Home / HEADER-NEWS / Απάντηση στη Βουλή για τις παραιτήσεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Απάντηση στη Βουλή για τις παραιτήσεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Δημοσιεύτηκε: 3:58 μμ Φεβρουάριος 22nd, 2020  


Γραπτή απάντηση για τις παραιτήσεις των αναπληρωτών εκπαιδευτικών έδωσε  η Υφυπουργός Παιδείας στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου στη Βουλή.  Η Σοφία Ζαχαράκη αναφέρει:

Αναφορικά με το ζήτημα των παραιτήσεων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών το Υ.ΠΑΙ.Θ. εφαρμόζει την ειδική διάταξη του άρθρου 86 του ν. 4547/2018 (ΦΕΚ 102 Α΄), που ορίζει ότι:

«[…]μετά την 1η Νοεμβρίου κάθε σχολικού έτους, εφόσον διαπιστώνεται αδυναμία κάλυψης των κενών θέσεων λόγω άρνησης ανάληψης υπηρεσίας από αναπληρωτή ή παραίτησης από τη θέση αναπληρωτή σε σχολικές μονάδες, μπορεί να πραγματοποιείται ειδική πρόσκληση πρόσληψης με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για την κάλυψη των κενών θέσεων των συγκεκριμένων σχολικών μονάδων.[…] Ο αναπληρωτής εκπαιδευτικός, εφόσον επιστρέψει ο μόνιμος εκπαιδευτικός στη θέση στην οποία έχει τοποθετηθεί, διατίθεται με απόφαση του οικείου
διευθυντή εκπαίδευσης, ύστερα από γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου, σε κενή θέση της οικείας διεύθυνσης εκπαίδευσης.

Εκπαιδευτικός που τοποθετείται ως αναπληρωτής σε κενό με την ειδική προκήρυξη, ύστερα από την αίτηση-δήλωση συμμετοχής του και δεν αναλαμβάνει υπηρεσία ή παραιτείται, διαγράφεται από τους πίνακες κατά το τρέχον σχολικό έτος και αποκλείεται από αυτούς του επόμενου».

Ακολούθως, για το τρέχον σχολικό έτος, η ανωτέρω διάταξη έχει ενεργοποιηθεί τρεις φορές, με τις ειδικές προκηρύξεις με αριθ. πρωτ. 182585/Ε1/21-11-2019 (ΑΔΑ:786Α46ΜΤΛΗ-0ΘΑ, ανακοινοποίηση στο ορθό στις 22-11-2019), 1219/Ε1/7-1-2020 (ΑΔΑ:ΩΧ3Ε46ΜΤΛΗ-ΒΨΧ) και με την τρέχουσα 17916/Ε1/7-2-2020 (ΑΔΑ: ΨΤΞΤ46ΜΤΛΗΑ4Β). Με τις ειδικές αυτές προσκλήσεις, εκλήθησαν οι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για πρόσληψη στις συγκεκριμένες σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οι οποίες δεν καλύφθηκαν κατά τις προηγούμενες φάσεις προσλήψεων, λόγω μη ανάληψης υπηρεσίας ή παραίτησης των προσληφθέντων.

Επιπλέον, με το άρθρο 58 του ν. 4653/2020 (ΦΕΚ 12 Α’), «Τροποποίηση του άρθρου 62 του ν.4589/2019 (Α’29)» ορίζεται ότι: «Εκπαιδευτικοί και μέλη Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π., οι οποίοι διορίζονται στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σύμφωνα  με τις προηγούμενες παραγράφους και δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία ή αναλαμβάνουν υπηρεσία και, μέσα σε ένα έτος από τη δημοσίευση του ΦΕΚ διορισμού, παραιτούνται, αποκλείονται από τους διορισμούς και τις προσλήψεις κατά το σχολικό έτος που διανύεται κατά την ανακοίνωση του διορισμού και τα δύο επόμενα σχολικά έτη. Αν το τρίτο έτος αποκλεισμού συμπίπτει με το πρώτο έτος ισχύος νέων πινάκων κατάταξης, τα πρόσωπα που αποκλείονται μπορούν να διοριστούν ή προσληφθούν μόνο κατά το δεύτερο έτος ισχύος των νέων πινάκων».

Με τη θέσπιση της παραπάνω διάταξης αναμένεται να θεραπευθεί το πρόβλημα των πολλών κενών που δημιουργούνται λόγω μη ανάληψης υπηρεσίας ή ανάληψης και παραίτησης των εκπαιδευτικών και μελών Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π.

Σε κάθε περίπτωση, η διαχείριση/διάθεση του μόνιμου διδακτικού προσωπικού, καθώς και των αναπληρωτών εκπαιδευτικών και, ειδικότερα, η τοποθέτησή τους σε συγκεκριμένες σχολικές μονάδες ή/και τμήματα αυτών, καθώς και το ενδεχόμενο μετακίνησής τους, εμπίπτει στην αρμοδιότητα των οικείων Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, τα αρμόδια όργανα των οποίων οφείλουν, κατά τη διαδικασία τοποθέτησης, να λαμβάνουν υπόψη το σύνολο των υφιστάμενων σχετικών ελλείψεων αρμοδιότητάς τους και, προφανώς, σε περίπτωση αδυναμίας κάλυψης του συνόλου αυτών, να αξιολογούν την αναγκαιότητα πλήρωσης της καθεμιάς.

Τέλος, τονίζεται ότι το σύνολο των διαδικασιών του Υπουργείου έχει ως βασικό στόχο την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης.

Αναλυτικά η απάντηση

όπως αναρτήθηκε στη Βουλή


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...