Home / HEADER-NEWS / Εκπαιδευτικά Προγράμματα Ιδρύματος Ωνάση | Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2020

Εκπαιδευτικά Προγράμματα Ιδρύματος Ωνάση | Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2020

Δημοσιεύτηκε: 2:15 μμ Ιανουάριος 8th, 2020  


Εκπαιδευτικά Προγράμματα Ιδρύματος Ωνάση | Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2020

Ξεκινάμε το νέο έτος γεμάτοι έμπνευση και δημιουργικότητα. Tα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Ιδρύματος Ωνάση για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2020, σε ταξιδεύουν στον χρόνο μέσα από τη Χάρτα του Ρήγα, ανοίγουν τον δρόμο προς την ψηφιακή τέχνη, ενώνουν τη Βηρυτό με την Αθήνα μέσα από βίντεο και ηχογραφήσεις, σε προετοιμάζουν για το Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη, και προσκαλούν μελετητές, ερευνητές και φοιτητές να πάρουν μέρος στα εργαστήρια του Αρχείου Καβάφη.

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Ζωγραφήγηση: Ταξιδεύοντας με τα σύμβολα και τους μύθους της Χάρτας του Ρήγα

‘Ενα εργαστήριο-ταξίδι στον χρόνο, λύνοντας γρίφους με σκοπό να βρούμε μηνύματα που έχει κρύψει στον χάρτη ένας πρωταγωνιστής της ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Ανακάλυψε σύμβολα ανάμεσα σε αρχαία μνημεία, ιστορικές μάχες και μυθολογικούς ήρωες. Λύσε τους γρίφους και βρες τα μηνύματα που έχουν κρυφτεί από τον Ρήγα Βελεστινλή, μια σημαντική μορφή του Αγώνα για την ανεξαρτησία της Ελλάδας.

ΓΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

Η μουσική αγαπάει τον Αυτισμό

Άκου, δες και μπες στο ειδικά μελετημένο μουσικό παιχνίδι με όλες τις αισθήσεις σου. Οι μουσικοί και οι εκπαιδευτικοί είναι δίπλα σου για να προσαρμόσουν όλες τις μουσικές δραστηριότητες στις δικές σου επιθυμίες και ικανότητες.

Για έβδομη χρονιά, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ιδρύματος Ωνάση, «Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό», φέρνει σε επαφή με τη μουσική μεικτές ομάδες παιδιών, με και χωρίς διαταραχές αυτιστικού φάσματος, μαζί με τους γονείς τους. Εδώ, «γλώσσα επικοινωνίας» γίνονται οι νότες, οι ήχοι και ο ρυθμός, ενώ το πιάνο, η φλογέρα ή το σαξόφωνο αποτελούν τα μέσα αυτής της επικοινωνίας. Σε ένα εργαστήριο όπου οι ήχοι και τα μουσικά όργανα βοηθούν κάθε παιδί να απελευθερώσει τα συναισθήματά του και να αναπτύξει τις κοινωνικές του δεξιότητες.

*Απευθύνεται σε: Παιδιά και Εφήβους

ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ

Η δική μου Βηρυτός

Ένα εργαστήριο που εμπνέεται από μυθικούς τόπους και συνδέει το πειραματικό σινεμά με το ντοκιμαντέρ τεκμηρίωσης, για να δημιουργήσει μια φανταστική πόλη που συνδέει την Αθήνα με τη Βηρυτό.

Κινηματογράφησε και ηχογράφησε τις αναμνήσεις των ανθρώπων της λιβανέζικης κοινότητας που μένουν πια στην Αθήνα και δημιούργησε έναν καινούριο χάρτη της πόλης, που θα ζωντανεύει με ηχητικές, κινηματογραφικές και 360 video αφηγήσεις.

Διαχείριση απορριμμάτων: φτιάχνοντας έξυπνους κάδους ανακύκλωσης 

 Μέσα από ένα παιχνίδι ρόλων, οι έφηβοι χωρίζονται σε πολίτες που πετάνε σκουπίδια στον κάδο και σε εργαζόμενους στην υπηρεσία διαχείρισης απορριμμάτων.

