Home / 1stpage / 23 μέτρα για την εκπαίδευση όπως τα παρουσίασε η Νίκη Κεραμέως

23 μέτρα για την εκπαίδευση όπως τα παρουσίασε η Νίκη Κεραμέως

Δημοσιεύτηκε: 7:21 μμ Φεβρουάριος 4th, 2020  


Τις ρυθμίσεις στις οποίες έχει προχωρήσει ή θα προχωρήσει το Υπ.Παιδείας στο αμέσως επόμενο διάστημα παρουσίασε η Υπουργός Παιδείας στη Βουλή στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου:

  1. Δίχρονη προσχολική εκπαίδευση
  2. Δρομολογήθηκαν οι διορισμοί εκπαιδευτικών
  3. Ενίσχυση πρότυπων και πειραματικών σχολείων
  4. Απελευθέρωση σχολικών μονάδων από γραφειοκρατία πχ σχολικές εκδρομές
  5. Θέσπιση κρατικού πιστοποιητικού πληροφορικής
  6. Μελετάται η εισαγωγή πολλαπλού βιβλίου για καλλιέργεια κριτικής σκέψης
  7. Αντιμετωπίζεται το θέμα των απλήρωτων εκπαιδευτών
  8. Απελευθέρωση πανεπιστημίων από γραφειοκρατία
  9. Αποκατάσταση ασύλου
  10. Απελευθέρωση ΕΛΚΕ
  11. Λύση στα Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης
  12. Άνοιγμα πανεπιστημίων στον κόσμο
  13. Αύξηση κρατικού προϋπολογισμού για την παιδεία
  14. Ετοιμάζονται νέα προγράμματα σπουδών από το νηπιαγωγείο μέχρι το Λύκειο
  15. Τράπεζα θεμάτων θα ξεκινήσει από την ερχόμενη χρονιά για τους μαθητές της Α Λυκείου
  16. Κλείδωμα πινάκων για εκπαιδευτικούς για δυο χρόνια αντί για τρία
  17. Επαναφορά σχολικού συμβούλου
  18. Νέες δομές στην εκπαίδευση
  19. Διπλασιασμός μορίων αναπληρωτών για να υπηρετήσουν σε απομακρυσμένα σχολεία
  20. Επιμορφωτικά προγράμματα για εκπαιδευτικούς
  21. Προγραμματισμός για λειτουργία από το Σεπτέμβριο σε όλη την επικράτεια 24 πρότυπων σχολείων και 38 πειραματικών
  22. Νέες θεματικές στα σχολεία (σεξουαλική αγωγή, εθελοντισμός, επιχειρηματικότητα κλπ)
  23. Νέο πλαίσιο στην επαγγελματική εκπαίδευση

Ακολουθούν τα όσα είπε η Νίκη Κεραμέως στη Βουλή:

 

 

 

Κι είναι τεράστιο επίτευγμα αυτό, για το οποίο αναγκαστήκαμε να αγωνιστούμε σε συνεργασία με όλους τους δήμους, προκειμένου να διασφαλίσουμε κυρίως τα θέματα υποδομών. Ξεκινήσαμε, λοιπόν, από τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση. Δρομολογήσαμε πολύ γρήγορα το θέμα των διορισμών. Δεν είχαν ξαναγίνει ποτέ μόνιμοι διορισμοί στην ειδική αγωγή, δεν είχαν γίνει πάνω από δέκα χρόνια διορισμοί στη γενική εκπαίδευση και αυτά προχώρησαν από μας. Αμέσως ενισχύσαμε πρότυπα και πειραματικά σχολεία. Αμέσως απελευθερώσαμε τις σχολικές μονάδες από γραφειοκρατία, όπως, για παράδειγμα, αναφορικά με τις σχολικές εκδρομές.

Ναι, θεσπίσαμε το κρατικό πιστοποιητικό Πληροφορικής, γιατί πιστεύουμε στην ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων και, ναι, κοιτάμε και τις ήπιες δεξιότητες, όπως, για παράδειγμα, κριτική σκέψη. Πώς; Για παράδειγμα, το ΙΕΠ ήδη μελετάει την εισαγωγή του πολλαπλού βιβλίου, προκειμένου τα παιδιά να έχουν να συνδυάσουν πολλές πήγες, για να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη και να μην εστιάζουν στη σελίδα 5 μέχρι τη σελίδα 7 στο κάθε μάθημα.

