αναδεικνύεται πολύ πιο έντονα η αναγκαιότητα να λυθεί ΟΡΙΣΤΙΚΑ το πρόβλημα της καθαριότητας, με τη ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ των καθαριστριών/των σε ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ σε κάθε σχολική μονάδα.
  3. Άμεση κατάργηση των περιορισμών που μπαίνουν στο δικαίωμα της αναρρωτικής άδειας των αναπληρωτών συναδέλφων. Είναι απαράδεκτο να καλεί το Υπουργείο τους συναδέλφους, να μην παρουσιάζονται στο σχολείο, όταν έχουν συμπτώματα, και, ταυτόχρονα, να διατηρεί το όριο των 15 ημερών αναρρωτικής άδειας για τους αναπληρωτές, από την οποία για τις τρεις πρώτες μέρες χάνουν και το μισό μεροκάματο.
  4. Σε σχέση με το κλείσιμο των σχολείων, έχουν διατυπωθεί απόψεις ειδικών που υποστηρίζουν ότι αν υπάρξουν κρούσματα σε σχολεία και πανεπιστήμια τα μέτρα που θα ακολουθήσουν θα είναι λιγότερο αποτελεσματικά. Σε κάθε περίπτωση, οι οικονομικές δραστηριότητες δεν μπορούν να μπαίνουν πάνω από τη δημόσια υγεία.
  5. Προτείνουμε στους Συλλόγους Διδασκόντων να αποφασίσουν:
  • Οι έλεγχοι του Β΄ τριμήνου να δοθούν στους μαθητές. Οι ενημερώσεις των γονέων να πραγματοποιηθούν σε χρόνο που θα κριθεί καταλληλότερος.
  • Ο εορταστικές εκδηλώσεις της 24ης Μαρτίου να πραγματοποιηθούν το πρώτο δίωρο της 24ης Μαρτίου στις τάξεις χωρίς παρουσία γονέων.

Σημειώνουμε ότι ήδη Σύλλογοι Διδασκόντων, τόσο στην περιοχή μας όσο και αλλού έχουν πάρει αντίστοιχες αποφάσεις.

  1. Θεωρούμε ότι οι μαθητικές παρελάσεις της 25ης Μαρτίου πρέπει να ανασταλούν.
  2. Όπως διαβάζουμε σε καταγγελία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις τεράστιες ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή, με εξουθενωμένους γιατρούς και νοσηλευτές, με απλήρωτες εφημερίες και ώρες μηνών, με τμήματα επειγόντων περιστατικών τραγικά υποστελεχωμένα, με κλειστά τα πάνω από 100 από τα 700 περίπου κρεβάτια ΜΕΘ. Αυτή τη στιγμή οι 560 κλίνες ΜΕΘ, είναι ήδη σχεδόν όλες γεμάτες, λόγω της «συνήθους» νοσηρότητας και δεκάδες συνάνθρωποί μας βαρέως πάσχοντες ασθενείς νοσηλεύονται καθημερινά εκτός ΜΕΘ σε κοινούς θαλάμους με φορητούς αναπνευστήρες. Να γίνουν άμεσα οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να λειτουργήσουν τα πάνω από 100 κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ. Διορισμούς σε μόνιμες θέσεις όλων των υπηρετούντων σήμερα επικουρικών γιατρών. Άμεσα προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού (ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού) για την επαρκή στελέχωση των Κ.Υ. και των νοσοκομείων.
  3. Εκφράζουμε τον έντονο προβληματισμό μας για δημόσιες δηλώσεις κάποιων γιατρών που με απαράδεκτο τρόπο υποτάσσουν την επιστημονική αλήθεια στις προσωπικές θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, χρησιμοποιώντας έτσι αδόκιμα τους επιστημονικούς τους τίτλους για να παραπληροφορούν την κοινή γνώμη  για σοβαρά θέματα δημόσιας υγείας. Αντιγράφουμε από την τελευταία σχετική ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ: «Όπως έχει ήδη τονιστεί, η μετάδοση των τρεχουσών εποχικών ιώσεων αναπνευστικού (κορονοϊού και γρίπης) γίνεται με σταγονίδια που εκπέμπονται από την στοματοφαρυγγική κοιλότητα και την μύτη πασχόντων.  Γι’ αυτό συνιστώνται τα αναγκαία προφυλακτικά μέτρα. Οι συστάσεις αυτές φυσικά και δεν περιλαμβάνουν εξαιρέσεις για λόγους θρησκευτικούς, μυστηριακούς ή μεταφυσικούς». Είναι απαράδεκτο να σιωπούν για τέτοιες αντιεπιστημονικές δηλώσεις τόσο η ηγεσία του αρμόδιου κρατικού οργανισμού (ΕΟΔΥ), όσο και η ηγεσία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

 

Τέλος, το Δ.Σ. ομόφωνα αποφασίζει την αναστολή των προγραμματισμένων για τις επόμενες δύο εβδομάδες εκδηλώσεων του Συλλόγου (Ξενάγηση στο Μουσείο Γουλανδρή  14/3, Εκδήλωση για νηπιαγωγεία  14/3,  Μουσικοθεατρική παράσταση 21/3).


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...