Home / Featured / Τι απάντησε η Υφυπουργός Παιδείας για το παράβολο

Τι απάντησε η Υφυπουργός Παιδείας για το παράβολο

Δημοσιεύτηκε: 11:15 μμ Δεκέμβριος 9th, 2019  


Νέα απάντηση δόθηκε στη Βουλή στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου από την Υφυπουργό Παιδείας για το παράβολο. Η Υφυπουργός για ακόμη μια φορά τόνισε την ανεξαρτησία του ΑΣΕΠ. Ακολουθεί απόσπασμα από την απάντηση της Σοφίας Ζαχαράκη:

..Αυτό το οποίο τονίσαμε και τόνισε και η ίδια η Υπουργός και εγώ την προηγούμενη Δευτέρα είναι ότι ξεκινήσαμε πυρετώδη διάλογο με τον ΑΣΕΠ –πρέπει να σας πω- από την αρχή της παρουσίας μας στο Υπουργείο. Γιατί το κάναμε αυτό; Για να εξασφαλίσουμε την επίσπευση των διαδικασιών, όχι βέβαια εις βάρος της ποιότητας ως προς την κατάρτιση των τελικών πινάκων, αλλά κυρίως για να είμαστε όλοι συνεπείς στην υποχρέωσή μας, κυρίως απέναντι στα παιδιά αλλά και στους εκπαιδευτικούς μας και στο ειδικό βοηθητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό και επιστημονικό προσωπικό, το οποίο περιμένει με αγωνία την ανακοίνωση των οριστικών πινάκων.

Αυτοί, λοιπόν, οι πρώτοι μήνες ήταν μήνες συνεχούς συνδιαλλαγής και συνομιλιών με τον ΑΣΕΠ γι’ αυτήν την επίσπευση. Προέκυψαν αυτά τα ζητήματα. Προφανώς ο ΑΣΕΠ έχει γίνει κοινωνός αυτής της πληροφορίας. Γιατί και εμείς καθημερινά πρέπει να σας πω ότι δεχόμαστε τις χιλιάδες παραινέσεις των αιτούντων.

Επαναλαμβάνω, όμως -και αυτό είναι σημαντικό-, ότι ο ΑΣΕΠ είναι ανεξάρτητη Αρχή. Οφείλουμε να σεβόμαστε και σεβόμαστε την ανεξαρτησία αυτής της Αρχής και αποφασίζει για το πώς θα χειριστεί τις περιπτώσεις των ενστάσεων. Θα ήθελα να σας δώσω μερικά στοιχεία για το πώς έχει ήδη χειριστεί ορισμένες εξ αυτών. Δεν υπάγονται στους 1.183 που αναφέρατε στην ερώτησή σας, αλλά το λέω για να δούμε το πώς έχει μέχρι τώρα αντιμετωπίσει άλλες περιπτώσεις.

Υπέβαλαν αίτηση 28.097 εκπαιδευτικοί, ειδικό βοηθητικό και επιστημονικό προσωπικό. Εξ αυτών στις 1.183 αιτήσεις, όπως είπατε, παρουσιάστηκε το πρόβλημα να μη φαίνεται η καταβολή του συγκεκριμένου αντιτίμου.

  • Δέχθηκε να προσμετρήσει εγκύρως υποβληθείσες αιτήσεις που κατέβαλαν το παράβολο ακόμα και μετά τη λήξη της προθεσμίας εκάστης προκήρυξης, αρκεί αυτό να είχε γίνει εντός της νομίμου προθεσμίας των δύο μηνών.
  • Ο ΑΣΕΠ μάλιστα μας ενημέρωσε ότι έχει δεσμευτεί να αντιμετωπίσει θετικά αιτήσεις που απορρίφθηκαν λόγω εσφαλμένης αναγραφής του παραβόλου ή αιτήσεις για τις οποίες εντός της σχετικής δίμηνης προθεσμίας –αυτό που σας είπα- του Taxisnet πληρώθηκε άλλο ισόποσο παράβολο.
  • Αυτό το ανέφεραν κατά την διάρκεια και μετά τη συνάντηση με την ΔΟΕ, η οποία έκανε μια ειδική παράσταση στον ΑΣΕΠ.

