Home / HEADER-NEWS / Εκπαιδευτικά Προγράμματα Ιδρύματος Ωνάση

Εκπαιδευτικά Προγράμματα Ιδρύματος Ωνάση

Δημοσιεύτηκε: 12:55 μμ Οκτώβριος 7th, 2019  


Εκπαιδευτικά Προγράμματα Ιδρύματος Ωνάση

Τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Ιδρύματος Ωνάση για τον Οκτώβριο δίνουν το πανηγυρικό σήμα έναρξης της νέας σεζόν, με δημιουργικά εργαστήρια για όλη την οικογένεια, βόλτες στην πόλη, κατασκευές με artbots, εργαστήρια τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και τον Καβάφη να πηγαίνει Πανεπιστήμιο. Και τη φετινή χρονιά, επιδιώκουμε η στάση μας να είναι επαναστατικά αισιόδοξη. Στόχος μας, να μοιραστούμε μαζί όσο το δυνατόν περισσότερες κοινές εμπειρίες γίνεται, υπηρετώντας τις διαχρονικές αξίες του Ιδρύματος Ωνάση: ανοιχτή κοινωνία, ίση πρόσβαση, και πάνω από όλα, διαρκής και συλλογική περιέργεια. Σας περιμένουμε.

Από την αγκαλιά των γονιών στην αγκαλιά της ομάδας
Σε αυτό το εργαστήριo βρέφη από 12 μηνών έως 2 ετών και γονείς καταφθάνουν σε μια αίθουσα όπου υλικά και ερεθίσματα παρουσιάζονται σταδιακά και διεγείρουν τις αισθήσεις και τα αντανακλαστικά των παιδιών. Τα παιδιά παίζουν ελεύθερα, πειραματίζονται, δοκιμάζουν βήματα και κινήσεις την ίδια στιγμή που περιβάλλονται από την ασφάλεια της αγκαλιάς των γονιών και της ομάδας.
Στην τελευταία συνάντηση κάθε θεματικής ενότητας, ένας προσκεκλημένος μουσικός, ένας εικαστικός και ένας χορευτής μαζί με τη συντονίστρια του εργαστηρίου και χορεύτρια Σάνια Στριμπάκου, θα μετατρέψουν τον γνώριμο χώρο του εργαστηρίου σε ένα ευφάνταστο σκηνικό τοπίο, εμπνευσμένο από τη θεματική που διανύουμε. Εκεί οι μικροί και μεγάλοι συμμετέχοντες θα κατοικήσουν αρχικά ως θεατές και σταδιακά θα παρασυρθούν και θα κινηθούν διαμορφώνοντας αυθόρμητα την εξέλιξη της παράστασης, συνδημιουργοί μιας μαγευτικής καλλιτεχνικής εμπειρίας.
Διαβάστε εδώ περισσότερα

Περιπλάνηση, εμπειρία, αποτύπωση: Η πόλη ως πεδίο δημιουργίας
Με οδηγούς τα κλασικά κείμενα της δημιουργικής περιπλάνησης (ή, αλλιώς, φλανερί), βγαίνεις στο κέντρο της πόλης, σε μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές περιοχές της Αθήνας, για να συγκεντρώσεις υλικό και να αποτυπώσεις τη δική σου εμπειρία της περιπλάνησης.
Σε αυτό το εργαστήριο για εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας ή/και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, θα επιχειρήσουμε να δούμε εκ νέου την πόλη που ήδη γνωρίζουμε, να περιπλανηθούμε σε γνώριμα, αλλά και αναπάντεχα σημεία της, να συλλέξουμε εικόνες και λέξεις από το τοπίο και να επιχειρήσουμε την ανασύσταση της προσωπικής εμπειρίας μέσα σε ένα μοναδικό εικαστικό βιβλίο, δημιουργώντας πρωτότυπα κείμενα και επεξεργαζόμενοι εικόνες με αναλογικά και ψηφιακά εργαλεία. Έτσι, ο καθένας θα δημιουργήσει ένα δικό του βιβλίο για την Αθήνα, με ξεχωριστό περιεχόμενο, σχήμα, υφή και υλικό.
Στόχος αυτού του εργαστηρίου είναι αφενός να προσφέρει στους συμμετέχοντες μια «εργαλειοθήκη» παρατήρησης, καταγραφής και επεξεργασίας βιωμάτων, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν αργότερα στη δική τους εκπαιδευτική διαδικασία, ανεξαρτήτως ειδικότητας, και αφετέρου να τους ωθήσει να πειραματιστούν οι ίδιοι στη δημιουργική γραφή, την εικαστική τυπογραφία και εικονοποιΐα ως σύγχρονοι flâneurs.
Διαβάστε εδώ περισσότερα

