Home / 1stpage / Στον αέρα η εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης στην Αθήνα

Στον αέρα η εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης στην Αθήνα

Δημοσιεύτηκε: 6:24 μμ Δεκέμβριος 11th, 2019  


Στον αέρα η εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης στην Αθήνα

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ Π.Ε.

Χωρίς κανένα σχέδιο η δημοτική αρχή της Αθήνας.

Τη Δευτέρα 10/12/19 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με αντιπροσωπεία της Δημοτικής Αρχής του Δ. Αθηναίων, αποτελούμενη από τους Καλαμπόκα Εμ. (Αντιδήμαρχος Παιδείας), Αποστολόπουλο Γ. (Αντιδήμαρχος Δόμησης και Κτιριακών Υποδομών) και Γαλούνη Στ. (Δ/ντής διεύθυνσης Παιδικής Ηλικίας). Κύριο θέμα της συνάντησης αποτελούσε η εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης στον δήμο Αθήνας το 2020-21, ο σχεδιασμός του δήμου σχετικά με την αντιμετώπιση των κτηριακών προβλημάτων που δυσχεραίνουν την εφαρμογή της, καθώς και τα τεράστια προβλήματα που παρουσιάζονται στην ομαλή χρηματοδότηση των σχολικών μονάδων σε αυτόν.

Ως προς την εφαρμογή της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής/εκπαίδευσης από το σχολικό έτος 2020-21:

Λίγους μήνες πριν την έναρξη της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής/εκπαίδευσης και η δημοτική αρχή της Αθήνας εμφανίζεται εντελώς ανέτοιμη, χωρίς κανένα απολύτως σχεδιασμό, και χωρίς καμία δέσμευση για την ανεύρεση κτηριακών υποδομών και χώρων για τη στέγαση όλων των προνηπίων και νηπίων για την εφαρμογή της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής/εκπαίδευσης από το σχολικό έτος 2020-21.

Σε πάνω από 2.500 υπολογίζονται τα προνήπια που θα πρέπει από το επόμενο σχολικό έτος να  φοιτήσουν στα δημόσια νηπιαγωγεία της Αθήνας και γι’ αυτό χρειάζεται να εξασφαλιστούν περισσότερες από 130 νέες αίθουσες. Η δημοτική αρχή Μπακογιάννη αντί να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αξιοποίησης περισσότερων από 25 οικοπέδων που υπάρχουν προς αξιοποίηση για τον σκοπό αυτό καθώς και πολλών κτηρίων του δήμου της Αθήνας, αποδεχόμενη με θρησκευτική ευλάβεια τους ασφυκτικούς δημοσιονομικούς όρους που θέτει η κυβέρνηση της ΝΔ καθώς και η ΕΕ, θεωρεί ότι η ανέγερση νέων νηπιαγωγείων είναι ανέφικτη και αμφισβήτησαν την ύπαρξη διαθέσιμων χώρων του δήμου. Ισχυρίστηκαν ότι θα αξιοποιήσουν χώρους όπου στεγάζονται βρεφονηπιακοί σταθμοί, καθώς και σε «ακραίες περιπτώσεις» κοντέινερ «ελαφρού τύπου» στα προαύλια των δημοτικών σχολείων. Επιδίωξαν μάλιστα, να αποσπάσουν τη συναίνεση της Ομοσπονδίας, ενώ όλοι γνωρίζουν καλά ότι τα δημοτικά της Αθήνας δε διαθέτουν επαρκείς προαύλιους χώρους ούτε για τα υπάρχοντα παιδιά. Αντιμέτωποι με τις επίμονες ερωτήσεις μας, αποκάλυψαν ότι επεξεργάζονται το ενδεχόμενο «μερικής» εφαρμογής της 2χρονης υποχρεωτικής, χωρίς να ξεκαθαρίσουν τι ακριβώς εννοούν.

Με βάση τα παραπάνω είναι φανερό ότι είναι ορατός ο κίνδυνος στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας χιλιάδες προνήπια να εξαιρεθούν από το δικαίωμά τους στη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση.  Το αποτέλεσμα είναι χιλιάδες λαϊκές οικογένειες να υποχρεώνονται να αναζητούν θέση επί πληρωμή είτε στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς είτε στους παιδικούς σταθμούς του δήμου και να στερούνται μια θέση στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας ενώ εκατοντάδες προσφυγόπουλα δεν μπορούν να βρουν δωρεάν θέση πουθενά.

Αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ενώ νομοθέτησε την σταδιακή εφαρμογή της  υποχρεωτικής 2χρονης προσχολικής αγωγής/εκπαίδευσης, εμπλέκοντας τους Δήμους στην εφαρμογή της και μη δίνοντας τα απαραίτητα κονδύλια για την ανέγερση των αντίστοιχων κτηριακών υποδομών, άφησε ανοιχτό τον δρόμο για την ουσιαστική υπονόμευση της εφαρμογής της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής & Εκπ/σης, ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ που καλείται να την εφαρμόσει στους εναπομείναντες δήμους καθώς και οι αντίστοιχες δημοτικές αρχές υπονόμευσαν και υπονομεύουν ακόμα χειρότερα την εφαρμογή της. Γι’ αυτό δεν διέθεσαν ούτε τα αναγκαία κονδύλια για το κτιριακό, την ίδρυση νέων τμημάτων, τους αναγκαίους μόνιμους διορισμούς ούτε είχαν το στοιχειώδες σχέδιο, με αποτέλεσμα ενώ διανύουμε τον τρίτο και τελευταίο χρόνο για την καθολικότητα του μέτρου, τίθεται σε αμφισβήτηση η εφαρμογή του στην πρωτεύουσα της χώρας.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί πραγματικό κίνδυνο για τη δίχρονη προσχολική αγωγή/εκπαίδευση αν υπολογίσουμε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ μόλις πριν λίγους μήνες (Αύγουστος 2019) εξαίρεσε 13 δήμους που είχαν ήδη ενταχθεί, η φοίτηση των προνήπιων στους παιδικούς σταθμούς αποδίδει περισσότερα vouchers και τροφεία στους δήμους και στις ιδιωτικές επιχειρήσεις του χώρου, αφού η προηγούμενη κυβέρνηση άνοιξε τον επικίνδυνο δρόμο της εμπλοκής των δήμων στα ζητήματα της εκπαίδευσης δίνοντάς τους αποφασιστικό ρόλο, για να περάσουμε ευκολότερα και υπό την επίνευση των πολιτικών της κυβέρνησης της Ν.Δ.  στην αποκέντρωση και τη νεοφιλελεύθερη αυτονομία της σχολικής μονάδας.

Όπως δηλώσαμε και στους εκπροσώπους του δήμου της Αθήνας η μαχόμενη εκπαίδευση και το εκπαιδευτικό κίνημα θα αγωνιστεί με όλα τα μέσα ώστε το έτος 2020 – 2021 να υπάρξει καθολική εφαρμογή της 2χρονης προσχολικής αγωγής/εκπαίδευσης ώστε όλα τα προνήπια της χώρας να έχουν θέση στο δημόσιο και δωρεάν σύστημα εκπαίδευσης. Θα αγωνιστούμε ώστε να εξασφαλιστούν όλες οι αναγκαίες υποδομές με σύγχρονους και υψηλού επιπέδου όρους και δεν θα επιτρέψουμε καμία υποβάθμιση των μορφωτικών συνθηκών των παιδιών. Απαιτούμε από την κυβέρνηση και τον δήμο της Αθήνας να διαθέσει όλα τα απαιτούμενα κονδύλια για να την ανέγερση νηπιαγωγείων και δηλώνουμε ότι δε θα ανεχτούμε αύξηση του αριθμού των παιδιών ανά τμήμα, μετακινήσεις, συμπτύξεις και συγχωνεύσεις ούτε εφαρμογή διπλού δικτύου στον δήμο της Αθήνας και οπουδήποτε αλλού.

Τονίζουμε από την πλευρά μας την αταλάντευτη και ανυποχώρητη απόφασή μας να υπερασπιστούμε το Δημόσιο και Δωρεάν Νηπιαγωγείο διεκδικώντας την άμεση και καθολική εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπ/σης από το σχολικό έτος 2020 – 2021 για όλα τα νήπια και προνήπια (ηλικίας 4 – 6 ετών) ξεκαθαρίζοντας ότι οποιαδήποτε ενέργεια από την πλευρά του ΥΠΑΙΘ για αναστολή – κατάργηση της εφαρμογής της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής & Εκπ/σης, εμπλοκής των Δήμων στις διαδικασίες της Δημόσιας Εκπαίδευσης και θεσμοθέτησης της χορήγησης κουπονιών (vouchers) στη λογική της «αυτονομίας» – «αποκέντρωσης» της εκπαίδευσης αποτελεί αιτία πολέμου για τους εκπαιδευτικούς με το ΥΠΑΙΘ και την πολιτική της κυβέρνησης. Έναν πόλεμο που το ΥΠΑΙΘ και η κυβέρνηση σίγουρα θα χάσουν, όπως τον έχασαν και όσοι προηγούμενοι (Υπουργοί Παιδείας και κυβερνήσεις) προσπάθησαν στο παρελθόν να εδραιώσουν ανάλογες πολιτικές.

