Home / HEADER-NEWS / Μ. Τζούφη: η Υπουργός Παιδείας διαστρεβλώνει συστηματικά την πραγματικότητα

Μ. Τζούφη: η Υπουργός Παιδείας διαστρεβλώνει συστηματικά την πραγματικότητα

Δημοσιεύτηκε: 2:33 μμ Δεκέμβριος 18th, 2019  


Μ. Τζούφη: η Υπουργός Παιδείας διαστρεβλώνει συστηματικά την πραγματικότητα

Σε κοινοβουλευτικούς εντυπωσιασμούς επιδόθηκε εχθές η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, κατηγορώντας το ΣΥΡΙΖΑ για υποβάθμιση της δημόσιας Παιδείας. Αντί να υπερασπιστεί τα πεπραγμένα και τις στοχεύσεις της δικής της κυβέρνησης, επιλέγει να κάνει αντιπολίτευση στη σημερινή αντιπολίτευση.

Η αγωνία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας προκύπτει από το γεγονός πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να:
– αυξήσει τη χρηματοδότηση του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος,
– εξασφαλίσει το έγκαιρο άνοιγμα των σχολείων,
– αναβαθμίσει την ειδική αγωγή,
– θεμελιώσει την αναγέννηση της επαγγελματικής εκπαίδευσης,
– στελεχώσει έγκαιρα τα σχολεία του εξωτερικού,
– δρομολογήσει 15.000 μόνιμες προσλήψεις,
– θεσμοθετήσει τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή,
– αναδιαμορφώσει τον χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης,
– να διασφαλίσει τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Και όλα αυτά εν μέσω μνημονιακού προγράμματος, διαπραγματεύσεων με τους δανειστές και άδειων ταμείων που παρέδωσε το 2015 η κυβέρνηση Σαμαρά. Η αμηχανία λοιπόν είναι κατανοητή, ειδικά αν εξετάσει κανείς τις προβλέψεις του προϋπολογισμού για την Παιδεία, οι οποίες είναι ποσοστιαία χαμηλότερες σε σχέση με αυτές των προηγούμενων ετών και παρά τη διεύρυνση του διαθέσιμου δημοσιονομικού χώρου. Όπως αποτυπώνεται στον παρακάτω πίνακα:

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Σπουδές στο ΠΑΜΑΚ

Η κα Κεραμέως έχει ξανακάνει λάθος με τους αριθμούς. Πρόσφατα μας κατηγόρησε πως σχεδιάζαμε μείωση των δαπανών για την Παιδεία. Έλαβε τεκμηριωμένες απαντήσεις και σιώπησε, δίχως καμία δημόσια παραδοχή του λάθους.

Επίσης έκανε λάθος με το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των 4.500 μόνιμων προσλήψεων. Δεν ολοκληρώθηκαν εντός του 2019 με αποτέλεσμα οι δεσμευμένες πιστώσεις των 22 εκατ. ευρώ να κατευθυνθούν στα πανεπιστήμια ώστε να μη χαθούν. Σημειώνεται πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε το 2019 σε έκτακτη επιχορήγηση των πανεπιστημίων με 40 εκατομμύρια. Η κα Κεραμέως για το 2020 προχώρησε πρόσφατα σε επιχορήγηση της τάξης των 9 εκατ. ευρώ. Ακόμα και με τα 22 εκατ. που ανακατευθύνθηκαν από την ειδική στην ανώτατη εκπαίδευση, δεν ξεπερνά τα 31 εκατ. ευρώ.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Αδυναμία προσέλευσης των εργαζομένων στην εργασία τους

Οι πιστώσεις στο σχέδιο του προϋπολογισμού μαρτυρούν πως κάνει λάθος και με τους 5.200 μόνιμους διορισμούς για τη γενική εκπαίδευση. Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την υλοποίηση της εξαγγελίας της κυβέρνησης μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησε με τους θεσμούς και έλαβε σχετική απόφαση υπουργικού συμβουλίου. Ωστόσο, παρά τη θετική εξαγγελία, τα ποσά που εγγράφονται στον προϋπολογισμό δεν επαρκούν για προσλήψεις 10.000 εκπαιδευτικών. Για το λόγο αυτό, της προτείνουμε να συμβουλευτεί τον κο Σταϊκούρα.

Η υπεράσπιση της δημόσιας εκπαίδευσης προϋποθέτει ειλικρίνεια, αληθή και τεκμηριωμένα επιχειρήματα, όραμα και στοχοθεσία υπέρ της πλατιάς κοινωνικής πλειοψηφίας. Απαιτεί την υποστήριξη του δημόσιου, ποιοτικού σχολείου, των ανοιχτών πανεπιστημίων, δίχως αποκλεισμούς και διακρίσεις, δίχως ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και ταξικούς φραγμούς.

Για το λόγο αυτό, θα αντισταθούμε στο να μετατρέψετε τη δημόσια παιδεία «σε αγρό του κεραμέως»*.
* Κατά Ματθαίο 27/κζ/3-8

 


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Διαδικτυακή ημερίδα ΑΠΘ: «Τεχνολογίες Ομιλίας, Μετάφραση και Επικοινωνία»

Η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης διοργανώνουν διαδικτυακή ημερίδα με ...