Home / 1stpage / Θα πραγματοποιηθούν οι 4.500 διορισμοί στην ειδική αγωγή; Τι συμβαίνει στην Γενική Αγωγή και στις προσλήψεις αναπληρωτών για τη νέα σχολική χρονιά;

Θα πραγματοποιηθούν οι 4.500 διορισμοί στην ειδική αγωγή; Τι συμβαίνει στην Γενική Αγωγή και στις προσλήψεις αναπληρωτών για τη νέα σχολική χρονιά;

Δημοσιεύτηκε: 1:38 μμ Νοέμβριος 11th, 2019  


Θα πραγματοποιηθούν οι 4.500 διορισμοί στην ειδική αγωγή; Τι συμβαίνει στην Γενική Αγωγή και στις προσλήψεις αναπληρωτών για τη νέα σχολική χρονιά;

Γιώργος Τρούλης – ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΕΚΙΝΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε.

Η συζήτηση στον χώρο της εκπαίδευσης για τους διορισμούς στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση δεν σταματά. Έχουν περάσει 6 μήνες από τη δημοσίευση της προκήρυξης από τον ΑΣΕΠ και λήξη των αιτήσεων για ένταξη στον πίνακα διορισμών και προσλήψεων αναπληρωτών και ακόμα η τύχη των προσωρινών πινάκων είναι άγνωστη. Καμία ενημέρωση για την ανακοίνωση των προσωρινών πινάκων των οποίων θα ακολουθήσει εύλογο χρονικό διάστημα ενστάσεων, εξέταση των ενστάσεων και ανακοίνωση των τελικών πινάκων, σύμφωνα με τους οποίους θα γίνουν οι αιτήσεις για το διορισμό 4.500 στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση τόσο σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση όσο και σε ΕΕΠ και ΕΒΠ. Υπενθυμίζουμε ότι οι πιστώσεις υπάρχουν στον προϋπολογισμό του έτους που τρέχει και η νέα κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα τους πραγματοποιήσει στο ακέραιο, ανεξάρτητα από τη ρεαλιστική διαπίστωση πως δεν καλύπτουν το σύνολο των αναγκών της δημόσιας εκπαίδευσης.

Οι δεσμεύσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, μέχρι πρότινος, ήταν  πως οι διορισμοί στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση θα πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος του 2019, δηλαδή μέχρι τον Δεκέμβρη, για να απορροφηθούν οι πιστώσεις του προϋπολογισμού, που είχε εξασφαλίσει η προηγούμενη κυβέρνηση, ύψους 22 εκατομμυρίων ευρώ. Με έκπληξη διαβάσαμε το δελτίο τύπου του Υπουργείου παιδείας που αναφέρεται σε μεταφορά των πιστώσεων στον προϋπολογισμό του 2020 γεγονός που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο η όλη διαδικασία να εκτροχιαστεί επικίνδυνα, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Η εικόνα αυτή συμπληρώνει το κυβερνητικό πάζλ της αδικαιολόγητης καθυστέρησης συνολικά των διορισμών στη δημόσια εκπαίδευση, αφού και οι διορισμοί στην γενική αγωγή έχουν “παγώσει”. Για «επανεκτίμηση των αναγκών» μιλούν τα κυβερνητικά χείλη, λες και οι πάνω από 35.000 διορισμοί αναπληρωτών που πραγματοποιεί το υπουργείο παιδείας κάθε χρόνο, δεν αποτελούν δείκτη των τεράστιων αναγκών στη δημόσια εκπαίδευση. Ας ελπίσουμε η “επανεκτίμηση” των αναγκών να μην ακολουθήσει μια μορφή δομικής “μεταρρύθμισης”-τύπου σχολείου όπου θα συρρικνώνει ακόμα περισσότερο τις πραγματικές ανάγκες για να χωρέσει στα δημοσιονομικά δεδομένα της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής.

Στο ζήτημα πάντως της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης η ηγεσία του υπουργείου παιδείας, εδώ και 4 μήνες περίπου, δεν έχει διαμορφώσει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιτάχυνση της όλης διαδικασίας ώστε να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν οι διορισμοί. Η ολιγωρία της ηγεσίας του υπουργείου παιδείας φαίνεται και από το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ίδρυσης οργανικών θέσεων, που απαιτούνται για τον διορισμό στα ειδικά σχολεία και τμήματα ένταξης, και δεν έχει προβεί στην κατανομή των πιστώσεων ανά βαθμίδα και ειδικότητα.

Ως ΑΕΕΚΕ καλούμε επιτέλους την ηγεσία του υπουργείου παιδείας να:

  • βγάλει άμεσα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα της πραγματοποίησης των 4.500 προϋπολογισμένων μόνιμων διορισμών στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση.
  • εντάξει στο παραπάνω χρονοδιάγραμμα τις ιδρύσεις οργανικών θέσεων που απαιτούνται στα ειδικά σχολεία και τα τμήματα ένταξης.
  • προχωρήσει άμεσα στην κατανομή των 4.500 πιστώσεων ανά βαθμίδα εκπαίδευσης και κλάδο, σύμφωνα με τις διαχρονικές ανάγκες όπως αποτυπώνονται από τις προσλήψεις των αναπληρωτών κάθε χρόνο, με αναλογικότητα και ρεαλισμό.
  • δρομολογήσει άμεσα όλους τους απαραίτητους μόνιμους διορισμούς στην γενική αγωγή και να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με το σύστημα που θα αξιοποιηθεί, τόσο για τους διορισμούς της γενικής αγωγής όσο και των προσλήψεων των αναπληρωτών της νέας σχολικής χρονιάς. Η αδράνεια του υπουργείου παιδείας σε αυτό το χρονικό ορίζοντα αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο τον επόμενο Σεπτέμβρη να μην υπάρχει κανένας πίνακας στη γενική αγωγή ακόμα και για τις προσλήψεις των αναπληρωτών.

Με τους ρυθμούς που προχωρά η ηγεσία του υπουργείου παιδείας υπάρχει κίνδυνος να οδηγηθούμε σε δυσάρεστες συνθήκες για τη λειτουργία των σχολείων μας και για τη στελέχωσή τους σε εκπαιδευτικό προσωπικό από τη νέα σχολική χρονιά. Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για το κομβικό ζήτημα των μόνιμων διορισμών και των προσλήψεων αναπληρωτών ώστε η επόμενη χρονιά να μην είναι χειρότερη από την προηγούμενη. Καλούμε επομένως τους συναδέλφους σε επαγρύπνηση!!!


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...