Σε μια πόλη όλα συνδέονται, όπως η κατανάλωση των αγαθών με τη διαχείριση των απορριμάτων. Σε αυτό το εργαστήριο, οι έφηβοι φτιάχνουν μια εικονική γειτονιά και τοποθετούν σε αυτήν πέντε έξυπνους κάδους ανακύκλωσης, τους οποίους κατασκευάζουν με χαρτόνι, κόλλες, ψαλίδια και ηλεκτρονικά εξαρτήματα, όπως αισθητήρες, microcontrollers και leds.

Θόρυβος στη γειτονιά

Τεχνολογία, ομαδικότητα, λίγη καθοδήγηση και λίγη έμπνευση κάνουν αυτό το διαδραστικό παιχνίδι-εργαστήριο μια εμπειρία που δεν θα αλλάξει μόνο το Σαββατοκύριακό σου, αλλά και τη γειτονιά σου.

Δεν είναι όλοι οι θόρυβοι ευχάριστοι, μελωδικοί ή ενδιαφέροντες, σαν φίλοι που έχουν καιρό να πουν τα νέα τους. Σε κάθε πόλη, σε κάθε γειτονιά, η φασαρία μπορεί να διαταράξει το περιβάλλον και να το ρυπάνει επηρεάζοντας πολύ την ποιότητα της καθημερινότητάς μας. Αν είσαι στην εφηβεία, σε ενδιαφέρει η έννοια του ήχου, θέλεις να ανακαλύψεις τον τρόπο με τον οποίο η ρομποτική μπορεί με απλούς τρόπους να ομορφύνει τη ζωή σου και εκτιμάς την ησυχία και την ηρεμία όσο και μία συναυλία, τότε κάνε τη Στέγη γειτονιά σου για δύο ημέρες.

ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Ελληνική τυπογραφία και βιβλιοπαραγωγή: παράγοντες της Ελληνικής Συνειδητοποίησης και της Ελληνικής Παλιγγενεσίας (1750-1833)

Ένας κύκλος ομιλιών για τη συμβολή του έντυπου βιβλίου στον Αγώνα των Ελλήνων για την ελευθερία.

Με αφορμή επιλεγμένες παλαίτυπες εκδόσεις της Ωνασείου Βιβλιοθήκης, θα έχουμε την ευκαιρία να μεταφερθούμε λίγο πριν από την Ελληνική Επανάσταση και να ζήσουμε τις τυπογραφικές περιπέτειες, τις απαγορεύσεις, τη λογοκρισία, τις ηρωικές θυσίες, αλλά και τον θρίαμβο και τον αντίκτυπο των έντυπων εκδόσεων, σε μια εποχή που το ελεύθερο ελληνικό κράτος μετασχηματίζεται από ουτοπική ιδέα σε πραγματικότητα.

Open Call | Ο Καβάφης πάει Πανεπιστήμιο

Τι αποτύπωμα αφήνουν σήμερα οι επανα-λήψεις της ποιητικής ματιάς του Κ. Π. Καβάφη, από τις επανεκδόσεις των στίχων του, τη σύγχρονη τέχνη έως τον ψηφιακό κόσμο.

Το Αρχείο Καβάφη συνεργάζεται με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, για μια σειρά εργαστηρίων που διερευνούν τις δυνατότητες και τα όρια των διεπιστημονικών, διαθεματικών και διακαλλιτεχνικών προσεγγίσεων της ζωής και του έργου του Κ. Π. Καβάφη.

Το πρόγραμμα «Ο Καβάφης πάει Πανεπιστήμιο», στη δεύτερη χρονιά του, εστιάζει στην αναζήτηση σύγχρονων θεωρητικών επεξεργασιών και αναγνωστικών προσεγγίσεων της ζωής και του έργου του Καβάφη, μέσα από τον συνδυασμό του ποιητικού λόγου και του ψηφιακού αρχειακού υλικού, αντλώντας περιεχόμενο, μεθόδους και πρακτικές από διάφορες τέχνες και αξιοποιώντας πειραματικά εργαλεία και εφαρμογές.

