Home / HEADER-NEWS / Ανοιχτή επιστολή προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Ανοιχτή επιστολή προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Δημοσιεύτηκε: 1:17 μμ Ιανουάριος 7th, 2020  


Ανοιχτή επιστολή της Συνέλευσης του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Νίκη Κεραμέως

Κέρκυρα, 27 Δεκεμβρίου 2019

Αξιότιμη κ. Υπουργέ,

Τον Αύγουστο του 2017 δημοσιεύτηκε ο νόμος 4485, ο οποίος προβλέπει τη δυνατότητα χορήγησης «ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου» («integrated master») σε Τμήματα Α.Ε.Ι. με τουλάχιστον πενταετές πρόγραμμα σπουδών, μετά από αίτημα που υποβάλλεται προς τον Υπουργό Παιδείας, ο οποίος και εκδίδει τη σχετική διαπιστωτική απόφαση μετά από γνωμοδότηση του Ε.Σ.Ε.Κ.Α.Α.Δ. και της Α.ΔΙ.Π.

Το Τμήμα μας, μολονότι υπερκαλύπτει σαφέστατα τις προϋποθέσεις που θέτει η συγκεκριμένη διάταξη (άρθρο 46, παρ. 1), δεν έσπευσε να κάνει χρήση αυτής, διότι διατηρούσε και διατηρεί ομόφωνες και έντονες επιφυλάξεις για την ακαδημαϊκή σοβαρότητα της εν λόγω ρύθμισης, μεταξύ άλλων και λόγω της άνευ όρων αναδρομικότητας που προβλέπει. Εξάλλου, η πεποίθηση που επικρατούσε ήταν, ότι η χορήγηση του «integrated master» αφορούσε αποκλειστικά ακαδημαϊκά και όχι επαγγελματικά δικαιώματα.

Η ανατροπή ήλθε με την προκήρυξη 3ΕΑ/2019 του Α.Σ.Ε.Π. στις 24 Απριλίου του λήγοντος έτους (σχετική με τη διαδικασία κατάταξης υποψηφίων εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης), όπου διαβάσαμε με δυσάρεστη έκπληξη ότι το «integrated master» μοριοδοτείται κανονικά, όπως και ένας κανονικός τίτλος μεταπτυχιακών σπουδών! Κάτι τέτοιο δημιουργεί, ωστόσο, καθεστώς αδικίας και ανισότητας για τους αποφοίτους του Τμήματός μας, δεδομένου ότι τα Τμήματα Μουσικών Σπουδών του Ε.Κ.Π.Α. και του Α.Π.Θ., επίσης πενταετούς διάρκειας σπουδών, είχαν εξασφαλίσει ήδη τη διαπιστωτική απόφαση του Υπουργού.

Η Συνέλευσή μας επιλήφθηκε του θέματος και, μετά την ολοκλήρωση της σχετικής εσωτερικής διαδικασίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, αλλά και τη μεσολαβήσασα μετάβαση στη νέα πολιτική κατάσταση, το αίτημα βρισκόταν στο Υπουργείο στις αρχές Αυγούστου. Έκτοτε το Τμήμα δεν έχει λάβει κανενός είδους ενημέρωση για την πορεία της υπόθεσης, ούτε κάποιο  αίτημα για την παροχή πρόσθετων στοιχείων, όπως είθισται σε περίπτωση που ο φάκελος θεωρείται τυχόν ελλιπής. Επιπλέον πληροφορούμαστε ότι τα εκκρεμή αιτήματα θα εξεταστούν πλέον από την υπό ίδρυσιν νέα αρχή (ΕΘ.Α.Α.Ε.), που θα αντικαταστήσει την Α.ΔΙ.Π. ως γνωμοδοτικό όργανο.

Στο μεταξύ, δημοσιεύτηκε πριν από λίγες μέρες (24 Δεκεμβρίου) η προκήρυξη 1ΓΕ/2019 του Α.Σ.Ε.Π., η οποία αφορά πλέον τη Γενική Εκπαίδευση και καθιστά το θέμα ιδιαίτερα επείγον, δεδομένου ότι δεν έχει, δυστυχώς, απαλειφθεί η πρόβλεψη της προηγούμενης πρόσκλησης για κανονική μοριοδότηση του «integrated master» ως μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών.

Κατόπιν τούτων, θεωρούμε ότι πρέπει να υπογραφεί άμεσα η διαπιστωτική απόφαση για το Τμήμα μας, προκειμένου να αποφευχθούν άδικες και αντισυνταγματικές διακρίσεις εις βάρος των αποφοίτων του.

Αξιότιμη κ. Υπουργέ,

Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου δεν είναι νεοπαγές. Έχει λάβει άριστη εξωτερική αξιολόγηση, χορηγεί επιστημονικές και καλλιτεχνικές ειδικεύσεις με διακριτές κατευθύνσεις σπουδών ήδη από το 2003 και έχει εξασφαλίσει, μαζί με το ομόλογο Τμήμα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, τη θεσμοθέτηση ειδικού συστήματος εξετάσεων για την εισαγωγή φοιτητών σε αυτό, δεδομένου του ιδιαίτερου χαρακτήρα της εκπαίδευσης-εξειδίκευσης που προσφέρει. Η περαιτέρω καθυστέρηση του ζητήματος θα επέφερε, ως εκ τούτου, σημαντικό πλήγμα στην αξιοπιστία της Ανώτατης Μουσικής Εκπαίδευσης της χώρας. Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας.

Η Συνέλευση του Τμήματος Μουσικών Σπουδών


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...