Εργαστήριο κατασκευής και διακόσμησης μάσκας
Γνώρισε ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία υποκριτικής και μεταμόρφωσης, που χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, και κατασκεύασε τη δική σου μάσκα.
Αφού αποκτήσετε τις τεχνικές γνώσεις και την εμπειρία στην κατασκευή μάσκας, θα μπορέσετε να πειραματιστείτε ελεύθερα, δημιουργώντας δύο διαφορετικά στυλ μάσκας: μια του αρχαιοελληνικού θεάτρου και μια πιο σύνθετη μορφή βενετσιάνικου στυλ. Ύστερα, ο καθένας θα τη διακοσμήσει όπως θέλει και θα την πάρει μαζί του.
Διαβάστε εδώ περισσότερα

Χαρτογραφώντας την πόλη με μυρωδιές
Ένας χάρτης είναι άραγε μόνο δρόμοι και πλατείες; Σίγουρα, όχι. Είναι οι εμπειρίες μας, η ζωή, τα συναισθήματα και οι σκέψεις όσων ζούμε σε έναν τόπο. Έτσι, έχοντας ως πυξίδα τις αισθήσεις και, κυρίως, την όσφρηση, οι έφηβοι θα βγουν στην πόλη για βόλτα, χωρίς σκοπό, παρά μόνο για να συλλέξουν εμπειρίες, ακριβώς όπως οι flâneurs, οι περιπατητές, οι εξερευνητές της πόλης. Με τη βοήθεια των σημειώσεων που θα κρατήσουν στη διαδρομή τους και των υλικών που θα συγκεντρώσουν από τις αστικές τους περιηγήσεις, θα φτιάξουν –με την καθοδήγηση των συντονιστών– τα δικά τους κείμενα, που έπειτα θα πάρουν σχήμα και μορφή. Θα γίνουν έργα visual poetry, προτείνοντας με αυτό τον τρόπο νέους, εναλλακτικούς χάρτες της πόλης.
Διαβάστε εδώ περισσότερα

City Symphony
Τι ιστορία έχει να αφηγηθεί ένα πεταμένο παπούτσι σε μια πλατεία της Αθήνας; Τι μυστικό κρύβει ένα ξεφτισμένο παγκάκι στη γειτονιά του Νέου Κόσμου; Περιηγήσου σε διάφορα σημεία της Αθήνας καταγράφοντας ό,τι σου τραβάει την προσοχή και δημιούργησε τη δική σου εικόνα για την πόλη, ένα σύγχρονο City Symphony, μέσα από το βλέμμα και τις αφηγήσεις των αντικειμένων. Ένα ποιητικό ντοκιμαντέρ πόλης, που θα δώσει φωνή στη δική σου Αθήνα.
Διαβάστε εδώ περισσότερα

Χαρτογραφώντας τον εσωτερικό μας κόσμο με artbots
Αν θα ήθελες να έχεις ένα ρομπότ, με το οποίο θα συνεργαζόσουν για να εκφράζεις τη δημιουργικότητά σου, έλα σε αυτό το εργαστήριο και μάθε πώς μπορείς να το φτιάξεις από το μηδέν, με τα πιο απλά υλικά.
Με έμπνευση από τον αφηρημένο εξπρεσιονισμό και το action painting, θα ζωγραφίσεις τυχαία σχήματα με τα artbots, αλλά και θα επέμβεις ζωγραφικά σε ιστορικά τεκμήρια και έργα τέχνης της Ωνασείου Βιβλιοθήκης.
Ζήσε αυτή την εμπειρία και μοιράσου την μαζί μας μέσα από μια εικαστική παράσταση που θα σου δείξει πόσο δημιουργική μπορεί να είναι η διαδικασία της συνεργασίας με τα ρομπότ.
Διαβάστε εδώ περισσότερα

H μουσική αγαπάει τον Αυτισμό
Για έβδομη χρονιά, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ιδρύματος Ωνάση, «Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό», φέρνει σε επαφή με τη μουσική μεικτές ομάδες παιδιών, με και χωρίς διαταραχές αυτιστικού φάσματος, μαζί με τους γονείς τους. Εδώ, «γλώσσα επικοινωνίας» γίνονται οι νότες, οι ήχοι και ο ρυθμός, ενώ το πιάνο, η φλογέρα ή το σαξόφωνο αποτελούν τα μέσα αυτής της επικοινωνίας.
Άκου, δες και μπες στο ειδικά μελετημένο μουσικό παιχνίδι με όλες τις αισθήσεις σου. Οι μουσικοί και οι εκπαιδευτικοί είναι δίπλα σου για να προσαρμόσουν όλες τις μουσικές δραστηριότητες στις δικές σου επιθυμίες
Διαβάστε εδώ περισσότερα


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Ένταξη του μαθήματος της κολύμβησης στο ΕΣΠΑ

Εγκρίθηκε από την Υπουργό κ. Νίκη Κεραμέως και την αρμόδια Υφυπουργό κ. ...