Home / Featured / Η Σοφία Ζαχαράκη για αναπληρωτές και διορισμούς

Η Σοφία Ζαχαράκη για αναπληρωτές και διορισμούς

Δημοσιεύτηκε: 9:44 μμ Οκτώβριος 30th, 2019  


Παρουσιάζουμε τα όσα ανέφερε η Σοφία Ζαχαράκη στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για αναπληρωτές και διορισμούς:

Η αρχή, όπως καταλαβαίνετε, έχει να κάνει με περισσότερα ζητήματα πραγματισμού και ρεαλισμού, ζητήματα καθημερινότητας στα σχολεία. Ήταν, όπως είπε η κυρία Υπουργός, ένα δύσκολο ξεκίνημα για όποιον ξέρει το Υπουργείο Παιδείας και ξέρει τους χρόνους που αυτή τη στιγμή έπρεπε να αντιμετωπίσουμε, ήταν πραγματικά ένα ράλι που έπρεπε να γίνει, για να υπάρχει ένα ομαλό ξεκίνημα στην έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Στο ζήτημα της πρωτοβάθμιας με αυξημένες ανάγκες λόγω της αύξησης των παιδιών από τα 22 στα 25. Θεωρώ, όμως, ότι η πορεία στην πρωτοβάθμια ήταν αρκετά ικανοποιητική της κάλυψη των αναγκών του.

Στη δευτεροβάθμια αρκετά πιο απαιτητικό εγχείρημα, καθώς και λόγο των παραγόντων που ανέφερε η κυρία Υπουργός, του 4ου προσανατολισμού, του επταώρου, δημιουργήθηκαν πολλά ολιγομελή τμήματα ανά την Ελλάδα –τα οποία παρεμπιπτόντως θα σας δώσω έναν αριθμό για να μην μιλήσομε θεωρητικά – φέτος εγκρίναμε 2.265 ολιγομελή τμήματα στη δευτεροβάθμια σε σύγκριση με τα 1.576, τα οποία είχαν επιβληθεί πέρυσι. Σας δίνω και για την επαγγελματική εκπαίδευση τα νούμερα, 1.548 αυξημένα κατά 100 τμήματα παραπάνω από πέρσι. Αυτό για να αντιληφθείτε ότι υπήρξε μια φροντίδα και στα αυτονόητα ζητήματα που έχουν να κάνουν με απομακρυσμένα μέρη, με μοναδικές ειδικότητες, με τμήματα, τα οποία έπρεπε να εγκριθούν και αυτό δηλώνει βέβαια και την αυξημένη ανάγκη που έχουμε για εκπαιδευτικούς. Τι κάναμε και πότε το κάναμε για να είναι οι νέοι εκπαιδευτικοί στην τάξη;

Στις 5 Σεπτεμβρίου σύμφωνα με τη δεδηλωμένη, ούτως ή άλλως, πρόθεση του Υπουργείου, κάναμε την πρώτη φάση αναπληρωτών. Νομίζω ότι κατά γενική ομολογία ήταν η μεγαλύτερη πρώτη φάση πρόσληψης αναπληρωτών που έχει γίνει, περί τις 20.000 αναπληρωτές στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια, με αρκετές μη αναλήψεις και παραιτήσεις αναπληρωτών, για τον λόγο που ανέφερε η κυρία Υπουργός πριν. Ειδικά για τα δυσπρόσιτα μέρη είχαμε πλειάδα μη αναλήψεων και παραιτήσεων, γιατί πλέον οι άνθρωποι με την απαλοιφή της διπλής μοριοδότησης, την οποία φρόντισε για αυτό ο κ. Γαβρόγλου και βέβαια με το γεγονός ότι ήξεραν, ότι μη πηγαίνοντας θα είχαν μόνο μία ποινή ενός έτους. Μαζικά, όπως βλέπετε οι αριθμοί είναι μεγάλοι, ήταν πάνω από 520 άτομα, τα οποία δεν δέχτηκαν εκείνη τη στιγμή την πρόσληψη τους. Κάναμε αμέσως, μαζεύοντας ξανά τα κενά, δεύτερη φάση αναπληρωτών στις 31/9/2019. Παρακαλώ, προσέξτε τις ημερομηνίες, δεν είναι τυχαίες, είναι αρκετά κοντά η μία με την άλλη, θα έλεγα, αρκετά εκτενή και αυτή, μεγαλύτερη έμφαση αυτή τη φορά στη δευτεροβάθμια. Προχωρήσαμε σε συμπληρωματική φάση προσλήψεων σε αυτές τις περιπτώσεις που είχαμε ανακλήσεις και παραιτήσεις.