Αναφορικά με την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, ήδη επιλύσαμε καίρια ζητήματα λειτουργίας που παραλάβαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση:

Απλήρωτοι εκπαιδευτές για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Δώσαμε λύση στο ζήτημα των κέντρων επαγγελματικής εκπαίδευσης και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Απελευθερώσαμε αμέσως τα πανεπιστήμια από την υπερβολική γραφειοκρατία και, αν θέλετε, την υπερρύθμιση που είχε επιβάλει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Δώσαμε και πάλι αρμοδιότητες στα πανεπιστήμια, για παράδειγμα, αναφορικά με τα πτυχιακά προγράμματα σπουδών.

Αποκαταστήσαμε το άσυλο στην πραγματική του έννοια, άσυλο ιδεών, και όχι άσυλο βίας και ανομίας.

Απελευθερώσαμε τους ΕΛΚΕ, η πιο προοδευτική διάταξη που έχει γίνει ίσως ποτέ αναφορικά με τα κονδύλια αυτά έρευνας, έναν πραγματικό γραφειοκρατικό βραχνά για τα πανεπιστήμια. Εξασφαλίσαμε επιπλέον χρηματοδότηση στα πανεπιστήμια, 22 εκατομμύρια ευρώ για το 2019.

Ανοίξαμε τα πανεπιστήμιά μας στον κόσμο. Ήδη τέλος Μαρτίου έρχονται στη χώρα μας πανεπιστήμια του εξωτερικού, για να διερευνήσουν περαιτέρω συνεργασίες μαζί με τα ελληνικά πανεπιστήμια, και εξελίξαμε, ενισχύσαμε την ανεξάρτητη αρχή που αφορά ακριβώς στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, στην αξιολόγηση των ιδρυμάτων μας, στην πιστοποίηση και, ναι, βάλαμε τάξη σε μια χρόνια παθογένεια, που έλεγε ότι η κρατική χρηματοδότηση μέχρι πρότινος δινόταν όπως έκρινε αυθαίρετα ο κάθε Υπουργός. Και, ναι, βάλαμε αντικειμενικά κριτήρια και, ναι, βάλαμε κριτήρια ποιότητας και εγώ χαιρετίζω το γεγονός ότι το ΚΙΝΑΛ υπερψήφισε τη συγκεκριμένη διάταξη, που μας πάει ένα βήμα παραπέρα.

Είναι πολλά, κύριε Πρόεδρε, και θα κρατήσω τα υπόλοιπα για τη δευτερολογία μου.

 

ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστώ πολύ, κυρία συνάδελφε.

Θα ξεκινήσω από το τελευταίο, για το κατά πόσο αποδεικνύουμε στην πράξη ότι για μας η παιδεία είναι ύψιστη προτεραιότητα. Θα σας αναφέρω δύο ενδεικτικά στοιχεία.

Πρώτον, αυξήσαμε τον κρατικό προϋπολογισμό για την παιδεία κατά 113 εκατομμύρια ευρώ, έμπρακτη απόδειξη της σημασίας που αποδίδει η παρούσα Κυβέρνηση στα θέματα της παιδείας.

Δεύτερον, οι μόνιμοι διορισμοί. Δείτε πόσο μεγάλο ποσοστό των διορισμών, που γίνονται συνολικά στον δημόσιο τομέα, καλύπτονται από τον χώρο της παιδείας. Είναι η πλέον αποκαλυπτική, θα έλεγα, απόδειξη για τη σημασία που αποδίδει η Κυβέρνησή μας στα θέματα παιδείας.

Έρχομαι σε κάποια ζητήματα που αναφέρατε και προηγουμένως. Νέα προγράμματα σπουδών. Βεβαίως και θα αξιοποιήσουμε την πολύ σημαντική δουλειά που είχε γίνει μέχρι το 2014. Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής ήδη ετοιμάζει νέα προγράμματα σπουδών από το νηπιαγωγείο μέχρι και το λύκειο, στη βάση της πολύ σημαντικής δουλειάς που είχε γίνει μέχρι το 2014.

