Home / Featured / Πώς η Φιλοσοφική Συμβουλευτική μπορεί να βοηθήσει όσους επιθυμούν να ασχοληθούν με τον επαγγελματικό προσανατολισμό;

Πώς η Φιλοσοφική Συμβουλευτική μπορεί να βοηθήσει όσους επιθυμούν να ασχοληθούν με τον επαγγελματικό προσανατολισμό;

Δημοσιεύτηκε: 10:19 πμ Δεκέμβριος 23rd, 2019  


Πώς η Φιλοσοφική Συμβουλευτική μπορεί να βοηθήσει όσους επιθυμούν να ασχοληθούν με τον επαγγελματικό προσανατολισμό;

Σε ένα ασταθές εργασιακό περιβάλλον, όπου όλοι έρχονται αντιμέτωποι με νέα δεδομένα και ανάγκες, η εσωτερική αναζήτηση και η ανάπτυξη των ικανοτήτων που χαρακτηρίζουν ένα άτομο, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς τη σωστή καθοδήγηση. Στη σημερινή εποχή όπου οι αλλαγές στην αγορά εργασίας είναι ραγδαίες και οι μέχρι τώρα ισορροπίες τείνουν να μην υφίστανται, οι εργαζόμενοι ή οι υποψήφιοι προς εργασία οφείλουν να αναζητήσουν τρόπους διαχείρισης αυτών των μεταβολών, προωθώντας και αναδεικνύοντας τα θετικά στοιχεία και τη δυναμική που αποζητάται από τους ίδιους. Η ανάληψη νέων αρμοδιοτήτων ή μίας καινούργιας θέσης, η εισαγωγή σε ένα νέο εργασιακό περιβάλλον, η εμπλοκή σε ένα περισσότερο απαιτητικό project, καθώς και η διαχείριση όλων αυτών των μετασχηματισμών, οφείλουν να πραγματοποιούνται υπό την καθοδήγηση που θα τους επιτρέψει να σκεφτούν και να ενεργήσουν «out of the box».

Ύψιστος στόχος της Φιλοσοφικής Συμβουλευτικής είναι η αυτοσυνειδησία, το σωκρατικό «γνώθι σαυτόν». Η άγνοια για τον εαυτό είναι και εκείνη που παραδέχεται δυσκολότερα ο αφιλοσόφητος άνθρωπος. Πως, όμως, να κατανοήσει κανείς τον κόσμο αν αγνοεί τον ίδιο του τον εαυτό; Η Φιλοσοφική Συμβουλευτική θέτει τους όρους για τη συγκρότηση πιθανοτήτων επιτυχίας ώστε να μπορεί να βοηθήσει τον εκπαιδευόμενο και «πελάτη» να γίνει δημιουργικός, να δει τα πράγματα από άλλη οπτική γωνία από εκείνη που μέχρι τώρα έβλεπε, να αποκτήσει προοπτική και να αντιληφθεί την προσωπική του συνεισφορά στη διαμόρφωση του γίγνεσθαι.

Έτσι ο Σύμβουλος μπορεί να αναλάβει, χάρη στην πρόσθετη κατάρτισή του πάνω στη Φιλοσοφία και στις ιδέες του Σωκράτη περί αυτοσυνειδησίας, να γίνει coach ανθρώπων οι οποίοι επιθυμούν να μεγιστοποιήσουν την προσωπική και επαγγελματική τους δυναμική, ώστε να αποδώσουν στο μέγιστο των ικανοτήτων τους. Παράλληλα, μπορεί να αναλάβει ως μέντορας άτομα τα οποία χρειάζονται κάποιον να τα κατευθύνει σ’ αυτό το κομμάτι της επαγγελματικής τους δραστηριοποίησης, που μπορεί να χρειάζονται κάποιον να τους εμφυσήσει μέσα από τη Συμβουλευτική κάποια δεοντολογία προκειμένου να μάθουν να τηρούν και να σέβονται αρχές και κανόνες στο πλαίσιο της επαγγελματικής τους ενασχόλησης.

Έτσι, η Φιλοσοφική Συμβουλευτική παρέχει στους εκπαιδευόμενους εκπαίδευση, κατάρτιση και εξειδίκευση σε θέματα σχετίζονται με τη συμβουλευτική, τον επαγγελματικό προσανατολισμό το coaching και το mentoring. Επίσης, προετοιμάζει επιστήμονες, όπως εκπαιδευτικούς και άλλους, οι οποίοι θα βοηθούν άτομα στην επαγγελματική τους εξερεύνηση, στη λήψη επαγγελματικών αποφάσεων, στις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές τους επιλογές, στην επαγγελματική τους ανάπτυξη, αλλά και θα τα συμβουλεύουν και καθοδηγούν σε όλα τα πλαίσια της ζωής τους.

Πηγή: http://www.e-employ.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...