Τελευταία Νέα

Τετάρτη, 08/04/2020, 14:14


Home / HEADER-NEWS / Εκπαίδευση των μαθητών στις πρώτες βοήθειες. Τι απάντησε η Υφυπουργός Παιδείας

Εκπαίδευση των μαθητών στις πρώτες βοήθειες. Τι απάντησε η Υφυπουργός Παιδείας

Δημοσιεύτηκε: 6:55 μμ Φεβρουάριος 18th, 2020  


Για το θέμα των πρώτων βοηθειών στα σχολεία αναφέρθηκε η κα Ζαχαράκη απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση που της κατατέθηκε στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου από τον Βουλευτή Σερρών της Νέας Δημοκρατίας κ. Αναστάσιο Χατζηβασιλείου με θέμα: «Ανάγκη εκπαίδευσης των μαθητών στις πρώτες βοήθειες».

 

ΣΟΦΙΑ ΖΑΧΑΡΑΚΗ (Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Χατζηβασιλείου, ευχαριστώ για την ερώτηση που σήμερα καταθέτετε. Αν δεν κάνω λάθος, είναι και η πρώτη επίκαιρη ερώτηση. Νομίζω ότι έχετε επιλέξει ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, έτσι ώστε να ξεκινήσετε αυτήν την κοινοβουλευτική διαδικασία.

Ορθά αναφέρετε στην ερώτησή σας, κατάγεστε από έναν νομό όπου πράγματι οι αποστάσεις πολλές φορές μπορεί να είναι κρίσιμες για την κατάληξη ενός περιστατικού. Προφανώς, όλοι ευχόμαστε να υπήρχαν οι δομές πολύ κοντά στις περιφερειακές, αν θέλετε, ενότητες. Όμως, επειδή δεν υπάρχουν, καλό είναι να έχουμε προλάβει όλη αυτή τη διαδικασία.

Η απάντηση δεν μπορεί να είναι μονοδιάστατη ούτε απλή. Εν γένει, όταν έχει να κάνει με την υγεία των ανθρώπων μας, των αγαπημένων μας συνανθρώπων, των αγαπημένων μας προσώπων, στεκόμαστε με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή απέναντι σε οποιοδήποτε γεγονός επηρεάζει την υγεία τους.

Ας δούμε, λοιπόν, τι συμβαίνει ως προς την εκμάθηση των πρώτων βοηθειών στη σχολική μονάδα αυτή τη στιγμή, αλλά και τις πρωτοβουλίες τις οποίες προωθούμε σχετικά.

Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση η θεματική των πρώτων βοηθειών συμπεριλαμβάνεται ήδη στις διαθεματικές δραστηριότητες Αγωγής Υγείας, σύμφωνα με το διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων Σπουδών και τα αναλυτικά προγράμματα υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Η δε Αγωγή Υγείας εντάσσεται στο μάθημα της ευέλικτης ζώνης. Αυτό είναι από την Α΄ έως και Δ΄ Δημοτικού, καθώς και στα προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων που υλοποιούνται κάθε έτος.

Για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και μέσα από την ύλη διαφορετικών γνωστικών αντικειμένων διδάσκονται θέματα σχετικά με τις πρώτες βοήθειες. Θα ήθελα, ενδεικτικά, να σας αναφέρω μερικά εξ αυτών. Στη Φυσική Αγωγή Α΄, Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου, ειδικά στο κεφάλαιο πέντε, έχουμε τους κινδύνους τραυματισμών, πρόληψη και πρώτες βοήθειες. Στην οικιακή οικονομία Α΄ και Β΄ Γυμνασίου έχουμε πάλι στο κεφάλαιο εννέα τις πρώτες βοήθειες. Στη Β΄ Τάξη του Ημερησίου και Εσπερινού ΕΠΑΛ έχουμε δύο ώρες την εβδομάδα πάλι πρώτες βοήθειες στον τομέα υγείας, πρόνοιας, ευεξίας, το οποίο είναι και εργαστηριακό.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Σπάμε τη σιωπή - Διεκδικούμε για μας και τους μαθητές μας!

Το ΥΕΠ, το σχολικό έτος 2019-2020 ενέκρινε εννέα συναφή με τις πρώτες βοήθειες εκπαιδευτικά προγράμματα αρμόδιων φορέων. Θα ήθελα να σας αναφέρω πάλι μερικά εξ αυτών, γιατί μιλάμε για φορείς οι οποίοι ακτινωτά σε όλη την Ελλάδα ασχολούνται υπεύθυνα με το κομμάτι των πρώτων βοηθειών.

Το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μαθητών Σχολικής Ηλικίας και Εκπαιδευτικών στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση είναι ο φορέας KIDS SAVE LIVES. Τα παιδιά σώζουν ζωές για το σχολικό έτος 2019 και 2020. Κρατήστε αυτήν την επισήμανση. Θα ήθελα να επανέλθω σ’ αυτό ειδικά για τη δική σας περιφέρεια.

Υπάρχει, επίσης, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα δράσεων κατά το σχολικό έτος 2019-2020 του ΕΚΑΒ. Σημαντικός φορέας συνεργάτης είναι το ΕΚΑΒ Ηρακλείου που απευθύνεται σε μαθητές Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κρήτης, σχετικά με την αγωγή και την προαγωγή υγείας, τον εθελοντισμό και τις πρώτες βοήθειες.

