Home / HEADER-NEWS / Ζαχαράκη: Στηρίζουμε τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Ζαχαράκη: Στηρίζουμε τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Δημοσιεύτηκε: 10:59 μμ Φεβρουάριος 24th, 2020  


Θα διατηρηθούν και θα υποστηριχθούν τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η Υφυπουργός Παιδείας απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή. Όπως αποκάλυψε η Σοφία Ζαχαράκη στόχος του Υπ. Παιδείας είναι η διεύρυνση του ποσού που διατίθεται για τα ΚΠΕ. Δείτε αναλυτικά πρωτολογία και δευτερολογία Υφυπουργού:

 

ΣΟΦΙΑ ΖΑΧΑΡΑΚΗ (Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Κυρία Λιακούλη, ευχαριστώ για την ερώτηση, γιατί μου δίνετε και την ευκαιρία να κάνω μια μικρή ιστορική αναδρομή.

Θα γυρίσω στο 1990, που τότε ήταν η Κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με Υπουργό Παιδείας τον Βασίλη Κοντογιαννόπουλο, που είχαν ούτως ή άλλως θεσπίσει αυτόν τον θεσμό των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Άρα, είναι ιδιαίτερης σημασίας, πόσω μάλλον όχι μόνο λόγω αυτής της ιστορικής αναδρομής, αλλά και των εξελίξεων σε μια εποχή που το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής τίθεται πολύ ψηλά στις προτεραιότητες όχι μόνο της παγκόσμιας ατζέντας, αλλά και του ιδίου του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως έχει δηλώσει επανειλημμένως.

Έκτοτε, από το 1990, αναπτύχθηκαν εξελισσόμενα σε εκπαιδευτικό θεσμό τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, που αγκαλιάστηκε θεωρώ από μαθητές, εκπαιδευτικούς και δασκάλους, με πολύ καινοτόμα προγράμματα,  που πολλά εξ αυτών μάλιστα έχουν και βραβευθεί. Έχουν, δηλαδή, ευρωπαϊκές και διεθνείς βραβεύσεις.

Ο ρόλος τους στην ενεργή επαφή με τους μαθητές μέσω του φυσικού πλούτου που αναφέρατε ήδη και για την περιοχή, στην οποία ούτως ή άλλως εκλέγεστε, στην ευαισθητοποίηση στα θέματα περιβάλλοντος μέσω εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και στην καλλιέργεια υπεύθυνης συμπεριφοράς προστασίας της οικολογικής ισορροπίας είναι αναντικατάστατος και, όπως ανέφερα και πριν, μπροστά σε αυτήν τη μεγάλη πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, η ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης για τη νέα γενιά κρίνεται πιο απαραίτητη και σημαντική από ποτέ. Άρα και τα κέντρα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για εμάς μπορούν να έχουν αυτήν την ιδιαίτερη και εξαιρετική συμβολή.

Τώρα, αυτό το οποίο συμβαίνει αυτήν τη χρονιά νομίζω ξεκίνησε με μια πολύ συμβολική κίνηση, όταν το καλοκαίρι, αντίθετα σε αυτό το οποίο είχε νομοθετήσει ο κ. Γαβρόγλου, κρατήσαμε τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, σύμφωνα με τις απαιτήσεις και των ίδιων των κέντρων και τη λειτουργία τους έτσι όπως και ο κόσμος της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης απαιτούσε και ζητούσε και νομίζω ότι ήταν ένα δείγμα πολιτικής βούλησης ως προς αυτό.

Άρα, συνεχίζουν και αναπτύσσονται προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, επιμορφωτικά προγράμματα και επιμόρφωσης εκπαιδευτικών διά ζώσης ή εξ αποστάσεως, εκπαιδευτικό υλικό στις σχολικές μονάδες και στη σχολική κοινότητα εν γένει.

Μάλιστα, ο θεσμός, για να δώσουμε και κάποια στοιχεία συγκεκριμένα, υποστηρίζεται και από την Πράξη «Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ)- Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Β΄ Κύκλος)», με ημερομηνία έναρξης 1.11.2019 και λήξη 31.12.2021. Μιλάμε για τους πόρους, οι οποίοι μπορούν να υποστηρίξουν το πρόγραμμα. Για τον δεύτερο κύκλο η χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ ανέρχεται σε 1.800.000 ευρώ, ενώ για τα δύο επόμενα έτη τα διαθέσιμα ποσά -και αυτό είναι σημαντικό- είναι 4.240.000 ευρώ.

Η πρόθεσή μας, μάλιστα, για τη νέα προγραμματική περίοδο είναι η διεύρυνση αυτού του ποσού. Άρα, εμπράκτως και με αριθμούς, αλλά και με αυτά τα οποία θα αναφέρω σε λίγο, νομίζω ότι δείχνουμε ότι στηρίζουμε τα ΚΠΕ και θα συνεχίσουμε να τα στηρίζουμε.