Αγωνιζόμαστε για: Ενιαίο 12χρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο και 2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για όλα τα παιδιά 4-6 ετών αποκλειστικά στο δημόσιο Νηπιαγωγείο στα πλαίσια του 14χρονου εκπαιδευτικού σχεδιασμού, για το σχολείο των όλων, των ίσων και των διαφορετικών.

Ως προς τα οικονομικά προβλήματα με τις σχολικές επιτροπές και τη χρηματοδότηση – πληρωμές:

Σε οικονομική ασφυξία έχει οδηγήσει τα σχολεία της Αθήνας η νέα δημοτική αρχή Μπακογιάννη. Εξαιτίας της αδιαφορίας της και των κακών χειρισμών της, εδώ και ένα μήνα οι σχολικές μονάδες δεν μπορούν να κάνουν καμία αγορά ούτε με πίστωση, δεν τους έχει αποδοθεί η γ’ δόση και είναι εδώ και τέσσερις μήνες απλήρωτες οι σχολικοί τροχονόμοι και οι συμβασιούχες καθαρίστριες.

Σύμφωνα πάντα με την αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής, το πρόβλημα θα λυθεί άμεσα, καθώς οι σχολικές επιτροπές θα αποκτήσουν ΑΦΜ εντός των ημερών και τα σχολεία εντός εβδομάδος θα μπορούν να κάνουν αγορές – πληρωμές. Ωστόσο, οι πληροφορίες αυτές δεν επιβεβαιώνονται από πουθενά και το πρόβλημα θα παραμείνει να υφίσταται, καθώς παρά τις διαβεβαιώσεις της δημοτικής αρχής, οι διαδικασίες από πλευράς Δήμου δεν έχουν προχωρήσει με αποτέλεσμα ούτε οι σχολικές επιτροπές να έχουν αποκτήσει ΑΦΜ εντός εβδομάδος, ούτε τα σχολεία να μπορούν να πραγματοποιήσουν αγορές – πληρωμές έως τουλάχιστον και το κλείσιμο των σχολείων για Χριστούγεννα. Σχετικά με την πληρωμή των σχολικών καθαριστριών δεν δεσμεύτηκαν για το πότε θα πραγματοποιηθεί η εξόφληση των δεδουλευμένων τους, αφήνοντας χρονικό ορίζοντα έως το τέλος του έτους (2019).

Απαιτήσαμε να επισπεύσουν όλες τις διαδικασίες ώστε να η απόδοση των χρημάτων να είναι άμεση ειδικά για τις πληρωμές των εργαζόμενων και καταγγείλαμε ότι η καθυστέρηση που υπήρξε μετατρέπει σε Γολγοθά τη λειτουργία των σχολικών μονάδων, παραβιάζει τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών/τριών της Αθήνας και ο δήμος όφειλε να έχει βρει έγκαιρα λύσεις.

Επισημάναμε ότι το θέμα των σχολικών επιτροπών και της κρατικής χρηματοδότησης ειδικά στον δήμο της Αθήνας είναι μέγιστο και κατ’ επανάληψη τα εκπαιδευτικά σωματεία έχουν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις/διεκδικήσεις ώστε να αυξηθεί η χρηματοδότηση, να προχωρήσει ο δήμος σε έκτακτες επιχορηγήσεις για την κάλυψη των αναγκών τους και να αποδίδονται όλα τα χρήματα στις σχολικές μονάδες οι οποίες είναι και οι μόνες υπεύθυνες για να τα διαχειριστούν!

ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΠΑΞΙΩΣΗΣ – ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΚΑΙ Η ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗ/ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΔΙΧΡΟΝΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΕΚΠ/ΣΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ Ν.Δ. ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΑΙΘ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΤΗ ΔΙΧΡΟΝΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ & ΕΚΠ/ΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ 4 – 6 ΕΤΩΝ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...