Home / HEADER-NEWS / Ομιλία της Υπουργού Παιδείας Ν.Κεραμέως στη Βουλή

Ομιλία της Υπουργού Παιδείας Ν.Κεραμέως στη Βουλή

Δημοσιεύτηκε: 12:30 μμ Δεκέμβριος 16th, 2019  


Ομιλία της Υπουργού Παιδείας Ν.Κεραμέως στη Βουλή 

Την αύξηση των κονδυλίων του προϋπολογισμού για την Παιδεία κατά 102 εκατομμύρια ευρώ για το 2020, ανακοίνωσε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, η Υπουργός κα Νίκη Κεραμέως.

Όπως ανέφερε η Υπουργός, οι εκτιμήσεις πληρωμών του 2019 για την Παιδεία ανέρχονται στα 4 δισεκατομμύρια 851 εκατομμύρια ευρώ ενώ ο Προϋπολογισμός του 2020 προβλέπει 4 δισεκατομμύρια 953 εκατομμύρια ευρώ. Αν συνυπολογιστεί μάλιστα το νέο Πρόσθετο Ειδικό Αποθεματικό που θεσμοθέτησε η Κυβέρνησή για την εξυπηρέτηση των δαπανών κάποιων ευαίσθητων τομέων, τότε η συνολική αύξηση των κονδυλίων για την Παιδεία ανέρχεται στα 113 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως τόνισε η κα Κεραμέως, ο Προϋπολογισμός του 2020 περιλαμβάνει τις πιστώσεις για τον διορισμό 4.500 μόνιμων εκπαιδευτικών και ειδικού εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, καθώς και τους διορισμούς 5.250 μόνιμων εκπαιδευτικών γενικής εκπαίδευσης.

Παράλληλα, η Υπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις ενέργειες για την επισκόπηση δαπανών (spending review). Όπως ανέφερε η κα Κεραμέως, δρομολογείται ο προγραμματισμός των προμηθειών και εργασιών των υπηρεσιών του Υπουργείου σε ετήσια βάση, ενώ έχει συγκροτηθεί ομάδα εργασίας για τον εξορθολογισμό των δαπανών προμήθειας επιστημονικών συγγραμμάτων για τους φοιτητές.

Ταυτόχρονα, εντατικοποιούνται οι προσπάθειες για την ενεργειακή αναβάθμιση και την αντίστοιχη εξοικονόμηση δαπανών για τις ανάγκες ενέργειας κτιρίων και υποδομών του Υ.ΠΑΙ.Θ.

Η Υπουργός υπογράμμισε επίσης την αποτελεσματικότερη διαχείριση των κονδυλίων του Υπουργείου το τελευταίο 5μηνο που είχε ως αποτέλεσμα την μεταφορά 4,5 εκατομμυρίων ευρώ από καταναλωτικές πιστώσεις σε περισσότερο παραγωγικές δράσεις, όπως η επιχορήγηση των Ανώτατων Ιδρυμάτων.

Αναφερόμενη σε παρεμβάσεις της Κυβέρνησης αναφορικά με τα οικονομικά του Υπουργείου Παιδείας, η κα Κεραμέως απαρίθμησε:
1. Την ενίσχυση των Πανεπιστημίων από ίδιους πόρους του Υπουργείου με έκτακτη επιχορήγηση σχεδόν 22 εκατομμυρίων ευρώ επιπλέον της τακτικής χρηματοδότησης.
2. Την θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων και κριτηρίων ποιότητας για την χρηματοδότηση των Ανώτατων Ιδρυμάτων αντί της κατά το δοκούν κατανομής που ίσχυε έως σήμερα.
3. Την εκταμίευση 590 εκατομμυρίων ευρώ για υποχρεώσεις και επιχορηγήσεις του Υπουργείου.
4. Την καταβολή της επιχορήγησης στα Πανεπιστήμια για την κάλυψη των δαπανών πρόσληψης εκπαιδευτικών ΠΔ 407 τον Νοέμβριο του 2019, για πρώτη φορά νωρίτερα από οποιοδήποτε άλλο οικονομικό έτος, καλύπτοντας μάλιστα διπλάσια περίπου δαπάνη συγκριτικά με το παρελθόν.

Κλείνοντας την ομιλία της, η κα Κεραμέως επανέλαβε τη στόχευση της Κυβέρνησης για ένα εκπαιδευτικό σύστημα που απελευθερώνει το δυναμικό των Ελλήνων, εμπιστεύεται τους εκπαιδευτικούς, τους αξιολογεί, τους στηρίζει και τους μορφώνει.

Καθοριστικός παράγοντας για την επίτευξη αυτού του στόχου, ένα σχολείο ελεύθερο και σύγχρονο που δίνει πραγματικά εφόδια στους μαθητές.

Αναφερόμενη στα Ανώτατα Ιδρύματα, η Υπουργός έθεσε ως προτεραιότητα ένα απελευθερωμένο και καινοτόμο πανεπιστήμιο, αυτοδύναμο και εξωστρεφές που μορφώνει ολόπλευρα τους νέους ανθρώπους, για να μπορούν να σταθούν ως ισότιμοι πολίτες σε ένα περιβάλλον που αλλάζει με ιλιγγιώδη ταχύτητα.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...