Home / Featured / Η ΟΚΠΕ για την αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών στα νηπιαγωγεία

Η ΟΚΠΕ για την αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών στα νηπιαγωγεία

Δημοσιεύτηκε: 11:12 πμ Φεβρουάριος 13th, 2020  


Η ΟΚΠΕ για την αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών στα νηπιαγωγεία

Η Ομοσπονδία Καθηγητών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Ο.Κ.Π.Ε.) με ιδιαίτερη χαρά υποδέχεται την ανακοίνωση για τις προθέσεις της υπουργού Παιδείας να εισάγει στο Νηπιαγωγείο μαθήματα Αγγλικής Γλώσσας και Φυσικής Αγωγής, καθώς και άλλα μαθήματα.

Ειδικότερα, επικροτούμε το νέο και σημαντικό δεδομένο ότι η υπουργός έχει ως πρωταρχικό της μέλημα την επένδυση στο διετές υποχρεωτικό Νηπιαγωγείο με Αγγλικά, Φυσική Αγωγή και άλλα μαθήματα, εμπλουτίζοντας με τον τρόπο αυτόν το Πρόγραμμα Σπουδών στα Νηπιαγωγεία, το οποίο δεν έχει αναμορφωθεί από το 2002.

Η Ομοσπονδία μας συμμερίζεται την άποψη της υπουργού, η οποία δείχνει ότι έχει αντιληφθεί τις σύγχρονες απαιτήσεις του συνεχώς εξελισσόμενου περιβάλλοντος για την παροχή από την προσχολική ηλικία πολύπλευρης γνώσης και πολύπτυχων δεξιοτήτων στους μαθητές.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι η αναμόρφωση του προγράμματος του νηπιαγωγείου, με την εισαγωγή νέων αντικειμένων όπως Φυσική Αγωγή, Αγγλικά, Μουσική, Πληροφορική συμβάλλει στην ολόπλευρη ανάπτυξη του μαθητή στο πλαίσιο του σύγχρονου Ευρωπαϊκού συγκείμενου.

Η σύμπλευση των θέσεων της Ομοσπονδίας μας με την εκφρασμένη άποψη της υπουργού δε είναι σε καμία περίπτωση τυχαία, αφού για πρώτη φορά στις προθέσεις του υπουργείου είναι να φέρει μια μεταρρύθμιση που να επιχειρεί να εισάγει μια αλλαγή από τη βάση προς την κορυφή (bottom up) και όχι από πάνω προς τα κάτω (top down).

Επί σειρά ετών, σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα ήταν απλός θεατής και παθητικός δέκτης σε εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες ξεκινούσαν από την κορυφή προς τα κάτω και εμφάνιζαν στο τέλος τα γνωστά αρνητικά αποτελέσματα που οδηγούσαν σε μερική ή ολική
αποτυχία.

Συνεπώς, η συνετή απόπειρα εισαγωγής μιας εκπαιδευτικής αλλαγής που διακρίνεται από διάθεση ορθής εφαρμογής σε ό,τι αφορά το επίπεδο εισαγωγής της, που δεν είναι άλλο από την προσχολική αγωγή, δηλαδή το πρώτο επίπεδο της εκπαίδευσης, δεν μπορεί να βρίσκει αντίθετους τους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων, οι οποίοι εδώ και τριάντα περίπου χρόνια στηρίζουν με τον καλύτερο τρόπο την ανάλογη παροχή εξειδικευμένης γνώσης στο δημοτικό σχολείο.

Η Ομοσπονδία μας, ανταποκρινόμενη στα κελεύσματα της σύγχρονης εκπαίδευσης και με σεβασμό στις ανάγκες των μαθητών για την παροχή ουσιαστικής γνώσης από ειδικούς, θα είναι αρωγός και συμμέτοχος στη συγκεκριμένη προσπάθεια του Υπουργείου για τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου προγράμματος σπουδών για το νηπιαγωγείο, το οποίο θα καθίσταται δυναμικός πυλώνας της ελληνικής εκπαίδευσης και θα μπορεί να αποτελεί τον ισχυρό κρίκο ορθής σύνδεσης της προσχολικής με τη δημοτική εκπαίδευση.

Η ταχύτητα παλαίωσης της γνώσης αποτελεί μια εξαιρετικά σημαντική παράμετρο που πρέπει να ληφθεί υπόψη από όλους τους συμμετέχοντες στην εκπαιδευτική διαδικασία και σίγουρα δε συνάδει με παρωχημένα προγράμματα σπουδών εικοσαετίας.

Tο Δ.Σ. της Ο.Κ.Π.Ε.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...