Επαναλαμβάνω ότι αντιλαμβάνομαι την αγωνία και –αν θέλετε- την απογοήτευση πάρα πολλών ανθρώπων. Οφείλω, όμως, αυτήν την στιγμή να παραθέσω το αυτονόητο, που είναι η ανεξαρτησία της Αρχής. Και δεύτερον, να παραθέσω ένα άλλο επιχείρημα -το οποίο και η Αρχή ούτως ή άλλως ανέφερε- ότι αυτό θα καθυστερούσε πάρα πολύ την όλη διαδικασία.

Σκεφτείτε ότι αυτήν τη στιγμή έχουμε ήδη ανάρτηση οριστικών πινάκων σε μία από τις προκηρύξεις. Αναμένεται και σε δεύτερη και περιμένουμε και σε εύλογο χρονικό διάστημα τα οριστικά αποτελέσματα της τρίτης, της μεγάλης προκήρυξης που περιμένει ο κόσμος.

Ακούμε την κοινωνία. Προφανώς και αντιλαμβανόμαστε αυτό που γίνεται, αλλά ως Υπουργείο μπορούμε να φθάσουμε ως προς αυτό που ανέφερα. Ξέρουμε και σεβόμαστε την ανεξαρτησία του ΑΣΕΠ και με αυτό θα ήθελα να κλείσω την πρωτολογία μου…

…Να σας πω κάποιες λεπτομέρειες, γιατί στην ουσία δεν μπορώ να σας πω κάτι διαφορετικό από αυτό που σας είπα μέχρι τώρα: Από έρευνες που έχουν γίνει και προς τον ΑΣΕΠ φάνηκε ότι είχαν δοθεί συγκεκριμένες οδηγίες για τη συμπλήρωση της αίτησης. Αυτό το ζήτημα της προκήρυξης θα είναι ένας καλός οδηγός, κυρία Αδαμοπούλου. Και σε αυτό -νομίζω- μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε, ως προς την προκήρυξη, δηλαδή, που θα γίνει για τη γενική αγωγή, για τις προσλήψεις, για τους διορισμούς -για να είμαι πιο ακριβής-, που ούτως ή άλλως έχουν από την Κυβέρνηση εξαγγελθεί, έτσι ώστε να είναι όσο γίνεται πιο ακριβής η επόμενη προκήρυξη για να μην έχουμε περιπτώσεις ανθρώπων οι οποίοι υφίστανται αυτή τη στιγμή αυτή την δυσκολία.

Επαναλαμβάνω -και μη θεωρείτε ότι είναι απλά μία μετάθεση ευθυνών-  αυτό το οποίο για μας είναι κρισιμότατο, ότι, δηλαδή, όλες οι ενστάσεις οι οποίες έχουν πάει προς το ΑΣΕΠ, θα αξιολογηθούν από εκεί, προφανώς και με τα στοιχεία τα οποία δίνετε και προφανώς και με τα στοιχεία τα οποία πηγαίνουν -φαντάζομαι- προς αυτή την Ανεξάρτητη Αρχή. Και κάθε περίπτωση θα την αξιολογήσει ξεχωριστά.

Δεν θα ήθελα να πω κάτι παραπάνω προς αυτό, διότι, όπως είπα και την προηγούμενη Δευτέρα, επειδή είναι πάρα πολλοί άνθρωποι οι οποίοι περιμένουν αυτές τις απαντήσεις και αυτές τις τοποθετήσεις, θα ήθελα κάθε φορά να απαντάω με αυτά τα οποία μπορώ να κάνω και έχω στα χέρια μου. Άρα, οτιδήποτε άλλο, ειδικά που εκφεύγει αυτή τη στιγμή της δικής μου αρμοδιότητας, θα ήταν και ανεύθυνο να το αναφέρω, ειδικά από το Βήμα της Βουλής.

Φαντάζομαι, όμως, ότι όλα αυτά τα στοιχεία τα οποία ήδη σήμερα δίνετε, μπορούν να προωθηθούν και προς το ΑΣΕΠ για να γίνουν αντίστοιχες κινήσεις.

Ευχαριστώ πολύ.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Ένταξη του μαθήματος της κολύμβησης στο ΕΣΠΑ

Εγκρίθηκε από την Υπουργό κ. Νίκη Κεραμέως και την αρμόδια Υφυπουργό κ. ...