Τράπεζα θεμάτων: Έχουμε εξαγγείλει εδώ και καιρό ότι θα ξεκινήσει από την ερχόμενη χρονιά για την Α΄ λυκείου και αυτό είναι κάτι το οποίο επεξεργάζεται αναλυτικά το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Επένδυση στον εκπαιδευτικό: Δεν μπορούμε να απαιτούμε αναβάθμιση της παιδείας, αν η πολιτεία πρώτα δεν επενδύει στον εκπαιδευτικό. Πώς επενδύει; Στην πράξη. Ήδη έχουμε ανακοινώσει συγκεκριμένα επιμορφωτικά προγράμματα, τα οποία δεν έχουν γίνει εδώ και χρόνια και ήδη έχουν ανακοινωθεί και δημοσιοποιηθεί τα συγκεκριμένα προγράμματα.

Άλλα ζητήματα, που επίσης είναι πολύ σημαντικά: διπλή μοριοδότηση για όσους εκπαιδευτικούς υπηρετούν σε δυσπρόσιτες περιοχές. Είναι σεβασμός στον εκπαιδευτικό, είναι σεβασμός στην τοπική κοινωνία, είναι σεβασμός στη νέα γενιά, η οποία, όπου κι αν βρίσκεται στη χώρα, έχει δικαίωμα στη μάθηση.

Άλλο παράδειγμα επίσης αναφορικά με τα υπηρεσιακά θέματα των εκπαιδευτικών: Έχουμε εξαγγείλει ότι θέλουμε να μειώσουμε τη διάρκεια των πινάκων από τρία χρόνια σε δύο, για να προσμετράται πιο γρήγορα η προϋπηρεσία των εκπαιδευτικών.

Όλα αυτά γιατί γίνονται; Για να επενδύσουμε περισσότερο στους εκπαιδευτικούς, κάτι το οποίο δεν έχει γίνει χρόνια τώρα.

Αναφορικά με τον προγραμματισμό σχετικά με τα νομοσχέδια, θα ήθελα να σας δώσω κάποιες ενδείξεις σχετικά με το τι ακριβώς θα ακολουθήσει. Το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν τα εξής νομοσχέδια:

Αναφορικά με την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όπως είχαμε εξαγγείλει, θα υπάρχουν διατάξεις σχετικά με τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία. Ναι, ο προγραμματισμός του Υπουργείου είναι να λειτουργήσουν από τον Σεπτέμβριο είκοσι τέσσερα πρότυπα σχολεία και τριάντα οκτώ πειραματικά σχολεία σε όλη τη χώρα, κατανεμημένα προφανώς σε όλη την επικράτεια.

Επίσης, διατάξεις αναφορικά με τις δομές. Βεβαίως έχουμε κατακρίνει τις προηγούμενες δομές ως γραφειοκρατικές, ως υδροκέφαλες, μακριά από τη σχολική μονάδα. Εμείς αλλάζουμε αυτό το πλαίσιο με δομές πιο κοντά στη σχολική μονάδα, με επαναφορά του σχολικού συμβούλου πιο χαμηλά, κοντά ακριβώς στη σχολική μονάδα.

Εισάγουμε νέες θεματικές στο σχολείο, στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα, νέες θεματικές που έχουν να κάνουν, για παράδειγμα, με τη σεξουαλική αγωγή, με τον εθελοντισμό, με την επιχειρηματικότητα, με την οδική ασφάλεια, θεματικές που στοχεύουν στο να προσδώσουν στα νέα παιδιά μια πιο σφαιρική διαπαιδαγώγηση. Όλα αυτά ήδη πιλοτικά από το ερχόμενο έτος.

