Home / HEADER-NEWS / Οι Δράσεις του Ινστιτούτου Μελετών και Ερευνών Γενικής και Ειδικής Εκπαίδευσης

Οι Δράσεις του Ινστιτούτου Μελετών και Ερευνών Γενικής και Ειδικής Εκπαίδευσης

Δημοσιεύτηκε: 1:00 μμ Δεκέμβριος 25th, 2019  


Οι Δράσεις του Ινστιτούτου Μελετών και Ερευνών Γενικής και Ειδικής Εκπαίδευσης

Το ΙΝΣΤΙΤΟΎΤΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΩΝ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (Ι.Μ.Ε.Γ.Ε.Ε.) είναι ο επιστημονικός φορέας της δευτεροβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης, Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α).

Το Ι.Μ.Ε.Γ.Ε.Ε. ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2016 με τη μορφή αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας. Σκοπός της ίδρυσης του είναι η ποιοτική αναβάθμιση της γενικής και της ειδικής εκπαίδευσης μέσω της ανάπτυξης και διάδοσης του επιστημονικού έργου του Ε.Ε.Π – Ε.Β.Π. και γενικά του εκπαιδευτικού προσωπικού και της παραγωγής τεκμηριωμένων προτάσεων για την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους μαθητές.

Παρά το σύντομο βίο του, το Ι.Μ.Ε.Γ.Ε.Ε. έχει ήδη στο ενεργητικό του:

1. Την επεξεργασία και κατάθεση προτάσεων για α) βιωματικά σεμινάρια επιμόρφωσης προσωπικού στη Συνεκπαίδευση (Ε.Σ.Π.Α.) και β) ευρωπαϊκό πρόγραμμα με θέμα «Gender-basedviolenceagainstgirlsandboyswithdisabilities», σε συνεργασία με πανεπιστήμια της Ελλάδας και της Ε.Ε. (Ευρωπαϊκή Επιτροπή).

2. Συνδιοργάνωση του «1ουΦεστιβάλ Φορέων της Ειδικής Εκπαίδευσης», τον Ιούνιο του 2016 στην ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ του Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι, στα πλαίσια του οποίου πραγματοποιήθηκε επιστημονική Ημερίδα με τη συμμετοχή διεθνούς φήμης επιστημόνων.

3. Ως μέλος του ΣυντονιστικούΦορέων Ειδικής Εκπαίδευσης,συμμετείχε στην διοργάνωση Διημερίδας για τη Συνεκπαίδευση στην Αθήνα στις 3-4 Νοεμβρίου 2017, στη μνήμη της εκλιπούσας Διοικήτριας του Κέντρου Εκπαιδεύσεως και Αποκαταστάσεως Τυφλών (Κ.Ε.Α.Τ.) Μπέτυς Λεωτσάκου, με τίτλο «Το συν+ στη Συνεκπαίδευση: Κατανόηση, Συμπερίληψη, Αποδοχή».

4. Συνεργασία με τον Συνήγορο του Παιδιού για τηνδιοργάνωση Ημερίδας σχετικά με το πλαίσιο παιδικής προστασίας: παράγοντες αποτελεσματικότητας δομών και δίκτυα συνεργασίας.

5. Συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο ΜΟΤΙΒΟ και συνδιοργάνωση επιμορφωτικής δράσης στην Αθήνα, τον Μάιο 2018, της ελληνικής έκδοσης του WISC-V από την καθηγήτρια του ΑΠΘ κ. Α. Στογιαννίδου, επιστημονική υπεύθυνη της ελληνικής έκδοσης, με ελεύθερη είσοδο για τα μέλη του ΙΜΕΓΕΕ και της ΠΟΣΕΕΠΕΑ.

6. Συνεργασία με το ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΥΤΙΣΜΟΥ και συμμετοχή τωνμελών του ΙΜΕΓΕΕμε μειωμένο κόστος, στο κλινικό φροντιστήριο που πραγματοποίησετο Δίκτυο, με θέμα: «ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ».

