Home / HEADER-NEWS / Αλλαγές στο σύστημα μονιμοποιήσεων των πανεπιστημιακών

Αλλαγές στο σύστημα μονιμοποιήσεων των πανεπιστημιακών

Δημοσιεύτηκε: 12:19 μμ Δεκέμβριος 9th, 2019  


Αλλαγές στο σύστημα μονιμοποιήσεων των πανεπιστημιακών

Ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Β. Διγαλάκης, προχώρησε σε ανάκληση της εγκυκλίου της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, που αφορούσε στις μονιμοποιήσεις Επίκουρων Καθηγητών και υπηρετούντων Λεκτόρων.

Έτσι, πλέον κριτήρια για μονιμοποίηση θα είναι η διδακτική, ερευνητική και η εν γένει επιστημονική δραστηριότητα των υποψηφίων κατά το απαιτούμενο εκ του νόμου χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου, η διαδικασία αυτή θα ισχύσει και για τις εν εξελίξει διαδικασίες κρίσης για μονιμοποίηση μελών ΔΕΠ.

Ο κ. Διγαλάκης, έκανε λόγο για ανάκληση μίας «προβληματικής εγκυκλίου». Όπως αναφέρει, «η διαδικασία μονιμοποίησης είναι κορυφαία στιγμή στην ακαδημαϊκή ζωή ενός πανεπιστημιακού δασκάλου και δεν μπορεί να έχει ως κριτήριο μόνο το βαθμό εκπλήρωσης διδακτικών και διοικητικών υποχρεώσεων».

Σημειώνεται, ότι η εγκύκλιος, η οποία ανακαλείται (υπ’ αριθμ. Φ.122.1/118/203028/Ζ2/23-11-2018), όριζε ότι οι υποψήφιοι κατά τη διαδικασία μονιμοποίησής τους δεν δύναται να κριθούν εκ νέου σε όλο το φάσμα που ορίζει η νομοθεσία, δηλαδή στη συνολική τους επιστημονική και ερευνητική δραστηριότητα, αλλά μόνο ως προς την εκπλήρωση των διδακτικών και διοικητικών τους υποχρεώσεων.

«Η διαδικασία μονιμοποίησης μελών ΔΕΠ των ΑΕΙ είναι διεθνώς μία ουσιαστική και κορυφαία αξιολογική κρίση. Οι καθηγητές που εκλέγονται με θητεία, αναπτύσσουν την ερευνητική, επιστημονική και διδακτική τους δραστηριότητα στο πανεπιστήμιο που τους επιλέγει, εξελίσσονται, βελτιώνονται και στη συνέχεια κρίνονται για να μονιμοποιηθούν. Η χρονική περίοδος από την αρχική εκλογή μέχρι τη μονιμοποίησή είναι από τις πιο παραγωγικές περιόδους στην ακαδημαϊκή ζωή ενός καθηγητή και ήταν απαράδεκτο, αντίθετα και από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να προτρέπει τους πανεπιστημιακούς δασκάλους να παραμείνουν στάσιμοι», δήλωσε ο υφυπουργός Παιδείας.

 


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...