Τελευταία Νέα

Δευτέρα, 25/10/2021, 10:12


Home / HEADER-NEWS / «Γραμματισμός των εφήβων στην Ψηφιακή Πληροφόρηση»

«Γραμματισμός των εφήβων στην Ψηφιακή Πληροφόρηση»

Δημοσιεύτηκε: 10:08 πμ Δεκέμβριος 25th, 2019  


«Γραμματισμός των εφήβων στην Ψηφιακή Πληροφόρηση»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΣΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ»
“MEDIA LITERACY FOR TEENS.GR”

Το Γυμνάσιο Αμυγδαλεώνα Καβάλας σε σύμπραξη με το 1 ο Γυμνάσιο Διδυμοτείχου συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Γραμματισμός των Εφήβων στην Ψηφιακή Πληροφόρηση».

Στόχος του προγράμματος είναι οι μαθητές να καλλιεργήσουν δεξιότητες κριτικής σκέψης και αναζήτησης ποιότητας στην πληροφορία και ενημέρωση που δέχονται καθημερινά, φιλτράροντας και διασταυρώνοντας την ποιότητα των ιστοσελίδων, την εγκυρότητα της είδησης και την αξιοπιστία του δημιουργού της. Αξίζει να σημειωθεί πως το πρόγραμμα διεξάγεται στην Αγγλική γλώσσα μέσω της μεθόδου CLIL, το οποίο και σχεδίασε η εκπαιδευτικός του Γυμνασίου Αμυγδαλεώνα Χρυσούλα Λάζου, με την υποστήριξη του Διεθνούς Εκπαιδευτικού Οργανισμού, World Learning με έδρα την Ουάσινγκτον, και συνέπλευσε σε αυτή την προσπάθεια η εκπαιδευτικός Ευτέρπη Μπιλιμπίνη από το 1ο Γυμνάσιο Διδυμοτείχου.

Τα δύο σχολεία συνδέονται με την αξιοποίηση ειδικά σχεδιασμένου για το πρόγραμμα εκπαιδευτικού ιστολογίου και Skype σύγχρονες συναντήσεις όπου και συνεργάζονται, ανταλλάσουν απόψεις και παίρνουν από κοινού αποφάσεις για τις περαιτέρω δράσεις τους.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Ελεύθερες μετεγγραφές, στέγαση και σίτιση για τους φοιτητές πληγέντων περιοχών

Επιπλέον, καλούν και επισκέπτονται τοπικούς δημοσιογράφους και φορείς των ΜΜΕ.

Στα πλαίσια του προγράμματος, στις 19-20 Δεκεμβρίου 2019 συνταξίδεψαν στη Θεσσαλονίκη, γνωρίστηκαν μεταξύ τους και επισκέφθηκαν:
-To Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και τη βιβλιοθήκη του, όπου ξεναγήθηκαν και ενημερώθηκαν από τον Αναπλ. Καθηγητή Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, Νίκο Παναγιώτου και τη βιβλιοθηκονόμο του ΠΑΜΑΚ, Ανθή Μπάλιου.
-Την ΕΡΤ3, όπου παρουσίασαν σε ζωντανή μετάδοση της εκπομπής «Κάθε Μέρα Ελλάδα» το πρόγραμμα, μίλησαν για την εποικοδομητική συνεργασία, την ανάπτυξη δεσμών φιλίας και τις μοναδικές κοινές εμπειρίες τους. Στη συνέχεια, ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις, ενημερώθηκαν για τη διαδικασία διασταύρωσης πληροφοριών – και ειδικότερα της τρέχουσας επικαιρότητας— από τον αρχισυντάκτη, Βασίλη Κατσάρα, κι έμαθαν τα μυστικά της τηλεόρασης από τη διευθύντρια τεχνικών υπηρεσιών, Ελευθερία Φαραντάκη.
-Το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, όπου η επικεφαλής του Γραφείου Βόρειας Ελλάδας ΑΠΕ-ΜΠΕ, Σοφία Παπαδοπούλου, άνοιξε τις πύλες του μαγικού κόσμου της δημοσιογραφίας και τους έδωσε τη δυνατότητα να παρουσιάσουν το πρόγραμμα ζωντανά στο ραδιόφωνο του Πρακτορείου FM 104,9 με το δημοσιογράφο Νίκο Γιώτη.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Έρχεται νέα εγκύκλιος στα σχολεία με οδηγίες για την αξιολόγηση μετά την απόφαση του Εφετείου

Το πρόγραμμα επισκέψεων έκλεισε με μία ξεχωριστή εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Αμερικάνικο Προξενείο της Θεσσαλονίκης, όπου οι μαθητές παρουσίασαν το πρόγραμμα στον Γενικό Πρόξενο των ΗΠΑ, Gregory Pfleger. Ο Πρόξενος εντυπωσιάστηκε από τις δράσεις των παιδιών και την αξιοποίηση της Αγγλικής για την υλοποίηση του προγράμματος.

Τόνισε τη σπουδαιότητα απόκτησης δεξιοτήτων κριτικής σκέψης και διάκρισης της ποιότητας στην ενημέρωση για το σύγχρονο πολίτη της ψηφιακής εποχής. Τέλος, επιβράβευσε τους μαθητές για την προσπάθειά τους με απονομή επαίνων συμμετοχής, με τη δέσμευση να ανταποκριθεί στο κάλεσμά τους και να παραβρεθεί στην εκδήλωση-Διημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στην Καβάλα στις 21-22 Φεβρουαρίου 2020 για διάχυση του προγράμματος στην τοπική κοινωνία με κεντρικούς ομιλητές και εμπνευστές εργαστηρίων πολλών από τους προαναφερθέντες ειδικούς στα ΜΜΕ.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Μετεγγραφές 2021: Από τις 25 Οκτωβρίου έως και τις 5 Νοεμβρίου η υποβολή αιτήσεων

Από τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021 έως και την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου ...