Home / HEADER-NEWS / K. Δέρβος: Να διασφαλίσουμε ότι οι νέοι θα απολαμβάνουν τα οφέλη της μάθησης

K. Δέρβος: Να διασφαλίσουμε ότι οι νέοι θα απολαμβάνουν τα οφέλη της μάθησης

Δημοσιεύτηκε: 4:25 μμ Φεβρουάριος 7th, 2020  


K. Δέρβος: Να διασφαλίσουμε ότι οι νέοι θα απολαμβάνουν τα οφέλη της μάθησης

Από τα φοιτητικά μου χρόνια στην ΑΣΠΑΙΤΕ και μέχρι σήμερα, προσπαθώ να εμφυσήσω πίστη και ιδέες στη νέα γενιά και να δημιουργήσω με τους νέους και όχι για τους νέους.

Από τον περασμένο Αύγουστο, απολαμβάνοντας την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού, έχω την τιμή να προεδρεύω στο Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης.

Ένα πολύπλευρο οργανισμό που τελεί υπό την εποπτεία της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτωνκας Νίκης Κεραμέως και αποτελεί σήμερα τον βασικό πάροχο προγραμμάτων του Υπουργείου με τρεις πυλώνες σύγχρονης δράσης: την υποστήριξη της νέας γενιάς, τα προγράμματα της διά βίου μάθησης και τη φοιτητική μέριμνα.

Θα ξεκινήσω αναφερόμενος στη φοιτητική μέριμνα, ένα θέμα ζωτικής σημασίας, όπου ο ρόλος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ αφορά κυρίως στην οικονομική διαχείριση μέρους των εστιών.

Ωστόσο αντιλαμβανόμενοι την υποχρέωση της Πολιτείας να στηρίζει τους φοιτητές, δρομολογείται ο εξορθολογισμός του θεσμικού πλαισίου, η αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων ΣΔΙΤ για την κατασκευή νέων εστιών, η ψηφιοποίηση και ηλεκτρονική διαχείριση των διαδικασιών φοιτητικής μέριμνας.

Πρέπει στη συνέχεια να τονίσω ότι κατά τους πρώτους μήνες της θητείας μας ως Διοικητικό Συμβούλιο στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ, μεριμνήσαμε για τα χρόνια προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί στα Δημόσια ΙΕΚ.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Οδηγίες για την εγγραφή μαθητών/τριών στα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία

Καταβλήθηκαν δηλαδή οι οφειλόμενες αμοιβές στους μη πιστοποιημένους εκπαιδευτές ενηλίκων και προσλήφθηκαν εγκαίρως εκπαιδευτές, διασφαλίζοντας την ομαλή έναρξη του διδακτικού έτους 2019 – 2020.

Αυτό και μόνο είναι αρκετό για να αντιληφθεί κανείς την μετάβαση την οποία από την πρώτη κιόλας μέρα κερδίσαμε ως οφείλαμε.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» υλοποιούμε τα έργα:

  • Κέντρα Διά Βίου Μάθησης: δομές εκπαίδευσης που λειτουργούν στους Δήμους και απευθύνονται σε όλους τους ενήλικες, με μόνη προϋπόθεση το ενδιαφέρον τους για γνώση.
  • Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας: σχολεία που λειτουργούν σε όλη τη χώρα και απευθύνονται σε ενήλικες που δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση, προσφέροντας τίτλο ισότιμο Γυμνασίου.
  • Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, για την ευαισθητοποίηση μαθητών, εκπαιδευτικών και της τοπικής κοινωνίας σε θέματα περιβάλλοντος.

Επίσης, δυναμικά προγράμματα με επίκεντρο τους νέους:

  • Το Erasmus+ για τον τομέα της Νεολαίας, που βοηθά τους νέους να βελτιώσουν προοπτικές απασχόλησης και να ενισχύσουν την ιδιότητα του Ευρωπαίου πολίτη, υποστηρίζει τη μη τυπική μάθηση και το Διαρθρωμένο Διάλογο.
  • Το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης, για όσους νέους επιθυμούν να κάνουν εθελοντισμό ή να εργαστούν σε προγράμματα, στη χώρα τους ή στο εξωτερικό, προς όφελος τόσο των κοινοτήτων όσο και των νέων όλης της Ευρώπης.
  • Την Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων, μία εκπτωτική κάρτα, για νέους 13-30 ετών, που παρέχει σημαντικές εκπτώσεις και προνόμια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Αλ. Κόπτσης: Μετά το 2023 το νέο σύστημα διορισμών

Ας μη ξεχνάμε πως οι δεξιότητες και τα εναύσματα που αποκτώνται μέσα από τα παραπάνω προγράμματα είναι εξαιρετικά χρήσιμα στη μετέπειτα πορεία όλων των ανθρώπων στη χώρα.

Στο Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, προσπαθώ με όλες μου τις δυνάμεις, έχοντας την πεποίθηση ότι η μάθηση είναι μια διαρκής διαδικασία που μας αφορά όλους, σε όλα τα στάδια της προσωπικής και επαγγελματικής μας διαδρομής. Στο πλαίσιο αυτό, επιδίωξή μου είναι να διασφαλίσω ότι όλοι οι πολίτες και κυρίως οι νέοι θα έχουν τους τρόπους και τα μέσα να απολαμβάνουν τα οφέλη της μάθησης.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραx

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Στατιστικά: Πόσες αιτήσεις υποβλήθηκαν στις 5 προκηρύξεις του ΑΣΕΠ

Τα επίσημα στοιχεία των αιτήσεων των προκηρύξεων 1ΕΑ/2022, 2ΕΑ/2022, 3ΕΑ/2022, 4ΕΑ/2022 και ...