Τελευταία Νέα

Σάββατο, 30/05/2020, 10:21


Home / HEADER-NEWS / Τζούφη: Υποβαθμίζεται η σημαία από σύμβολο ενότητας σε έπαθλο επιβράβευσης

Τζούφη: Υποβαθμίζεται η σημαία από σύμβολο ενότητας σε έπαθλο επιβράβευσης

Δημοσιεύτηκε: 7:25 πμ Οκτώβριος 16th, 2019  


Το θέμα της κατάργησης της κλήρωσης για την επιλογή των σημαιοφόρων στα Δημοτικά ήταν από τα θέματα που συζητήθηκαν χθες στη Βουλή. Η κα Τζούφη εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε την αντίθεση με την κατάργηση της κλήρωσης επιχειρηματολογώντας όπως μπορείτε να διαβάσετε πιο κάτω:

 

«Έρχομαι στο θέμα της δεύτερης τροπολογίας, που είναι το θέμα της σημαίας και της διαδικασίας επιλογής των σημαιοφόρων στα δημοτικά σχολεία. Η άποψή μας είναι ότι η κατάργηση της κλήρωσης μεταξύ όλων των μαθητών και των μαθητριών -μιλάμε αποκλειστικά για το δημοτικό σχολείο- είναι σημαντική, διότι είναι γνωστό ότι είναι μία κατάσταση -και το ξέρουν οι περισσότεροι συνάδελφοι και οι γονείς- που αυξάνεται ο ανταγωνισμός και δυστυχώς υποβαθμίζεται η σημαία από σύμβολο ενότητας σε έπαθλο επιβράβευσης.

Δυστυχώς, αυτή η φασαρία είναι λάθος και αποκρύπτει το γεγονός ότι στα δημοτικά σχολεία το 90% και πλέον των μαθητών παίρνει βαθμούς «9» και «10», δηλαδή άριστα. Συνεπώς, η κατάργηση της κλήρωσης αποκλείει πολύ λίγους μαθητές και μάλλον παιδιά με κάποιες ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες. Πρακτικά, δηλαδή, η όλη συζήτηση γίνεται, για να αποκλειστούν δύο ή τρεις μαθητές από τους είκοσι, αφού οι υπόλοιποι έχουν τον βαθμό «άριστα».

Αυτή, λοιπόν, η προσπάθεια είναι μια πολιτική αποκλεισμού και να κατασκευαστεί μία νέα αριστεία, όπου η επιλογή του σημαιοφόρου να γίνεται μεταξύ μαθητών που θα έχουν διαφορά της τάξης του 0,1 ή 0,2 της μονάδας. Αυτό θέλουμε για τα παιδιά του δημοτικού; Σας ρωτώ και θέλω τις ειλικρινείς σας απαντήσεις.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Τρόπος διεξαγωγής των πανελλαδικών

Ωστόσο, επιτρέψτε μου να πω ότι οι λόγοι της ρύθμισης είναι άλλοι. Πρώτον, η Κυβέρνηση επενδύει στη σοφιστεία της αριστείας απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, σε μία προσπάθεια να ξεθεμελιώσει το θετικό έργο της προηγούμενης περιόδου. Η ευαισθησία περί αριστείας της Νέας Δημοκρατίας παύει, όταν πρόκειται για την τοποθέτηση υψηλόβαθμων μέσα στον κρατικό μηχανισμό. Είχαμε τη δυνατότητα να το δούμε στην τοποθέτηση του Διοικητού της ΕΥΠ, που δεν υπήρχε πτυχίο και έγινε ειδική νομοθέτηση ή και σε άλλους δημόσιους οργανισμούς, όπου αλλάζουν οι προϋποθέσεις ανάλογα με τις ανάγκες.

Επιπλέον, επιτρέψτε μου να πω ότι αυτή είναι μία επιλογή, μία προσπάθεια που κάνει η Κυβέρνηση να καθησυχάσει το συντηρητικό της ακροατήριο, το οποίο αισθάνεται προδομένο από τη μετεκλογική αποδοχή της Συμφωνίας των Πρεσπών και τους χειρισμούς στο Μακεδονικό, όπως και τους χειρισμούς στο προσφυγικό. Για τους λόγους, όμως, αυτούς δεν χρειάζεται να την «πληρώσουν» οι μαθητές του δημοτικού και να μπολιαστούν με αναχρονιστικές και επικίνδυνες ιδέες.

Ωστόσο, η συζήτηση είναι ακόμη πιο περίπλοκη, διότι υπάρχει και η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, την οποία με το πλούσιο νομικό της υπόβαθρο γνωρίζει η Υπουργός Παιδείας, όπου λέει σαφώς ότι η επίδοση των μαθητών δεν μπορεί να είναι αποφασιστικής σημασίας κριτήριο για την επιλογή του σημαιοφόρου στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και πρέπει να βρεθούν άλλοι τρόποι επιβράβευσης.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Ορισμός των Εξεταστικών Κέντρων για τις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ και ΕΠΑΛ 2020

Κλείνοντας, θα ήθελα να σημειώσω ότι η Υπουργός Παιδείας σήμερα μας έστειλε και μια επιστολή, ζητώντας από τον τομεάρχη παιδείας και από εμένα μία προσπάθεια να ανοίξουμε τον διάλογο, τη συζήτηση και την ανταλλαγή απόψεων. Θα καταθέσω την απάντησή μας στα Πρακτικά, για να είναι ενήμερο το Σώμα. Θέλω να πω, όμως -και με αυτό να κλείνω- ότι θεωρούμε πως ο τόπος που πρέπει να γίνεται αυτή η συζήτηση είναι η Διαρκής Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Βεβαίως, σε κάθε περίπτωση θα ανταποκριθούμε σε κάθε πρόταση διαλόγου. Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο, αρκεί να αποσαφηνιστεί το περιεχόμενο και να μην αποτελέσει άλλοθι ή δικαιολογία για την παράκαμψη των κοινοβουλευτικών διαδικασιών.

(Στο σημείο αυτό η Βουλευτής κ. Μερόπη Τζούφη καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Ως έναρξη του διαλόγου περιμένουμε από την Υπουργό να αποσύρει τις διατάξεις και να τις καταθέσει σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, να τις φέρει δηλαδή σε συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων ή ως έσχατη λύση αυτά τα δύο άρθρα που κατεβαίνουν ως ενιαία τροπολογία να ψηφιστούν ξεχωριστά, ώστε όλοι μαζί να υπερψηφίσουμε τη μεταβατική ενδυνάμωση του δημόσιου σχολείου με την πρόσληψη αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών στη γενική, επαγγελματική και ειδική εκπαίδευση, αναμένοντας την ενδυνάμωση του δημόσιου σχολείου με τους μόνιμους διορισμούς, που τους έχει πάρα πολύ ανάγκη.
Ευχαριστώ».


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Συνάντηση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου με την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως

Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, επισκέφθηκε σήμερα η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, ...