Home / HEADER-NEWS / Στον αέρα η εφαρμογή της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής στον δήμο Αθηνών

Στον αέρα η εφαρμογή της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής στον δήμο Αθηνών

Δημοσιεύτηκε: 11:19 πμ Δεκέμβριος 18th, 2019  


Στον αέρα η εφαρμογή της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής στον δήμο Αθηνών

Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών

Για τη συνάντηση του Δ.Σ. της ΔΟΕ με τους αντιδημάρχους του Δήμου Αθηνών

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 10/12/2019 συνάντηση του Δ.Σ. της ΔΟΕ με εκπροσώπους της Δημοτικής Αρχής του Δ. Αθηνών με βασικό ζήτημα την εφαρμογή από το Σεπτέμβρη του 2020 της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής στο Δήμο Αθηνών. Παρόντες από πλευράς Δημοτικής Αρχής ήταν οι αντιδήμαρχοι Υγείας-Παιδείας κος Καλαμπόκας και Τεχνικών Υπηρεσιών κος Αποστολόπουλος. Παρόντες επίσης ήταν και ο Διευθυντής Παιδείας κος Γαλούνης και ο κος Κερραμίδας, συνεργάτης του κ. Καλαμπόκα.

Από τη συνάντηση αυτή επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά, η θέση που ως Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών είχαμε εκφράσει εδώ και δυο χρόνια: ότι η Δίχρονη Προσχολική Αγωγή είναι κοινωνική αναγκαιότητα η οποία για να εφαρμοστεί με αξιοπρεπείς συνθήκες χρειάζεται να υπάρξει γενναία χρηματοδότηση από το Κράτος ώστε να εξασφαλιστούν οι στεγαστικές ανάγκες, οι υλικοτεχνικές υποδομές, το απαραίτητο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό.

Οι απαντήσεις που έδωσε η Δημοτική Αρχή συνηγορούν ότι το Σεπτέμβρη του 2020 ή δε θα εφαρμοστεί η Δίχρονη ΠΑ στο δήμο της Αθήνας ή θα εφαρμοστεί με τους όρους που εφαρμόζεται ήδη και στους υπόλοιπους δήμους. Με στοιβαγμένα νήπια και προνήπια, σε αίθουσες ακατάλληλες, πιθανά σε χώρους χωρίς αυλές και χωρίς καμία υλικοτεχνική υποδομή! Έγινε αναφορά για χρήση αιθουσών των βρεφονηπιακών σταθμών, οικίσκων (κοντέινερ δηλαδή) και έφτασαν στο σημείο να ισχυριστούν ότι εξετάζουν και την περίπτωση της «μερικής εφαρμογής»! Να σημειώσουμε πως μεγάλος αριθμός νηπιαγωγείων στεγάζονται ήδη σε ακατάλληλα κτήρια και με πολυπληθή τμήματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας δόθηκαν για να υλοποιηθεί η Δίχρονη ΠΑ από το Σεπτέμβρη χρειάζονται πάνω από 130 αίθουσες και μάλιστα με μια αναλογία εκπαιδευτικού/μαθητή που είναι μακριά από τις ανάγκες των παιδιών (1/22 αντί 1/15)! Θα πρέπει ακόμα να συνυπολογιστεί και η απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή και το εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό. Και όλα αυτά «χωρίς δαπάνη για το Δημόσιο» σύμφωνα με το νόμο 4521/2018 που θεσμοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει να τον υλοποιεί η ΝΔ!

Η πλειοψηφία της ΔΟΕ δεν είναι «άμοιρη ευθυνών». Δέχεται αυτή την κατάσταση, της μηδενικής δαπάνης του κράτους και στην «αντζέντα» των συναντήσεων με τους αρμόδιους φορείς έχει τη λογική της διαχείρισης και όχι της διεκδίκησης λύσεων που να απαντούν στην εφαρμογή της Δίχρονης Π.Α. με όρους σύγχρονους, όπως αρμόζει στα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς.

Για μια ακόμη φορά η παραπάνω συνάντηση ήταν η ηχηρή απόδειξη πως η ουσιαστική εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτική Προσχολικής Αγωγής με αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση, με εξασφάλιση όλων των κτηριακών αναγκών και των αντικειμενικά αυξημένων αναγκαίων μόνιμων διορισμών Νηπιαγωγών και του ειδικού και βοηθητικού προσωπικού θα κριθεί και θα κερδηθεί μέσα από τον μαζικό, συλλογικό και αποφασιστικό αγώνα των εκπαιδευτικών, των γονιών και όλων των εργαζομένων.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...