Home / HEADER-NEWS / Χωρίς κανένα σχέδιο οι δημοτικές αρχές για την εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής

Χωρίς κανένα σχέδιο οι δημοτικές αρχές για την εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής

Δημοσιεύτηκε: 12:38 μμ Δεκέμβριος 23rd, 2019  


Χωρίς κανένα σχέδιο οι δημοτικές αρχές για την εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής

Για τη συνάντηση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με αντιπροσωπείες των Δημοτικών Αρχών των εναπομείναντων Δήμων προς εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής & Εκπαίδευσης στη Β. Ελλάδα (Κ. Μακεδονία – Θράκη)

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΔΙΧΡΟΝΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΗΣ Β. ΕΛΛΑΔΑΣ – ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

Τις ημέρες 17, 18 και 19 Δεκεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με αντιπροσωπείες των Δημοτικών Αρχών Δήμων της Β. Ελλάδας στους οποίους εκκρεμεί η εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Δημόσιας Αγωγής και Εκπαίδευσης για τη χρονιά 2020-2021. Πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τις Δημοτικές Αρχές των Δήμων Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Ευόσμου – Κορδελιού, Κομοτηνής και Ξάνθης. Κύριο θέμα των συναντήσεων αποτελούσε η εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης στους παραπάνω δήμους το 2020 – 2021 και ο σχεδιασμός τους σχετικά με την αντιμετώπιση των κτηριακών προβλημάτων που δυσχεραίνουν την εφαρμογή της. Ο Δήμαρχος και οι συνεργάτες του Δ. Νεάπολης – Συκεών αρνήθηκαν να συναντήσουν το Δ.Σ. της ΔΟΕ παρά τις επίμονες προσπάθειες και την κοινοποίηση της πρόθεσης από πλευράς του προεδρείου του Δ.Σ.

Λίγες μέρες μετά τη συνάντηση με τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Αθηναίων, και λίγους μήνες πριν την έναρξη της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής & εκπαίδευσης, η γενική εικόνα που βγαίνει από τις συναντήσεις είναι ότι οι Δημοτικές Αρχές εμφανίζονται εντελώς ανέτοιμες, συχνά χωρίς κανένα απολύτως σχεδιασμό, χωρίς καμία δέσμευση για την ανεύρεση κτηριακών υποδομών και χώρων για τη στέγαση όλων των προνηπίων και νηπίων και σε αρκετές περιπτώσεις χωρίς καμία πολιτική βούληση για την εφαρμογή της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής & εκπαίδευσης από το σχολικό έτος 2020 – 2021.

Πιο συγκεκριμένα:

Στον Δήμο Θεσσαλονίκης, το μεγαλύτερο δήμο της Β. Ελλάδας, απαιτούνται τουλάχιστον 70 νέες σχολικές αίθουσες για να στεγαστούν τα κατά προσέγγιση 2100 προνήπια που θα φοιτήσουν τη νέα σχολική χρονιά. Όπως μας επισήμανε η Αντιδήμαρχος Παιδείας (κ. Ακριτίδου) η Δημοτ. Αρχή προσανατολίζεται στη «λύση» των προκατασκευασμένων αιθουσών (βαρ. Τύπου) σε μεγάλους χώρους και αυλές, ενώ η ΚΤΥΠ μπορεί να παραχωρήσει μόνο τις μισές από τις αναγκαίες (30-35). Για τις υπόλοιπες απαραίτητες αίθουσες αναζητούν χώρους από σχολικές μονάδες της β΄θμιας εκπαίδευσης και ψάχνουν σε διάφορα σχολεία ακόμα και σε πάνω ορόφους. Πάντα κατά τη Δημοτική Αρχή, θα προσπαθήσουν να βρουν ενοικιαζόμενους χώρους, όμως και αυτό είναι πολύ δύσκολο λόγω καταλληλόλητας και λόγω ανυπαρξίας χώρων στο Κέντρο της πόλης όπου εμφανίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση οι ελλείψεις παραμένουν τεράστιες και μια «εναλλακτική» (?) που πρότεινε η Αντιδήμαρχος είναι τα προνήπια να παραμείνουν στους βρεφονηπιακούς σταθμούς (!!) και του χρόνου, ενώ αμφισβήτησε και την παιδαγωγική και κοινωνική ανάγκη εγγραφής τους στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο, υπερασπιζόμενη τη μεγαλύτερη ποιότητα των βρεφονηπιακών σταθμών.

