Home / HEADER-NEWS / Αλλαγές στα ΑΕΙ – Αναμένεται μεγάλη μείωση θέσεων για τους εισακτέους

Αλλαγές στα ΑΕΙ – Αναμένεται μεγάλη μείωση θέσεων για τους εισακτέους

Δημοσιεύτηκε: 12:09 μμ Νοέμβριος 4th, 2019  


Αλλαγές στα ΑΕΙ – Αναμένεται μεγάλη μείωση θέσεων για τους εισακτέους

Μεγάλες αλλαγές αναμένεται να συμβούν στην εισαγωγή των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σύμφωνα με τις οποίες ο αριθμός των εισακτέων, αλλά και η βάση εισαγωγής των τμημάτων θα ορίζεται από τα ίδια τα πανεπιστήμια. Βάσει των προσδοκώμενων αλλαγών, μεγάλο ποσοστό μαθητών προβλέπεται να μείνει έξω από την τριτοβάθμια εκπαίδευση! Υπέρ αυτών των αλλαγών τάσσεται η πλειοψηφία των Πανεπιστημίων, ενώ τα Σχολεία και οι Εκπαιδευτικοί είναι αντίθετοι.

Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, έχει ξεκάθαρα δηλώσει ότι «στις προθέσεις μας είναι τα πανεπιστήμια να ορίζουν τον αριθμό των εισακτέων και παράλληλα να ορίζουν τη βάση εισαγωγής. Θέλουμε το 10 να είναι η ελάχιστη βάση εισαγωγής και από εκεί και πέρα το κάθε ίδρυμα να μπορεί να ορίζει μια βάση εισαγωγής πάνω από την ελάχιστη. Όποια θέλει: 15, 16, 17, 13… Το θεωρούμε αδιανόητο ο Έλληνας φορολογούμενος να πληρώνει για ιδρύματα στα οποία κάποιος μπαίνει με βαθμό 3. Το λέμε ευθέως. Πρέπει να πάμε σε ένα σύστημα στο οποίο τα σχολεία και τα πανεπιστήμια θα είναι πιο ελεύθερα και πιο αυτόνομα. Αυτός είναι ο στόχος. Σήμερα η κατάσταση έχει ως εξής: δηλώνει το πανεπιστήμιο πως θα πάρει 500 φοιτητές και τελικά παίρνει 1.500. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Η εκπαίδευση που παρέχει επί της ουσίας στους 1.500 είναι μειωμένη, διότι δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε αυτόν τον πάρα πολύ μεγάλο όγκο. Τελικά, πλήττονται όλοι».
Ωστόσο η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει ακόμη εάν θα πραγματοποιηθούν οι προβλεπόμενες αλλαγές από την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά. Ως αποτέλεσμα, οι μαθητές της Γ’ τάξης και οι οικογένειές τους δε γνωρίζουν τι θα τους περιμένει τον Ιούνιο, όταν θα κληθούν να δώσουν τη μάχη για την εισαγωγή στα ΑΕΙ.

Τα πανεπιστήμια, από την πλευρά τους, θεωρούν ότι είναι ζήτημα αυτοτέλειας και αυτοδιοίκησης να ορίζουν τον αριθμό των εισακτέων τους και την ελάχιστη βάση βαθμού εισαγωγής. Σε δημοσίευμα στο «Έθνος της Κυριακής», ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νίκος Παπαϊωάννου ανέφερε, «Αυτό προέρχεται από την ανάγκη που μας διέπει να παρέχουμε υψηλό επίπεδο σπουδών και ανταγωνιστικά πτυχία στους φοιτητές μας. Όταν το υπουργείο μάς στέλνει κάθε χρόνο τον διπλάσιο αριθμό φοιτητών από αυτόν που ζητάμε, πώς θα παρέχουμε σωστή εκπαίδευση στους φοιτητές μας; Εάν εμείς καθορίσουμε τον αριθμό των εισακτέων και τις βάσεις εισαγωγής, τότε θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε και ένα υψηλό επίπεδο σπουδών».
Αναφερόμενος στις αντιδράσεις που θα υπάρχουν από την κοινωνία, ο πρύτανης λέει χαρακτηριστικά: «Εάν δεν σπάσεις αβγά, ομελέτα δεν γίνεται. Πιστεύω ότι μπορούμε -χωρίς να θίγονται τα κεκτημένα- να φτιάξουμε νέους όρους για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και θεωρώ ότι η πρόταση του υπουργείου κινείται στη σωστή κατεύθυνση».
Ανάλογη είναι και η θέση της πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Πάτρας, Β. Κυριαζοπούλου, η οποία αναφέρει «Εφόσον μειωθούν οι εισακτέοι, θα ανέβουν οι βάσεις. Νομίζω ότι θα πάμε σε μια μέση λύση, καθώς θα υπάρχουν σχολές που θα μπορούν να πάρουν παραπάνω φοιτητές και άλλες -όπως οι θετικές σχολές- λιγότερους. Σε κάθε περίπτωση, αυτά τα ζητήματα θέλουν μια σοβαρή συζήτηση πριν ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις».

Από την άλλη πλευρά, αντιδράσεις υπάρχουν από την μεριά των εκπαιδευτικών στα σχολεία, που ζουν από κοντά τον αγώνα των μαθητών, επισημαίνοντας ότι οι ανώτατες σπουδές δεν είναι «δικαίωμα για λίγους». Υποστηρίζουν ότι χρέος της πολιτείας είναι να στηρίξει τα πανεπιστήμια και όχι να στείλει τη νέα γενιά στις ιδιωτικές σπουδές ή στο εξωτερικό με τη μέθοδο του «κόφτη» στον δρόμο προς τα πανεπιστήμια.

 


 

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...