Στην επαγγελματική εκπαίδευση ετοιμάζουμε νέο πλαίσιο, στο οποίο οι κοινωνικοί εταίροι θα έχουν πολύ σημαντικό ρόλο να παίξουν, για να μπορέσουμε να γεφυρώσουμε το σημαντικό χάσμα που υπάρχει σήμερα μεταξύ εκπαίδευσης και πραγματικών αναγκών στην αγορά εργασίας.

Στην τριτοβάθμια έχουμε διατάξεις που θα αφορούν στη μεγαλύτερη εξωστρέφεια των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων μας, διευκόλυνση αγγλόφωνων προγραμμάτων, κοινών προγραμμάτων, διεθνών προγραμμάτων, διπλών προγραμμάτων, καλοκαιρινών προγραμμάτων.

Και όλα αυτά γιατί; Για να αξιοποιήσουμε το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό που έχει η χώρα μας, τα εξαιρετικά ιδρύματα που έχει η χώρα μας και προκειμένου η χώρα μας να καταστεί ένα περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης το οποίο θα προσελκύει φοιτητές απ’ όλο τον κόσμο, αντί να διώχνουμε φοιτητές. Και θα ακολουθήσει βεβαίως και το συνολικό θεσμικό πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Και θα ήθελα να κλείσω, κύριε Πρόεδρε, με την αναφορά που έκανε η κ. Κεφαλίδου σχετικά με το άρθρο 50 για τα κολλέγια, γιατί μου δίνεται έτσι μια ευκαιρία να διευκρινίσω και τα εξής:

Το άρθρο αυτό αφορούσε στη δυνατότητα που έχει, για παράδειγμα, σήμερα ένας Έλληνας φιλόλογος να ασκήσει τα επαγγελματικά του δικαιώματα στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Αυστρία. Τι λέει το Ενωσιακό Δίκαιο; Λέει ότι ακριβώς το ίδιο πρέπει να ισχύει και για κάποιον απόφοιτο ενός πανεπιστημίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε άλλο κράτος-μέλος, ο οποίος θέλει να ασκήσει τα επαγγελματικά του δικαιώματα στην Ελλάδα.

Είναι ρύθμιση που η δική σας κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ, ενσωμάτωσε με οδηγία και πολύ καλά έκανε επί υπουργίας Άννας Διαμαντοπούλου το 2010. Είναι ρύθμιση που εσείς, κυρία Κεφαλίδου, και το κόμμα σας ψήφισε πριν από μόλις έναν χρόνο, διότι είπε ότι αυτοί οι απόφοιτοι, μετά από έλεγχο βεβαίως, πρέπει να μπορούν να συμμετέχουν σε προκηρύξεις. Είναι ρύθμιση που έχουν εφαρμόσει όλες οι κυβερνήσεις, και το ΠΑΣΟΚ τότε και η Νέα Δημοκρατία και, βεβαίως, κατά κόρον ο ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι ρύθμιση που προβλέπει όχι εξίσωση, όχι εξομοίωση, όχι αυτοματοποίηση, αλλά ενδελεχή έλεγχο προγραμμάτων σπουδών των ξένων αυτών πανεπιστημίων, σε τι βαθμό υπάρχει πιστοποίηση της ανεξάρτητης αρχής και, αν θέλετε, πιστοποίηση του προγράμματος σπουδών των πανεπιστημίων αυτών.

(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Ε΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ)

Και κατόπιν τι κάνει το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου; Ελέγχει διεξοδικά όλες αυτές τις αιτήσεις, απορρίπτει αρκετές και σε άλλες επιβάλλει αντισταθμιστικά. Τι θα πει αντισταθμιστικά; Επιπλέον μαθήματα, πρακτική άσκηση.

Άρα για τι ακριβώς μιλάμε; Μιλάμε για το δικαίωμα του Έλληνα φιλόλογου να μπορεί να ασκεί τα επαγγελματικά του δικαιώματα στη Γαλλία, τη Γερμανία, κάτι το οποίο εσείς εισαγάγατε στην ελληνική έννομη τάξη -και καλά κάνατε- επί Άννας Διαμαντοπούλου, κάτι το οποίο καλούμαστε να εφαρμόσουμε, διότι είναι θεμελιώδης αρχή του ευρωπαϊκού δικαίου.

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...