Υπάρχει μια σημαντική λεπτομέρεια που θα ήθελα να την ανακοινώσω στο Σώμα σήμερα. Το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, αυτό το κέντρο το οποίο ούτως ή άλλως είναι ο φορέας που υποστηρίζει και οικονομικά το εγχείρημα, με την απόφαση ένταξης 19/12 προχώρησε άμεσα και στην προκήρυξη για τη στελέχωση κεντρικής ομάδας έργου. Ήταν μια σημαντική εκκρεμότητα, η οποία και αυτή ικανοποιήθηκε και η διαδικασία επιλογής αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Φεβρουαρίου του 2020, μέχρι το τέλος δηλαδή του μήνα. Έτσι καλύπτει πλήρως τις δράσεις υλοποίησης της Πράξης, πέρα από την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων των ΚΠΕ, που διασφαλίζεται ούτως ή άλλως, γιατί, όπως πολύ σωστά είπατε, και οι δήμοι θέλουν πολύ τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και τα στηρίζουν.

Θα συνεχίσω στη δευτερολογία μου.

ΣΟΦΙΑ ΖΑΧΑΡΑΚΗ (Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Εγώ θα ήθελα να θυμίσω ότι ούτως ή άλλως ήταν το 2011 που έκλεισε, που συγχωνεύτηκε, αλλά ήταν επί της περιόδου που καταλαβαίνω ότι δεν κάναμε μνημόσυνα, είχαμε όμως μνημόνιο, το οποίο αντιλαμβάνομαι ότι τότε οδήγησε και στη συγχώνευση. Θυμίζω και ποιος ήταν τότε στην κυβέρνηση.

Τώρα, επειδή πρέπει να πάμε παρακάτω κι επειδή μιλήσατε για δράσεις,   νομίζω ότι με τους αριθμούς που παρέθεσα στην αρχή, είναι σαφές ότι η πρόθεση είναι να υποστηριχθεί. Όμως, ερχόμενη στο Κοινοβούλιο κάθε φορά, θα ήθελα να είμαι πάρα πολύ συγκεκριμένη γι’ αυτά τα οποία έχουμε μπροστά μας. Κι αυτά τα οποία έχουμε μπροστά μας είναι τα πενήντα τρία ΚΠΕ που ήδη λειτουργούν, να λειτουργούν καλά.

Θυμίζω ότι πέρα από όλες αυτές τις σημαντικές συνεισφορές που υπάρχουν από την Αυτοδιοίκηση, από τις θετικές εισηγήσεις για να λειτουργήσει, υπάρχει και ο υπεύθυνος του ΚΠΕ Κισσάβου-Ελασσόνας ο οποίος είναι, θα έλεγα, αρκετά επιφυλακτικός στη λειτουργία δεύτερου ΚΠΕ. Εκφράζει ανησυχία για πιθανά προβλήματα στη λειτουργία του. Αυτά πρέπει να τα δούμε και νομίζω ότι πρέπει να τα δούμε στο σύνολο. Γιατί όταν διασπάς δυνάμεις ή εκείνη τη στιγμή κι ένα εγχείρημα, ίσως να είναι και υπαρκτός ο προβληματισμός.

Εμείς, λοιπόν, αυτό το οποίο λέμε είναι να στηρίξουμε τα υπάρχοντα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης -σας είπα με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, χρήματα, αλλά και προγραμματισμό πώς θα το κάνουμε- και να δούμε ποια είναι πιο έτοιμα ως προς τη λειτουργία.

Βεβαίως, έρχονται προτάσεις από όλη την Ελλάδα και είναι πολλές. Ήδη σας λέω υπάρχουν πενήντα τρία. Είναι πάνω από εννέα προτάσεις οι οποίες θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ώριμες έτσι ώστε να ολοκληρωθούν. Όμως, ερχόμενη κάθε φορά στο Κοινοβούλιο, θα ήθελα να έρχομαι με πράγματα τα οποία είναι είτε ορατά είτε υλοποιήσιμα. Οπότε, μακάρι να μπορεί να προχωρήσει η υλοποίηση. Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε, όμως, σε φάση. Μπορώ να δεσμευτώ ότι ανοίγει άμεσα.

(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Ζ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής, κ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΒΔΕΛΑΣ)

Πράγματα τα οποία πρέπει να μπουν στο αυλάκι είναι η χρηματοδότηση, είναι η έγκαιρη στελέχωση, έτσι ώστε να μην ανοίγουμε Κέντρα και μετά να μην μπορούμε να τα στελεχώσουμε με ανθρώπινο δυναμικό. Θα έρθετε και θα με ψέξετε αμέσως μετά εσείς για μία λογική απλά υποσχέσεων.

Ας μπούμε, λοιπόν, στη νέα περίοδο, εννοώ ενόψει της νέας χρονιάς, να δούμε ακριβώς ποιο είναι το χρηματοδοτικό μας πλαίσιο, τι περιθώρια έχουμε και για το οικονομικό κομμάτι -γιατί εμείς θα προσφέρουμε το ανθρώπινο δυναμικό, είπατε ότι για τα λειτουργικά είναι όλοι διατεθειμένοι να το κάνουν- και κυρίως τι περιθώρια λειτουργίας έχει το συγκεκριμένο ΚΠΕ. Σας είπα ότι σαν Υπουργείο είμαστε θετικά διακείμενοι να ακούσουμε προτάσεις, όμως πάντα στα δεδομένα πλαίσια τα οποία έχουμε.

 Άρα, δεν μπορώ να σας δώσω σήμερα τα καλά νέα της επανεκκίνησης, μπορώ να σας πω όμως ότι όλες οι προτάσεις οι οποίες είναι ώριμες μελετώνται με θετική εικόνα από το Υπουργείο.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...