Home / HEADER-NEWS / Μιχαήλ Βολκίδης: Να σταματήσει η υπονόμευση των υποστηρικτικών δομών εκπαίδευσης

Μιχαήλ Βολκίδης: Να σταματήσει η υπονόμευση των υποστηρικτικών δομών εκπαίδευσης

Δημοσιεύτηκε: 4:30 μμ Ιανουάριος 10th, 2020  


Μιχαήλ Βολκίδης: Να σταματήσει η υπονόμευση των υποστηρικτικών δομών εκπαίδευσης

Το τελευταίο διάστημα η εκπαιδευτική κοινότητα παρακολουθεί με ανησυχία τις αρνητικές εξελίξεις που συνδέονται με την ολοένα μεγαλύτερη υπονόμευση των υποστηρικτικών δομών εκπαίδευσης. Η νυν πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ακολουθώντας την ίδια γραμμή με την προηγούμενη και παρά τις προφορικές διαβεβαιώσεις περί νομοθέτησης τροπολογίας που κατέθεσε η ΠΟΣΕΕΠΕΑ , η οποία θα έλυνε το πρόβλημα, δεν προέβλεψε τελικά την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στα ΚΕΣΥ .

Άμεση συνέπεια της υπονομευτικής αυτής πολιτικής είναι τα δύο επόμενα έτη οι επαγγελματίες με περισσότερη προϋπηρεσία και εμπειρία να διοριστούν μόνο σε ειδικά σχολεία και τα ΚΕΣΥ να στελεχώνονται κυρίως με αναπληρωτές οι οποίοι θα έχουν πολύ λιγότερη εμπειρία και γνώση του αντικειμένου με όλες τις επακόλουθες δυσλειτουργίες που θα προκαλέσει αυτή την πολιτική απόφαση.

Παράλληλα το Υπουργείο και η τοπική αυτοδιοίκηση υπονομεύουν συστηματικά τα Β’ ΚΕΣΥ σε Αττική και Θεσσαλονίκη καθώς δεν παρέχουν τους κατάλληλους χώρους, την υλικοτεχνική υποδομή και τα επιστημονικά εργαλεία για την άσκηση του έργου τους. Ωστόσο, παρά τον πόλεμο που δέχονται , τα ΚΕΣΥ έχουν καταφέρει σε σύντομο χρονικό διάστημα να μειώσουν τις λίστες αναμονής αιτημάτων, σε αναλογικά μεγαλύτερο βαθμό από τους προκατόχους τους.

Επίσης έχουν καταφέρει να υποστηρίζουν με διεπιστημονικές ομάδες τις σχολικές μονάδες αποδίδοντας συγκριτικά καλύτερα και με μεγαλύτερη συχνότητα επισκέψεων στα σχολεία από τα ΚΔΑΥ/ΚΕΔΔΥ, θέτοντας με αυτόν τον τρόπο υπό αμφισβήτηση την επιθετική ρητορική περί » υδροκέφαλών » δομών που υιοθέτησε από την πρώτη της ομιλία στην βουλή η κα . Κεραμέως.

Σε αναμονή του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στις υποστηρικτικές δομές εκπαίδευσης το Υπουργείο πρέπει να αφήσει πίσω τις σκοπιμότητες, την μικροπολιτική και την τακτική της υπονόμευσης και αντ’ αυτών να βασιστεί στα χειροπιαστά θετικά αποτελέσματα και την επιστημονική τεκμηρίωση προχωρώντας ,είτε στην κάλυψη των οργανικών θέσεων των ΚΕΣΥ μέσω των επικείμενων προκηρύξεων για την πλήρωση θέσεων στην γενική εκπαίδευση, αυξάνοντας ταυτόχρονα τον αριθμό των θέσεων, είτε να προχωρήσει άμεσα σε έκδοση νέας προκήρυξης αποκλειστικά για τις υποστηρικτικές δομές εκπαίδευσης.

Η συμπερίληψη σε αυτή τη προκήρυξη και θέσεων για τις ΕΔΕΑΥ είναι πλέον αυτονόητη. Κι αυτό γιατί οι τελευταίες μετά την πολυετή προσφορά τους έχουν πλέον δοκιμαστεί και καθιερωθεί στην γενική εκπαίδευση. Έτσι η σύσταση οργανικών θέσεων για τους κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους που εργάζονται σε αυτές, μετά το θετικό βήμα της δημιουργίας οργανικότητας στα τμήματα ένταξης, πρέπει να επέλθει ως φυσικό επακόλουθο με τον παράλληλο εμπλουτισμό των ΕΔΕΑΥ με όλες τις απαραίτητες ειδικότητες σύμφωνα με τις καλές πρακτικές που ακολουθούνται στο εξωτερικό.

Μιχαήλ Βολκίδης
Οργανωτικός Γραμματέας ΠΟΣΕΕΠΕΑ
ΠΕ 30- Αναπληρωτής


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...