7. Συμμετοχή του ΙΜΕΓΕΕ στην διαβούλευση της ΠΟΣΕΕΠΕΑ για τις νέες δομές υποστήριξης του ΥΠΕΘ.

8. Κατόπιν πρόσκλησης του επικεφαλής εταίρου της δράσης MOOCDys, εντός του άξονα ΚΑ2 Erasmus+, μέλος του Δ.Σ. του ΙΜΕΓΕΕ εκπροσώπησε το Ινστιτούτο στην προγραμματισμένη συνάντηση στην Λισαβόνα στις 10-14/04/2018

9. Συνδιοργάνωση στις24 Νοεμβρίου 2018, με την Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Ημερίδας με θέμα: » Εκπαίδευση και Λειτουργικότητα».

10. Την συνδιοργάνωση με τον Σύλλογο Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Αττικής (ΣΕΕΠΕΑΑ) εκδήλωσης με αφορμή την Ημέρα για την Αναπηρία, στις 3 Δεκέμβρη 2019, με παρακολούθηση του θεατρικού έργου «ΕΡΥΘΡΟ», του Π. Μπαρμπαγιάννη στο θέατρο Π.Κ. με μειωμένη συμμετοχή.

ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Μετά την ανάληψη από το νέο Διοικητικό Συμβούλιο τον Νοέμβρη του 2019, αποφασίσθηκε η οργανωτική συγκρότηση του Ι.Μ.Ε.Γ.Ε.Ε. να στοχεύσει , με την απαραίτητη συμμετοχή των μελών του, στην οργάνωση τομέων δράσης που αφορούν :

α. Την επιστημονική Τεκμηρίωση του έργου των συντελεστών της ειδικής εκπαίδευσης, μέσω της διενέργειαςΕρευνών και Μελετών σε θέματα που αφορούν την οργάνωση και λειτουργία των δομών ειδικής εκπαίδευσης και υποστήριξης στην Ελλάδα και την παροχή υπηρεσιών στους μαθητές και τις οικογένειες τους.

Επίσης με την δημιουργία «Ψηφιακού Αποθετηρίου Ειδικής Εκπαίδευσης» για την συλλογήκαι διάδοση εκθέσεων και στατιστικών δεδομένων, δημοσιεύσεων και εργασιών σε συνέδρια, μεταπτυχιακών και διδακτορικών διατριβών επιστημόνων στο χώρο της εκπαίδευσης.

Στοχεύουμε ακόμη στην έκδοση Επιστημονικού Περιοδικού με θέματα ειδικής και γενικής εκπαίδευσης σε ηλεκτρονική μορφή.

β. Την συμβολή στην Επιμόρφωση του προσωπικού, σε συνεργασία με κρατικούς, ακαδημαϊκούς, επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς,με την συμμετοχή σε ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματακαι την συνδιοργάνωση αυτοχρηματοδοτούμενων σεμιναρίων.

Στοχεύουμε στην οργάνωση της εκπαιδευτικής λειτουργίας με τρόπο που θα παρέχει πιστοποιημένη επιμόρφωση σε θέματα ειδικής εκπαίδευσης.

γ. Την συνέχιση Δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού και των αρμοδίων, σε συνεργασία πάντα με την Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. και τους περιφερειακούς συλλόγους, για την ανάγκη άρσης των κοινωνικών περιορισμώνστην κατεύθυνση της συνεκπαίδευσης.

Ελπίζουμε στην υποστήριξη και συνεργασία όλων, για δημιουργικές και επωφελείς δράσεις, με στόχο την επιστημονική υποστήριξη των εργαζομένων στην εκπαίδευση και την εξυπηρέτηση των μαθητών μας.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων για συμπλήρωση του ωραρίου τους

Απόφαση σχετικά με τις διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων σε ...