Home / HEADER-NEWS / Επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης στη Κίνα

Επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης στη Κίνα

Δημοσιεύτηκε: 1:11 μμ Οκτώβριος 23rd, 2019  


Επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης στη Κίνα

Ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας κ. Αποστόλης Δημητρόπουλος, συνοδευόμενος από τον Αντιπρύτανη του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητή Δημήτρη Καραδήμα, συμμετείχε στο πρόγραμμα «Educators Leadership Programme» που διοργάνωσε η Κίνα, στο πλαίσιο της «Πρωτοβουλίας 17+1».

Η «Πρωτοβουλία 17+1» -της οποίας η Ελλάδα είναι, από τον Απρίλιο 2019, το πιο πρόσφατο μέλος- είναι συμπληρωματική της Belt and Road Initiative (BRI) και αποσκοπεί στην ενίσχυση και επέκταση της συνεργασίας της Κίνας με τα κράτη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Σκοπός του προγράμματος και της επίσκεψης του Γ.Γ. κ. Δημητρόπουλου ήταν η καλύτερη κατανόηση του εκπαιδευτικού συστήματος της Κίνας και η ενίσχυση της εκπαιδευτικής συνεργασίας της Ελλάδας με την Κίνα και τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Για το λόγο αυτό πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με διακεκριμένους Κινέζους επιστήμονες και διοικητικά στελέχη του Υπουργείου Παιδείας και της Ένωσης Διεθνούς Εκπαίδευσης και Ανταλλαγών της Κίνας, καθώς και κινεζικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όπως του Πανεπιστημίου του Πεκίνου.

Στην ομιλία του κατά τη συνάντηση στο Υπουργείο Παιδείας της Κίνας, ο κ. Δημητρόπουλος – μεταξύ άλλων- τόνισε ότι:

«Η εποχή όπου η διεθνής εκπαίδευση αντιμετωπίζονταν απλώς ως εργαλείο για την ειρήνη μεταξύ των κρατών, μέσα από την επικοινωνία εθνών και πολιτισμών, έχει παρέλθει. Στην εποχή μας, την εποχή της οικονομικής παγκοσμιοποίησης και των δικτύων παγκόσμιας τηλεπικοινωνίας, μια εποχή όπου ο χώρος και ο χρόνος συμπιέζονται με τρόπο που δεν έχει ιστορικό προηγούμενο, η διεθνής εκπαίδευση έχει πλέον διαφορετικό νόημα και νέα σπουδαιότητα. Σήμερα γνωρίζουμε καλά ότι το ταλέντο και οι δεξιότητες των ανθρώπων ενισχύουν την οικονομία και την ανάπτυξη. Γνωρίζουμε ότι η διεθνής εκπαίδευση και οι εκπαιδευτικές ανταλλαγές διευρύνουν τους ορίζοντες των φοιτητών και ενισχύουν τις δυνατότητες διαπολιτισμικής επικοινωνίας. Γνωρίζουμε ότι η διεθνής εκπαίδευση ενισχύει την ανταγωνιστικότητα των οικονομιών και αυξάνει την απασχόληση. Και αυτό αποτελεί συμβολή στην ευημερία όλων.»

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  613 μαθητές και καθηγητές βρέθηκαν θετικοί από τα self tests

Οι αρχές της Κίνας τόνισαν ιδιαίτερα την αναβάθμιση που προσφέρει η συμμετοχή της Ελλάδας στην «Πρωτοβουλία 17+1» και έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ενίσχυση της εκπαιδευτικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών. Για το σκοπό αυτό οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ολοκληρώσουν σύντομα την υπογραφή του Προγράμματος Εκπαιδευτικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, που εκκρεμεί από το 2015.

Ο κ. Δημητρόπουλος αναφέρθηκε επίσης στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της νέας ελληνικής κυβέρνησης στην εκπαίδευση και ιδιαίτερα στην ενίσχυση της εξωστρέφειας των ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης και στην δημιουργία των προϋποθέσεων για την επέκταση των εκπαιδευτικών ανταλλαγών και την προσέλκυση φοιτητών από άλλες χώρες στην Ελλάδα.

Επιπλέον, ο κ. Δημητρόπουλος, στο πλαίσιο του στόχου που έχει θέσει η Υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ΑΕΙ, απηύθυνε πρόσκληση στις κινεζικές αρχές για την οργάνωση επίσκεψης πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της Κίνας στην Ελλάδα, με σκοπό την διεύρυνση και την εμβάθυνση της συνεργασίας τους με τα ελληνικά πανεπιστήμια και την ανάπτυξη της διεθνούς εκπαίδευσης μεταξύ των δύο χωρών. Ο Γ.Γ. στη συνέχεια έδωσε συνέντευξη στην αγγλόφωνη εφημερίδα της Κίνας, “Daily Times”.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Νέες αιτήσεις για όσους απορρίφθηκαν από το Voucher 200 ευρώ – Τα σημεία που χρειάζονται προσοχή

Στο περιθώριο της επίσκεψής του, με πρωτοβουλία της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Κίνα, ο κ. Δημητρόπουλος, συνοδευόμενος από τον Πρέσβη κ. Λεωνίδα Ροκανά, είχε συνάντηση με στελέχη του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου της Κινέζικης Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών (CASS), της μεγαλύτερης δεξαμενής σκέψης της χώρας, και τον επικεφαλής του, Καθηγητή κ. Huang Ping. Οι δύο πλευρές εξέφρασαν την συναντίληψή τους για τη σημασία της εμβάθυνσης των ελληνοκινεζικών σχέσεων στον τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης και για το σημαντικό ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει η CASS στην προώθηση ανταλλαγών και συνεργασιών με ελληνικά πανεπιστήμια.

CASS και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου έκαναν ευμενώς δεκτή πρόταση του ΓΓ ΥΠΑΙΘ και του Πρέσβη για τη συστηματική εμβάθυνση των διμερών σχέσεων με την υπογραφή μνημονίων συνεργασίας με ελληνικά πανεπιστήμια και την καταβολή προσπαθειών ίδρυσης κοινών προγραμμάτων διδασκαλίας και έρευνας, και πιθανώς και την ίδρυση κοινών ερευνητικών κέντρων και ινστιτούτων στους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως η Συγκριτική Φιλοσοφία, Αρχαιολογία, Ιστορία, Ευρωπαϊκές σπουδές και άλλες κοινωνικές επιστήμες. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην δυνατότητα παρόμοια προγράμματα να συμβάλλουν στην εκπαιδευτική συνεργασία στο πλαίσιο της στρατηγικής πρωτοβουλίας που προωθεί η Κίνα, Belt & Road Initiative και Πρωτοβουλίας 17+1.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραx

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Τι θα γίνει με όσους δε θέλουν να εμβολιαστούν

O υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, έδωσε συνέντευξη στο ΑΠΕ ΜΠΕ και τόνισε ...