Home / 1stpage / Task-based teaching: 4 Βήματα για επιτυχημένη διδασκαλία δεύτερης γλώσσας

Task-based teaching: 4 Βήματα για επιτυχημένη διδασκαλία δεύτερης γλώσσας

Δημοσιεύτηκε: 1:43 μμ Φεβρουάριος 28th, 2020  


Task-based teaching: 4 Βήματα για επιτυχημένη διδασκαλία δεύτερης γλώσσας

Η διδασκαλία γλωσσών βάσει δραστηριοτήτων (Task-based teaching) είναι μια μαθητοκεντρική προσέγγιση για τη διδασκαλία δεύτερης γλώσσας. Αποτελεί παράγωγο της επικοινωνιακής προσέγγισης, όπου οι δραστηριότητες επικεντρώνονται στο να κάνουν οι μαθητές χρήση της γλώσσας σε πραγματικές καταστάσεις που ενδέχεται να συναντήσουν στον έξω κόσμο πχ επίσκεψη σε γιατρό, τηλεφωνική κλήση, συγκέντρωση πληροφοριών κλπ.

Στην προσέγγιση αυτή, η διδασκαλία δεν επικεντρώνεται στη γραμματική αλλά στο να βοηθάει τους μαθητές να αναπτύξουν γλωσσικές στρατηγικές για να ολοκληρώνουν εργασίες που τους έχουν ανατεθεί. Έτσι, η έμφαση δίνεται στην αυθόρμητη, δημιουργική χρήση της γλώσσας, είτε είναι προφορική είτε γραπτή, και η αξιολόγηση βασίζεται στην έκβαση της εργασίας.

Η διαδικασία της ίδιας της μάθησης βασίζεται στην εργασία και διδάσκει σημαντικές δεξιότητες. Οι μαθητές μαθαίνουν πώς να θέτουν ερωτήσεις, πώς να διαπραγματεύονται την έννοια και πώς να αλληλεπιδρούν και να εργάζονται μέσα σε ομάδες. Στο πλαίσιο αυτής της ομαδικής εργασίας, είναι σε θέση να παρατηρούν διαφορετικές προσεγγίσεις στην επίλυση προβλημάτων καθώς και να μάθουν πώς σκέφτονται και λαμβάνουν αποφάσεις οι άλλοι.

5. Didaskalia Xenis Web

Βήματα για μια επιτυχημένη προσέγγιση:
1. Ξεκινήστε με μια δραστηριότητα πριν από την εργασία
Αυτό το στάδιο ξεκινά με τον εκπαιδευτή να εξηγεί στους μαθητές του τι θα αναμένεται στον κύκλο εργασιών και στα στάδια της αναθεώρησης μετά την ολοκλήρωση της εργασίας. Σε μια τάξη κατώτερου επιπέδου, θα περιλαμβάνει πιθανώς μια εισαγωγή ή επισκόπηση των βασικών λεξιλογίων ή των γραμματικών εννοιών που θα πρέπει να εκπληρώσουν οι μαθητές για την εργασία που τους έχει ανατεθεί.Σε μια τάξη υψηλότερου επιπέδου όπου η γραμματική και το λεξιλόγιο έχουν ήδη εισαχθεί, οι σπουδαστές ενδέχεται να κληθούν να κατανοήσουν τις γλωσσικές και γλωσσικές ιδιαιτερότητες που θα περίμενε κανείς για να ολοκληρώσουν επιτυχώς την εργασία.

2. Ακολουθήστε τον κύκλο εργασιών
Σε αυτό το στάδιο, οι μαθητές ολοκληρώνουν την εργασία είτε σε ζεύγη είτε σε μικρές ομάδες. Ο εκπαιδευτής γενικά περιορίζεται στο ρόλο του παρατηρητή, και επεμβαίνει μόνο όταν οι φοιτητές φαίνεται να πηγαίνουν πολύ μακριά από την αποστολή.

3. Η εργασία στην τάξη τελειώνει με την αναθεώρηση μετά την εργασία
Εδώ οι μαθητές παρουσιάζουν το έργο τους με κάποιο τρόπο. Μπορούν να αναφέρουν τα ευρήματά τους στην τάξη ως σύνολο. Μπορούν να εκτελέσουν ένα διάλογο ή ένα σκετς. Μπορούν να μοιραστούν τη γραπτή τους ιστορία ή βίντεο ή αφίσα με τους συμμαθητές τους. Ανάλογα με τους στόχους και το διαθέσιμο χρόνο, μπορείτε να ζητήσετε από τους σπουδαστές να πραγματοποιήσουν κάποιο είδος αξιολόγησης από τους συμμαθητές τους σε αυτό το σημείο. Αυτό σας διαβεβαιώνει επίσης ότι οι μαθητές σας δίνουν προσοχή στις παρουσιάσεις των συμμαθητών τους!

4. Δώστε μια σχετική εργασία στο σπίτι
Ίσως θελήσετε να ζητήσετε από τους μαθητές σας να γράψουν ένα δοκίμιο με βάση την εργασία τους στην τάξη ή μια αυτοκριτική για αυτό που ολοκλήρωσαν και έμαθαν. Μπορούν να γράψουν μια αξιολόγηση των άλλων στην ομάδα τους, των άλλων ομάδων ή του έργου ως χρήσιμου μηχανισμού μάθησης. Θα μπορούσαν να στραφούν στη δική τους εκδοχή του έργου, όπως θα το είχαν κάνει αν μπορούσαν να εργαστούν ανεξάρτητα, εξηγώντας γιατί θα είχαν κάνει τα πράγματα διαφορετικά αν είχαν την ευκαιρία.

Πηγή:www.fluentu.com


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...