 

 

Υπάρχει έγκριση εκπαιδευτικού προγράμματος και υλικού των Γιατρών του Κόσμου που αφορά τις πρώτες βοήθειες.

Επίσης, έγκριση της παρέμβασης «Πρώτες Βοήθειες για Παιδιά» του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, όπως και δεκατριών αιτημάτων ανάπτυξης δράσεων και παρεμβάσεων ευαισθητοποίησης, του Υπουργείου Υγείας.

Υπάρχουν και προγράμματα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για μαθητές, που περιλαμβάνονται μέσα σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα Πρώτες Βοήθειες για Παιδιά,  όπως και πολλά ακόμα προγράμματα των εθελοντών Αττικής για ζητήματα έρευνας και διάσωσης. Και ένα συγκεκριμένο μού ανέφεραν και για τον Ιατρικό Σύλλογο Φθιώτιδας -και το αναφέρω- με τίτλο: «Ιατρική Κοινότητα αρωγός στην εκπαιδευτική διαδικασία».

Βλέπετε, λοιπόν, ότι γίνεται μία ασπίδα πολλών φορέων γύρω από τα σχολεία μας, που έχει όμως αυτό το χαρακτηριστικό. Έχει αυτό το αποσπασματικό, αν θέλετε, πολλές φορές κατακερματισμένο πλαίσιο δραστηριοτήτων, που εμείς θα θέλαμε να το έχουμε ως δυνατότητα, να το δώσουμε ως δυνατότητα σε όλα τα παιδιά και στους εκπαιδευτικούς μας.

Θα επανέλθω στη δευτερολογία μου -για να μην έχουμε πρόβλημα χρόνου- στο δεύτερο κομμάτι της ερώτησής σας.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Το Υπουργείο Παιδείας και οι υπηρεσίες του να σταματήσουν τις πιέσεις και τις αυθαιρεσίες!

ΣΟΦΙΑ ΖΑΧΑΡΑΚΗ (Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων):  Και επειδή εδώ προφανώς δεν κάνουμε ευχολόγια όπως θα κάναμε πιθανότατα αν θεωρητικολογούσαμε, είναι πολύ σωστή η αναφορά σε συγκεκριμένα προγράμματα. Συγκεκριμένα προγράμματα, λοιπόν, με την πολύ αρμονική όμως σύμπνοια πολλών φορέων.

Άρα -αυτό το οποίο ανέφερα πριν- πώς θα μπορέσουμε να κερδίσουμε το στοίχημα όλα τα παιδιά στην Ελλάδα να μπορέσουν να έχουν δεχθεί για μία φορά τουλάχιστον στο κομμάτι της δικής τους παρουσίας στο σχολείο εκμάθηση των πρώτων βοηθειών; Βάζοντας μέσα στο ωρολόγιο πρόγραμμα αυτού του είδους τη θεματική ενότητα. Πώς θα το κάνουμε; Με τη βοήθεια του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Ήδη με τον σχεδιασμό για την ένταξη σχετικών με την υγεία ενοτήτων στις νέες θεματικές που θα διδάσκονται στην υποχρεωτική εκπαίδευση από το νηπιαγωγείο έως την Γ΄ Γυμνασίου, στην τελευταία τάξη του γυμνασίου, οι μαθητές μπορούν να αποκτήσουν επαφή και με το μάθημα των πρώτων βοηθειών και δεύτερον, να αποκτήσουν και τις απαραίτητες δεξιότητες για την αντιμετώπιση περιπτώσεων έκτακτης ανάγκης. Σε αυτό το κομμάτι πρέπει να σας πω ότι, πέρα από τους φορείς που ήδη ανέφερα,  Kids save lives, ΕΚΑΒ,  τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, είναι και η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας -είχαμε μία συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα πολύ χρήσιμη και κρίσιμη-, με τη δική τους πρόθεση να βοηθήσουν και σε αυτό το κομμάτι.

Άρα, ναι στην ένταξη στο υποχρεωτικό πρόγραμμα και συγχρόνως ναι σε αυτό το οποίο είπατε πριν, σε μία ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού. Και επειδή προέρχεστε από τις Σέρρες, να θυμίσω το πρόγραμμα το οποίο «τρέχει» αυτή τη στιγμή στην Κεντρική Μακεδονία από την Περιφέρεια Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, που σχεδόν 2.000 εκπαιδευτικοί έχουν ήδη επιμορφωθεί με βιωματικό τρόπο στο κομμάτι της αντιμετώπισης πρώτων βοηθειών και τώρα θα λειτουργήσουν αυτοί ως πρεσβευτές, αν θέλετε, μέσα στα σχολεία, έτσι ώστε να μπορεί αυτό το πράγμα να μεταδοθεί στους μαθητές σε όλη την περιφέρεια.

Προφανώς αυτό είναι ένα καλό παράδειγμα και για τις υπόλοιπες Περιφέρειες Εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα.

Ευχαριστώ πολύ.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραx

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Ανακοίνωση των αιρετών της Α.Σ.Ε.  Π.Ε. στη Β’ Αθήνας

Ανακοίνωση των αιρετών της Α.Σ.Ε.  Π.Ε. στη Β’ Αθήνας   «Μένουμε δυνατοί-Δε ...