Home / 1stpage / Τι απάντησε η Υφυπουργός Παιδείας για τους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ 2008

Τι απάντησε η Υφυπουργός Παιδείας για τους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ 2008

Δημοσιεύτηκε: 11:15 μμ Ιανουάριος 20th, 2020  


Απάντηση έδωσε σήμερα από το Βήμα της Βουλής η Υφυπουργός Παιδείας σε δυο ερωτήσεις βουλευτών για τους επιτυχόντες εκπαιδευτικούς ΑΣΕΠ 2008 που όμως δεν διορίστηκαν καθώς δεν προσέφυγαν δικαστικά ή δεν προσέφυγαν μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα. Οι ερωτήσεις ήταν από τους βουλευτές Σακοράφα και Κεγκέρογλου.

Η Υφυπουργός ήταν αρνητική για το διορισμό άλλων επιτυχόντων του ΑΣΕΠ 2008 φέρνοντας ως επιχειρήματα ότι οι εν λόγω εκπαιδευτικοί έχουν λάβει αρνητικές αποφάσεις από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, η ισχύς των πινάκων ΑΣΕΠ 2008 έχει λήξει και εφαρμόζεται νέο σύστημα.

Πιο αναλυτικά η Υφυπουργός απάντησε:

Κυρία Σακοράφα, κύριε Κεγκέρογλου, συγγνώμη που δεν μπόρεσα να παραστώ την προηγούμενη Δευτέρα, θα είχε ήδη απαντηθεί στην επίκαιρη και η άλλη ερώτηση σας. Ευχαριστώ για την υπομονή σας.

Πράγματι, στο συγκεκριμένο ερώτημα έχω απαντήσει και γραπτώς ποια είναι η περίπτωση, την περιγράψατε ήδη: οι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ του 2008 και αυτοί οι οποίοι δεν διορίστηκαν εξ αυτών. Το Υπουργείο Παιδείας, όμως, έχει ήδη εκπληρώσει τις υποχρεώσεις ως προς τον διορισμό των υποψηφίων και η ισχύς των πινάκων -και επαναλαμβάνω ότι δεν είναι απόφαση ούτως ή άλλως της τωρινής Κυβέρνησης- έχει λήξει μάλιστα εδώ και αρκετό καιρό.

Μάλιστα, το ξέρετε πολύ καλά -και θα ήθελα να κάνω και ένα σχόλιο επ’ αυτού μετά, κύριε Κεγκέρογλου και για τη νέα διαδικασία- εφαρμόζεται νέο σύστημα διορισμού και προσλήψεων αναπληρωτών. Ξέρετε ότι υπήρχε και η σχετική απόφαση του ΣτΕ, η οποία μας ανάγκασε ούτως ή άλλως να προχωρήσουμε και σε διαφορετική διαδικασία πλέον πρόσληψης και διορισμών με συγκεκριμένα κριτήρια, τα οποία ούτως ή άλλως τίθενται από το ΑΣΕΠ.

Οι εν λόγω εκπαιδευτικοί -κύριε Κεγκέρογλου, το αναφέρατε- προσέφυγαν ήδη ενώπιον των διοικητικών εφετείων και έχουν ήδη λάβει δύο πολύ πρόσφατες αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, συγκεκριμένα η 2169/2019 και η 2173/2019, στις οποίες απεφάνθησαν με σαφήνεια ότι δεν υφίσταται δικαίωμα διορισμού των εκπαιδευτικών αυτών, καθώς δεν είχε υποβληθεί αίτηση προς την υπηρεσία εντός εύλογου χρονικού διαστήματος από τον χρόνο δημοσίευσης της απόφασης του ΣτΕ.

Το έχουμε δουλέψει και με τους νομικούς μας, είναι ένα θέμα το οποίο μας προβλημάτισε πάρα πολύ, το έχουμε δουλέψει και με το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Η αλήθεια είναι ότι και η άποψη της διοίκησης, αλλά και το πλήθος των αποφάσεων κατατείνει σε αυτό το οποίο ανέφερα πριν.

Πολύ σημαντικό επίσης στοιχείο είναι αυτό το οποίο επίσης ανέφερα, ότι η ισχύς των πινάκων του ΑΣΕΠ του ’08 έχει πάψει ήδη να ισχύει, κατόπιν της υπουργικής απόφασης του Φεβρουαρίου του 2018 -θυμίζω ότι ήταν η προηγούμενη κυβέρνηση- και μάλιστα με την παράταση της μεταβατικής περιόδου του ν. 3848/2010 που ήταν για τελευταία φορά το 2017 και 2018.

