Home / HEADER-NEWS / Α.Π.Θ.: Παγκόσμια Διάκριση για τη φοιτητική ομάδα iGEM Thessaloniki

Α.Π.Θ.: Παγκόσμια Διάκριση για τη φοιτητική ομάδα iGEM Thessaloniki

Δημοσιεύτηκε: 1:20 μμ Νοέμβριος 26th, 2019  


Α.Π.Θ.: Παγκόσμια Διάκριση για τη φοιτητική ομάδα iGEM Thessaloniki

Μεταξύ 5.000 διαγωνιζομένων ερευνητικών ομάδων από κορυφαία πανεπιστήμια (ΜΙΤ, Cambridge, Oxford, Harvard κ.ά.) 40 χωρών, διακρίθηκε η φοιτητική ομάδα iGEM Thessaloniki και κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας iGEM 2019. Η αξιολόγηση έγινε από 120 κριτές παγκοσμίου φήμης.

Την ομάδα υποδέχθηκε και συνεχάρη ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, Καθηγητής Θεόδωρος Ι. Δαρδαβέσης σήμερα, Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019, στην Κοσμητεία της Σχολής Επιστημών Υγείας.

Η ομάδα έχει καταγράψει μία ισχυρή παρουσία στον παγκόσμιο διαγωνισμό, καθώς το 2017 απέσπασε το χρυσό μετάλλιο, ενώ το 2018 κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο.

POSEIDON, το «χρυσό» πρότζεκτ

Η ομάδα σχεδίασε και ανέπτυξε το POSEIDON (Programmable Orthogonal Systems Engineered Into DNA Oligo Networks), τον πρώτο DNA υπολογιστή ικανό να προσδιορίσει ποιοτικά και ποσοτικά τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ DNA και πρωτεϊνών. Οι πρωτεΐνες αποτελούν σημαντικά βιομόρια ιδιαίτερης σημασίας και ενδιαφέροντος για την επιστημονική έρευνα, τόσο για τη μελέτη διαφόρων βιοχημικών μονοπατιών, όσο και για τη θεραπεία πληθώρας παθολογικών περιπτώσεων. Η ομάδα εστίασε την έρευνά της στον χαρακτηρισμό πρωτεϊνών που συνδέονται με τον καρκίνο του μεταστατικού μελανώματος.

«Με το έργο της, η iGEM Thessaloniki καθιέρωσε μια καινοτόμα εργαστηριακή μέθοδο που αποσκοπεί στην εξέλιξη της επιστημονικής έρευνας, με την ανάπτυξη νέων βιοιατρικών εργαλείων και την παραγωγή νέας γνώσης» ανέφερε ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, Καθηγητής Θεόδωρος Ι. Δαρδαβέσης.

Οι φοιτητές που συμμετείχαν στην ομάδα ανέφεραν ότι ο διαγωνισμός iGEM αποτελεί μία μοναδική εμπειρία και δίνει τη δυνατότητα εκπόνησης πραγματικού ερευνητικού έργου ακόμα και σε προπτυχιακό επίπεδο και παρακινούν όλους τους συμφοιτητές τους να δηλώσουν συμμετοχή για την ομάδα που θα εκπροσωπήσει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στον διαγωνισμό, το 2020.

Επιστημονικά  Υπεύθυνοι της Ομάδας iGEM 2019 είναι ο Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Ιατρικής Α.Π.Θ. Μιχαήλ Αϊβαλιώτης (κύριος επιστημονικός υπεύθυνος) και ο Καθηγητής Τμήματος Βιολογίας Α.Π.Θ., Γεώργιος Μόσιαλος. Καθοριστικής σημασίας για την ολοκλήρωση της ερευνητικής εργασίας των φοιτητών ήταν η συμβολή του υποψήφιου διδάκτορα του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνου Κοζαλάκη.

Οι φοιτητές που συμμετείχαν στην Ομάδα iGEM 2019 είναι οι:

Αθανασιάδου Αλίκη, Τμήμα Φυσικής ΑΠΘ

Ιωαννίδης Απόστολος, Τμήμα Φαρμακευτικής ΑΠΘ

Καραβά Κυριακή, Τμήμα Βιολογίας ΑΠΘ

Μαλαθούνης Χαράλαμπος, Τμήμα Χημικών Μηχανικών ΑΠΘ

Μαλιούρης Ιωάννης, Τμήμα Πληροφορικής ΑΠΘ

Μεγαγιάννης Πλάτων, Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ

Μωυσιάδου Σοφία, Τμήμα Βιολογίας ΑΠΘ

Χαναγκιάν Κριστίνε, Τμήμα Βιοιατρικών Επιστημών ΔΙ.Π.Α.Ε.

Λίγα λόγια για τον Παγκόσμιο Διαγωνισμό

Ο Διαγωνισμός «iGEM Competition» ξεκίνησε το 2003 ως πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου MIT και έκτοτε διοργανώνεται κάθε χρόνο στη Βοστώνη των ΗΠΑ, υπό την αιγίδα του μη κερδοσκοπικού ιδρύματος «iGEM Foundation.

Πρόκειται για ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα που αποσκοπεί στην προώθηση της έρευνας στον κλάδο της συνθετικής βιολογίας και την ανάπτυξη μίας διακρατικής επιστημονικής συνεργασίας. Ο Διαγωνισμός αποτελεί πλέον θεσμό και έχει αναδείξει πολλές σημαντικές εξελίξεις, επιστημονικές δημοσιεύσεις και νεοφυείς επιχειρήσεις.

Ο Διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στις 31/10-4/11/2019, στη Βοστώνη των ΗΠΑ.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...