Στον δεύτερο μεγαλύτερο δήμο της Κ. Μακεδονίας, αυτόν του Ευόσμου – Κορδελιού, αποκαλύφθηκε η παντελής έλλειψη οποιουδήποτε σχεδίου, ακόμα και η πλήρης άγνοια βασικών και στοιχειωδών στοιχείων για το μαθητικό πληθυσμό σχετικά με την εφαρμογή της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής Εκπαίδευσης. Το πρόβλημα της σχολικής στέγης είναι πολύ οξυμένο, ενώ στις επίμονες ερωτήσεις και παρατηρήσεις μας για την ανετοιμότητα και της δημοτικής Αρχής απάντησαν με την υπεκφυγή ότι παρέλαβαν το πρόβλημα από την προηγούμενη. Ενώ προβλέπονται 20 νέα τμήματα προσχολικής αγωγής, σύμφωνα με τη δημοτ. Αρχή η ΚΤΥΠ τους δίνει τα μισά, ενώ παρά το στενό χρονικό περιθώριο που τους επισημάναμε δεν γνωρίζουν πως θα εξασφαλιστούν ως προς τη στέγη τα υπόλοιπα. Ακόμα πιο αποκαλυπτική, ως προς την πολιτική βούληση και προθέσεις των Δημάρχων της «γραμμής ΚΕΔΕ», ήταν η συνάντηση με το Δήμαρχο Αμπελοκήπων – Μενεμένης, κ. Κυρίζογλου. Ο Δήμαρχος, αφού περηφανεύτηκε για τις άψογες σχολικές κτηριακές εγκαταστάσεις και τα οικονομικά των σχολείων, δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως έλλειψη σχολικής αίθουσας και ότι αν (!) θέλει, μπορεί η Δίχρονη Προσχολική να εφαρμοστεί με άνεση στο Δήμο του. Στην αυτονόητη ερώτηση για το «γιατί λοιπόν δεν έχει εφαρμοστεί από πέρυσι», απάντησε ξεκάθαρα ότι δε θέλει! Δήλωσε υπέρμαχος της γονεϊκής επιλογής σχολείου ή βρεφονηπιακού σταθμού, ενώ μετά την επιμονή μας να του επισημάνουμε ότι η εφαρμογή της Δίχρονης Προσχολικής είναι υποχρέωσή του με βάση το Νόμο, απάντησε ότι θα το πράξει μόνο αν του επιβληθεί(!) από το Κράτος! Τέλος, ο γνωστός πολέμιος της Δίχρονης Υποχρεωτικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, Δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών κ. Δανιηλίδης, αρνήθηκε να ανταποκριθεί σε οποιονδήποτε από τους τρόπους επικοινωνίας που επίμονα επιχειρήθηκε από το προεδρείο του Δ.Σ. της ΔΟΕ, δείχνοντας ξεκάθαρα την εχθρική του στάση τόσο προς τον κλάδο των εκπαιδευτικών του Δημοσίου Σχολείου, όσο και τις προθέσεις του ενάντια στην εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Αγωγής και Εκπαίδευσης στο δήμο του!

Στον Δήμο Κομοτηνής, στο ίδιο μήκος κύματος, στη συνάντηση του Δ. Σ. της Δ.Ο.Ε. με τον Αντιδήμαρχο (κο Πολιτιάδη) μας αναφέρθηκε ότι δεν υπάρχουν οικόπεδα για να χτιστούν σχολεία, ενώ ο Δήμος Κομοτηνής έχει ζητήσει από το Υπερταμείο (πρώην ΤΑΙΠΕΔ) την παραχώρηση του ΞΕΝΙΑ Κομοτηνής (πρώην ιδιοκτησίας Ε.Ο.Τ.) για να το μετατρέψει σε σχολικό κτήριο πράγμα που δεν έχει προχωρήσει και αν και ο Δήμος Κομοτηνής έχει την πρόθεση και την οικονομική δυνατότητα να χτίσει δύο σχολεία, η έλλειψη γης δυσκολεύει την κατάσταση, χωρίς να μας εξηγήσει γιατί εφόσον υπάρχει η οικονομική δυνατότητα στον Δήμο Κομοτηνής δεν αγοράζονται οικόπεδα. Τελικά από την πλευρά του Δήμου Κομοτηνής κατέληξαν στην πρόταση να βρουν τις 11 επιπλέον αίθουσες που χρειάζονται για την εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής & Εκπ/σης από το ΥΠΑΙΘ και τις αίθουσες ελαφράς προκατασκευής που θα τοποθετηθούν σε προαύλια σχολείων (με βάση τις προτάσεις της Δ/νσης Π. Ε. Ροδόπης) και ελεύθερους χώρους που διαθέτει ο Δήμος Κομοτηνής και σε αίθουσες
των υπαρχόντων Δημοτικών Βρεφονηπιακών Σταθμών του Δήμου Κομοτηνής.