Με τα παραπάνω στοιχεία καταλήγουμε ότι η κρίση του Υπουργείου Παιδείας είναι ότι πράγματι έχει καλυφθεί η υποχρέωση ως προς τους ανθρώπους αυτοί οι οποίοι είχαν δικαιωθεί και τοποθετήθηκαν ούτως ή άλλως, μονιμοποιήθηκαν ήδη και οι υπόλοιποι που δεν είχαν προσφύγει έχουν ήδη λάβει μέσω των διοικητικών εφετείων αρνητική απόφαση ως προς την πιθανότητα ούτως ή άλλως πρόσληψής τους.

Ευχαριστώ πολύ.

Αυτό αφορά και τις ειδικότητες και ΠΕ11, επειδή είπαμε για το σύνολο.

ΣΟΦΙΑ ΖΑΧΑΡΑΚΗ (Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων):  Κυρία Σακοράφα, μπορεί να φάνηκε ασαφής η απάντηση, σας έδωσα όμως τα στοιχεία.

Ξέρω πολύ καλά το τι μπορεί να πέρασαν έντεκα χρόνια αυτοί οι εκπαιδευτικοί, διότι η αλήθεια είναι ότι οι πόρτες μας είναι ανοιχτές να συζητήσουμε με όλους όσους αυτό τον καιρό μπορεί να νιώσουν ότι έχουν υποστεί αυτήν την ταλαιπωρία, ίσως και την αδικία, κάποιος θα έλεγε.

Οφείλω, όμως, να σας αναφέρω τι έχει μέχρι τώρα συμπεριληφθεί στις αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας και τι έχει γίνει πράξη. Υπήρξε, λοιπόν, μια απόφαση με την οποία το Υπουργείο Παιδείας συμμορφώθηκε ως προς το κομμάτι αυτών οι οποίοι προσέφυγαν -επαναλαμβάνω.

ΣΟΦΙΑ ΖΑΧΑΡΑΚΗ (Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων):  Αφήστε, κυρία Σακοράφα, να τελειώσω, αν θέλετε. Να τα δούμε.

Αυτές, λοιπόν, αυτές λοιπόν, οι δικαστικές αποφάσεις έχουν ληφθεί υπόψη, έχει γίνει η συμμόρφωση και η πρόσληψη ανθρώπων οι οποίοι προσέφυγαν. Και όσον αφορά αυτούς οι οποίοι δεν προσέφυγαν, υπάρχουν ήδη οι αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου –είναι δύο συγκεκριμένες του 2019- οι οποίες είναι αρνητικές ως προς την έκβαση.

Επαναλαμβάνω ότι οι πίνακες αυτοί του 2008 δεν είναι πλέον εν ισχύ. Το επαναλαμβάνω! Είχαν παραταθεί για μία μόνο φορά το 2017-2018.

Επαναλαμβάνω, επίσης, -και λαμβάνω υπόψη, κύριε Κεγκέρογλου, αυτό που είπατε- ότι δεν πρόκειται για ανθρώπους οι οποίοι, όπως είπα, μένουν εκτός της ζώσας διαδικασίας με την εκπαιδευτική κοινότητα. Πρέπει, όμως, να λαμβάνουμε υπόψη και τη νομολογία ή αυτό το οποίο έχουν ήδη κρίνει τα δικαστήρια. Φαντάζομαι ότι αυτό θα θέλατε να κάνουμε.

 

Συγχρόνως, και οφείλοντας και μια απάντηση σε ένα άλλο ερώτημα το οποίο μου είχατε θέσει παλιότερα για το τι προτιθέμεθα να κάνουμε για τους διορισμούς -και αυτό είναι, αν θέλετε, και μια προοπτική και για άλλους ανθρώπους οι οποίοι μας ακούν και αυτούς οι οποίοι έχουν όλα αυτά τα χρόνια στηρίξει το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα ως αναπληρωτές αλλά και τους νέους αποφοίτους- ότι κάναμε πράξη, κύριε Κεγκέρογλου, αυτήν τη δέσμευση να γίνουν προσλήψεις, διορισμοί και στη γενική εκπαίδευση και προχωρήσαμε ήδη στην προκήρυξη για τη γενική εκπαίδευση για πέντε χιλιάδες διακόσια πενήντα άτομα. Τουλάχιστον το Υπουργείο Παιδείας προχωρά με σταθερά βήματα να ανανεώσει το εκπαιδευτικό προσωπικό στα δημόσια σχολεία, αποκαθιστώντας σε πολύ μεγάλο βαθμό και τους αναπληρωτές, οι οποίοι προφανώς θα κάνουν την αίτησή τους και με τη μοριοδότηση και τα λοιπά κριτήρια θα μπορέσουν να στηρίξουν το ελληνικό δημόσιο σύστημα. Αυτά τουλάχιστον για τώρα.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...