Υποβολή αίτησης συμμετοχής στο education@onassis.org μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου 2019.

ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

Αρχεία σε Αλλαγή

Πρόσβαση έχεις. Κάνε το επόμενο βήμα. Γίνε δημιουργός στον κόσμο της ψηφιακής τέχνης μαζί με την τάξη σου.

Μέσα από παρουσιάσεις, έρευνα, τεχνολογίες πρόσβασης και πλοήγησης, επισκέψεις σε φυσικές και ψηφιακές συλλογές, ελευθερία στην επανάχρηση και δημιουργική αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, ο κόσμος των ψηφιακών εργαλείων θα σου ανοίξει τον δρόμο προς την ψηφιακή τέχνη.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού δικτύου European ARTificial Intelligence Lab (Ευρωπαϊκό Εργαστήριο TEXNHτής Νοημοσύνης) και συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μάθετε περισσότερα

Backpack journalism στην πόλη

Έχετε φανταστεί την τάξη σας ως ένα πρακτορείο ειδήσεων; Το «Backpack Journalism στην πόλη» είναι ένα εργαστήριο που μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι μαθητές σας βλέπουν τη γειτονιά τους και την πόλη τους.

Ένα σακίδιο πλάτης, ένα smartphone και ένας φορητός υπολογιστής αρκούν σήμερα για την ετοιμασία ενός επαγγελματικού ρεπορτάζ, με κείμενα, βίντεο και φωτογραφίες. Κι επειδή οι μαθητές είναι οπωσδήποτε και καταναλωτές δημοσιογραφικών προϊόντων, μαζί σας θα εξοικειωθούν βήμα-βήμα με τεχνικές επαλήθευσης ειδήσεων και πληροφοριών.

Ο Καβάφης πάει σχολείο: εργαστήριο για εκπαιδευτικούς

Για τον εκπαιδευτικό που θέλει να διευρύνει τη μαθησιακή εμπειρία, που αναζητά νέες προσεγγίσεις της καβαφικής ποίησης. 

Μια σειρά εισηγήσεων και εργαστηρίων συστήνουν τους εκπαιδευτικούς σε διάφορες θεματικές ενότητες: από τις εικαστικές και φωτογραφικές απεικονίσεις της καβαφικής ποίησης έως τις αναγνωστικές επιλογές που υπόκεινται στις μελοποιήσεις των καβαφικών ποιημάτων, και από τους τρόπους δημιουργικής αξιοποίησης της ψηφιακής συλλογής του Αρχείου Καβάφη στην εκπαιδευτική πράξη έως τις πολλαπλές δυνατότητες ερμηνευτικής προσέγγισης των καβαφικών ποιημάτων.

Υποβολή αίτησης συμμετοχής στο education@onassis.org μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου 2020.

Η μουσική αγαπάει τον Αυτισμό: εργαστήριο για εκπαιδευτικούς

Η τέχνη της μουσικής συνεχίζει το ταξίδι της σε νέους προορισμούς, σε ένα εργαστήριο ειδικά σχεδιασμένο για εκπαιδευτικούς, ενισχύοντας την πρόσβαση όλων στην εκπαίδευση και το παιχνίδι.

Άκου, δες και μπες στο ειδικά μελετημένο μουσικό παιχνίδι με όλες τις αισθήσεις σου. Στο εργαστήριο αυτό, οι ήχοι και τα μουσικά όργανα βοηθούν κάθε παιδί να απελευθερώσει τα συναισθήματά του και να αναπτύξει τις κοινωνικές του δεξιότητες. Στόχος του εργαστηρίου είναι, οι εκπαιδευτικοί να καταφέρουν να κάνουν τα παιδιά που ανήκουν στο ευρύ φάσμα του αυτισμού να απελευθερώσουν τη δημιουργικότητά τους και να ενσωματωθούν στην ομάδα.

ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ

Open Call | Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη 2020: «Η διαμεσολάβηση του Καβάφη»

Για διδακτορικούς, μεταδιδακτορικούς φοιτητές και νέους ερευνητές


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...