Στον Δήμο Ξάνθης το Δ. Σ. της Δ.Ο.Ε. συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Ξάνθης (κο Τσέπελη) και τον Αντιδήμαρχο (κο Φανουράκη). Στην συνάντηση αυτή πληροφορηθήκαμε ότι η απόφαση της τριμερούς επιτροπής του Δήμου Ξάνθης (ν.4521/2018) που συγκροτήθηκε στη θητεία της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής εισηγήθηκε στο ΥΠΑΙΘ να μην εφαρμοστεί η Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή & Εκπ/ση στο Δήμο Ξάνθης ούτε για το έτος 2020 – 2021 στη βάση της αδυναμίας εξεύρεσης λύσεων για τις επιπλέον αίθουσες που χρειάζονται για τη φοίτηση των προνηπίων αλλά και της αδυναμίας της Δ/νσης Π. Ε. Ξάνθης να υπολογίσει τον ακριβή αριθμό των προνηπίων που θα φοιτήσουν στα νηπιαγωγεία της Ξάνθης το 2020 – 2021 λόγω μετακινούμενων πληθυσμιακών ομάδων και αυξημένης ζήτησης φοίτησης στα Νηπιαγωγεία της πόλης της Ξάνθης. Ο Δήμαρχος Ξάνθης μας δήλωσε ότι η νέα Δημοτική Αρχή της Ξάνθης είναι υπέρ της εφαρμογής της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής & Εκπ/σης αρκούμενος σε ευχολόγια για την εξεύρεση αιθουσών σε συνεργασία με το ΥΠΑΙΘ και τις προτάσεις που θα του κατατεθούν από την Δ/νση Π. Ε. Ξάνθης η οποία όπως ήδη αναφέραμε αδυνατεί ακόμα και να υπολογίσει τον ακριβή αριθμό των προνηπίων που ενδέχεται να φοιτήσουν στα νηπιαγωγεία της πόλης της Ξάνθης το σχολικό έτος 2020 – 2021.

Με βάση τα παραπάνω είναι φανερό ότι είναι ορατός ο κίνδυνος στους μεγαλύτερους Δήμους της χώρας χιλιάδες προνήπια να εξαιρεθούν από το δικαίωμά τους στη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση. Το αποτέλεσμα είναι χιλιάδες λαϊκές οικογένειες να υποχρεώνονται να αναζητούν θέση επί πληρωμή είτε στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς είτε στους παιδικούς σταθμούς των δήμων και να στερούνται μια θέση στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, ενώ εκατοντάδες προσφυγόπουλα δεν μπορούν να βρουν δωρεάν θέση πουθενά.

Όπως δηλώσαμε και στους εκπροσώπους όλων των εναπομείναντων δήμων, και θα συνεχίζουμε να δηλώνουμε στις μελλοντικές συναντήσεις, η μαχόμενη εκπαίδευση και το εκπαιδευτικό κίνημα θα αγωνιστεί με όλα τα μέσα ώστε το έτος 2020 – 2021 να υπάρξει καθολική εφαρμογή της 2χρονης προσχολικής αγωγής & εκπαίδευσης, ώστε όλα τα προνήπια της χώρας να έχουν θέση στο δημόσιο και δωρεάν σύστημα εκπαίδευσης.

Θα αγωνιστούμε ώστε να εξασφαλιστούν όλες οι αναγκαίες υποδομές με σύγχρονους και υψηλού επιπέδου όρους και δεν θα επιτρέψουμε καμία υποβάθμιση των μορφωτικών συνθηκών των παιδιών/μαθητών μας.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση και τους δήμους να διαθέσουν όλα τα απαιτούμενα κονδύλια για να την ανέγερση νηπιαγωγείων και δηλώνουμε ότι δε θα ανεχτούμε αύξηση του αριθμού των παιδιών ανά τμήμα, μετακινήσεις, συμπτύξεις και συγχωνεύσεις ούτε εφαρμογή διπλού δικτύου πουθενά!

Τονίζουμε από την πλευρά μας την αταλάντευτη και ανυποχώρητη απόφασή μας να υπερασπιστούμε το Δημόσιο και Δωρεάν Νηπιαγωγείο διεκδικώντας την άμεση και καθολική εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπ/σης από το σχολικό έτος 2020 – 2021 για όλα τα νήπια και προνήπια (ηλικίας 4 – 6 ετών) ξεκαθαρίζοντας ότι οποιαδήποτε ενέργεια από την πλευρά του ΥΠΑΙΘ για αναστολή – κατάργηση της εφαρμογής της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής & Εκπ/σης, εμπλοκής των Δήμων στις διαδικασίες της Δημόσιας Εκπαίδευσης και θεσμοθέτησης της χορήγησης κουπονιών (vouchers) στη λογική της «αυτονομίας» – «αποκέντρωσης» της εκπαίδευσης αποτελεί αιτία πολέμου για τους εκπαιδευτικούς με το ΥΠΑΙΘ και την πολιτική της κυβέρνησης. Έναν πόλεμο που το ΥΠΑΙΘ και η κυβέρνηση σίγουρα θα χάσουν, όπως τον έχασαν και όσοι προηγούμενοι (Υπουργοί Παιδείας και κυβερνήσεις) προσπάθησαν στο παρελθόν να εδραιώσουν ανάλογες πολιτικές.

Αγωνιζόμαστε για: Ενιαίο 12χρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο και 2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για όλα τα παιδιά 4 – 6 ετών αποκλειστικά στο δημόσιο Νηπιαγωγείο στα πλαίσια του 14χρονου εκπαιδευτικού σχεδιασμού, για το σχολείο των όλων, των ίσων και των διαφορετικών.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...