Επίσης, στο άμεσο χρονικό διάστημα θα έχουμε και την επομένη ευρεία φάση πρόσληψη αναπληρωτών, νομίζω το αργότερο σε 10 μέρες.

Κύριε Φίλη, την προηγούμενη βδομάδα εγκρίνατε εδώ στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, ενέκριναν όσοι το ψήφισαν 1.800 επιπλέον πιστώσεις. Αυτές οι πιστώσεις και μαζί με τις λοιπές που φροντίσαμε να βρούμε θα κάνουμε ένα πακέτο, το οποίο, νομίζω ότι θα είναι αρκετά ικανοποιητικό για να καλύψουμε αυτή τη στιγμή της ανάγκης.

Αυτή τη στιγμή συλλέγουμε τα κενά από τις πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες μέσω των περιφερειακών διευθύνσεων, τα κατηγοριοποιούμε και σύντομα θα είμαστε έτοιμοι και με αριθμούς. Γιατί τα λέω όλα αυτά;  Γιατί θέλω να σημειώσετε την προσπάθεια και εδώ θέλω να ευχαριστήσω και τις περιφερειακές διευθύνσεις και τις διευθύνσεις. Θέλω, προφανώς να επιστήσω την προσοχή στην πολύ καλή λειτουργία, που πρέπει να υπάρχει στα ηλεκτρονικά συστήματα και αναφέρομαι στο My school. Γνωρίζω ότι όσοι ξέρετε από την εκπαίδευση συμφωνείτε μαζί μου, ότι θα πρέπει συνεχής έλεγχος και προσοχή σε αυτό και βέβαια θέλω να τους επιστήσω την προσοχή και στην άμεση τοποθέτηση των αναπληρωτών, έτσι ώστε τα σχολεία μας να έχουν την αυτονόητη υποχρέωση του κράτους, δηλαδή των εκπαιδευτικών απέναντι στο κάθε παιδί.

Αναφέρθηκε η Υπουργός για το ζήτημα της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης και θέλω να πάω στο επόμενο βήμα, στο επόμενο στάδιο εφαρμογής. Ήδη, κάναμε την πρώτη ευρεία σύσκεψη με παρουσία των συναρμόδιων Υπουργείων, της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας εχθές , έτσι ώστε να βάλουμε ένα χρονοδιάγραμμα πολύ σφιχτό για το πώς θα μπορέσουμε να πετύχουμε την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης το 2020-2021 στους εναπομείναντες 40 Δήμους.

Αυτό είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, το αντιλαμβάνεστε όλοι, ένα δύσκολο εγχείρημα ανεύρεσης και αιθουσών και ανεύρεσης και χώρου, έτσι ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση.

Θα σας κρατάμε ενήμερους και για την πορεία των εργασιών μας ως προς αυτό.

Στην Ειδική Αγωγή θα επαναλάβω τον αριθμό που ανέφερε πριν η Υπουργός, πάνω από 4.000 εγκρίσεις στην παράλληλη στήριξη πράγματι σε έναν ιδιαίτερα απαιτητικό χώρο ως προς εμάς που πρέπει να έχουμε όλοι ως προτεραιότητα. Το συνδέω με τη διαδικασία που τρέχει αυτή τη στιγμή για το διορισμό των 4.500 εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή, είναι συνεχής η επικοινωνία – θα έλεγα – και η παρότρυνση στον ΑΣΕΠ, έτσι ώστε να ολοκληρωθούν εντός του προβλεπόμενου χρονικού διαστήματος αυτοί οι διορισμοί των 4.500 εκπαιδευτικών και ειδικού βοηθητικού προσωπικού.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...