Home / HEADER-NEWS / Σχολικές Δράσεις για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία

Σχολικές Δράσεις για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία

Δημοσιεύτηκε: 11:19 πμ Νοέμβριος 20th, 2019  


Σχολικές Δράσεις για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία

Με αφορμή την 3η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία και με σκοπό την ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά και, ευρύτερα, της κοινωνίας επί ζητημάτων ισότιμης πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία στην εκπαίδευση, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, καλεί τις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων των Σ.Μ.Ε.Α.Ε.:

1. Να διοργανώσουν δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που να αφορούν:
α) στο δικαίωμα των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες για ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση,
β) στην καταπολέμηση στερεοτύπων και προκαταλήψεων και
γ) στην αναγκαιότητα σεβασμού της μαθητικής ετερογένειας.
Σε αυτό το πλαίσιο, τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης μπορούν να προγραμματίσουν δράσεις οργανωμένου παιχνιδιού, αθλοπαιδιών, καλλιτεχνικών αθλητικών και άλλων δραστηριοτήτων σε συνεργασία με τα Ειδικά Σχολεία, τα Κ.Ε.Σ.Υ. και τα ΠΕ.Κ.Ε.Σ. τα οποία καλούνται να αναλάβουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες, αλλά και να ανταποκριθούν σε αιτήματα υποστήριξης δράσεων.

2. Να προβούν στην παρουσίαση-διάχυση καλών πρακτικών που προέκυψαν στο πλαίσιο υλοποίησης προγραμμάτων συνεκπαίδευσης ή και άλλων καινοτόμων δράσεων. Οι εν λόγω δράσεις θα πραγματοποιηθούν με πρωτοβουλία των Συλλόγων Διδασκόντων και την υποστήριξη των ΠΕ.Κ.Ε.Σ., των Κ.Ε.Σ.Υ., των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης και των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης.

3. Να συμβάλουν, κατά βούληση, στην εκδήλωση που θα διοργανωθεί, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία στις 3 Δεκεμβρίου 2019, 10:00 – 12:00, στην αίθουσα Jacqueline de Romilly στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Στόχος της εκδήλωσης είναι, αφενός, η ανάδειξη της φωνής των μαθητών με αναπηρία και, αφετέρου, η παρουσίαση καλών συνεργατικών πρακτικών στον χώρο της ειδικής αγωγής και της ενταξιακής εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, ζητείται από τις σχολικές μονάδες, εφόσον επιθυμούν, να αποστείλουν υλικό το οποίο έχει παραχθεί από: i) μαθητές με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ii) το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας στο πλαίσιο δράσεων ευαισθητοποίησης, όπως:
α) Εικαστικές δημιουργίες μαθητών οποιασδήποτε μορφής και τεχνικής,
β) Ταινίες μικρού μήκους που έχουν δημιουργηθεί από τους ίδιους τους μαθητές ή με συμβολή των ίδιων των μαθητών ως συντελεστών, οι οποίες δεν θα υπερβαίνουν τα 6 λεπτά και θα αποσκοπούν στην ανάδειξη της φωνής των μαθητών με αναπηρία και την ευαισθητοποίηση της ευρύτερης κοινωνίας,
γ) Λογοτεχνικά αποσπάσματα ή ποιήματα,
δ) Φωτογραφικό υλικό σε ψηφιακή και σε έντυπη μορφή, υψηλής ευκρίνειας και σε μορφή αρχείου JPG, το οποίο θα περιλαμβάνει: i) ατομικές ή ομαδικές καλλιτεχνικές δημιουργίες μαθητών που παρήχθησαν στο πλαίσιο δράσεων συνεκπαίδευσης ή άλλων προγραμμάτων (3 ψηφιακές φωτογραφίες ανά σχολική μονάδα) ή/και ii) στιγμιότυπα εικαστικών δράσεων με στόχο την συμπερίληψη αυτού του υλικού σε σχετικό video που θα δημιουργηθεί και θα προβληθεί στην εκδήλωση.
ε) Αφίσες -Πόστερ που αναδεικνύουν καλές πρακτικές στην εκπαίδευση μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και
στ) Καινοτόμες δημιουργίες σχολείων με την αξιοποίηση των ΤΠΕ που συμβάλλουν στην εκπαίδευση μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή στην ανάδειξη του δικαιώματός τους για την ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση.
Επισημαίνεται ότι σε οποιοδήποτε από το ανωτέρω υλικό απεικονίζονται ευκρινώς μαθητές, θα πρέπει να υπάρχει η έγγραφη συγκατάθεση των γονέων τους για την παρουσίαση ή/και την προβολή του.

Το ανωτέρω υλικό παρακαλούμε να αποσταλεί και σε ψηφιακή μορφή, στην ηλεκτρονική διεύθυνση deae3@minedu.gov.gr ή στην ταχυδρομική διεύθυνση: Υ.ΠΑΙ.Θ., Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής & Εκπαίδευσης, Τμήμα Γ’, Γραφείο 1102, Ανδρέα Παπανδρέου 37, Μαρούσι, Τ.Κ. 15180, το αργότερο έως την Πέμπτη 28/11/2018 και να συνοδεύεται από διαβιβαστικό, το οποίο θα αναφέρει τα παραδοτέα.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...