Home / HEADER-NEWS / Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης: Τα κενά στα σχολεία, η Β΄ ξένη γλώσσα και τα ολιγομελή

Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης: Τα κενά στα σχολεία, η Β΄ ξένη γλώσσα και τα ολιγομελή

Δημοσιεύτηκε: 1:45 μμ Οκτώβριος 7th, 2019  


Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης: Τα κενά στα σχολεία, η Β΄ ξένη γλώσσα και τα ολιγομελή

Ακόμα και μετά τη β΄ φάση προσλήψεων αναπληρωτών εξακολουθούν να είναι μεγάλες οι ανάγκες του δημόσιου σχολείου και τα κενά στα σχολεία χιλιάδες. Πανελλαδικά υπολογίζονται στη β/θμια εκπαίδευση περισσότερα από 2500.  Οι προσλήψεις δεν καλύπτουν τις ανάγκες του δημόσιου σχολείου, γιατί υπολείπονται κατά πολύ των κενών που το ίδιο το υπουργείο καθόρισε μέσω των ΔΔΕ και των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης και πολύ περισσότερο δεν καλύπτουν τα κενά των σχολείων όπως προκύπτουν με βάση τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών (λιγότεροι μαθητές στα τμήματα, αντισταθμιστικά μέτρα διδασκαλίας, κ.ά.) και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών (επαναφορά ωραρίου 2013, γενίκευση των μετακινήσεων και σε πάνω από δύο σχολεία κ.ά.) Οι χαμένες ώρες διδασκαλίας για τους μαθητές, η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και η μονιμότητα στην αδιοριστία των εκπαιδευτικών συνεχίζονται ως αποτελέσματα της πολιτικής των περικοπών και της λιτότητας που έχουν επιβάλει η ΕΕ και το ΔΝΤ.

Δεκάδες είναι τα κενά γενικής παιδείας και τεχνικών ειδικοτήτων, αλλά και της ειδικής αγωγής στη Δ/νση Δυτικής Θεσσαλονίκης. Για την ενισχυτική διδασκαλία στα Γυμνάσια δεν έχει προσληφθεί ούτε ένας αναπληρωτής, ενώ δεν έχει γίνει ούτε μία πρόσληψη αναπληρωτή για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων στα τμήματα υποδοχής και ΔΥΕΠ. Συνολικά απαιτούνται περί τις 270 προσλήψεις αναπληρωτών ακόμη.

Σχετικά με το θέμα της διδασκαλίας της β΄ ξένης γλώσσας, παρά τις διαβεβαιώσεις Περιφέρειας και Διεύθυνσης, εξακολουθεί να ισχύει η απαράδεκτη εγκύκλιος που καθορίζει να λειτουργούν στα Γυμνάσια τμήματα β΄ ξένης γλώσσας όσα είναι και τα τμήματα γενικής παιδείας. Καταργείται το αναφαίρετο δικαίωμα των μαθητών και των γονέων για ελεύθερη και συνειδητή επιλογή της β΄ ξένης γλώσσας και εξαναγκάζονται μαθητές να διδαχθούν άλλη γλώσσα από αυτή που επιθυμούν και διδάχθηκαν στο δημοτικό , ενώ καταστρατηγείται και το ανώτερο όριο μαθητών στα τμήματα. Ήδη αρκετά σχολεία υποβάλλουν προς τις Δ/νσεις και την Περιφέρεια αίτημα για έγκριση επιπλέον τμημάτων στη β΄ ξένη γλώσσα.(1ο Γυμνάσιο Ευόσμου, 4ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης, 5ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου, 1ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης, 2ο Γυμνάσιο Λαγκαδά, 1ο, 2ο Γυμνάσια Συκεών, Γυμνάσιο Αξιού). Καλούμε τους συναδέλφους και τα σχολεία να υποβάλλουν στη Δ/νση αιτήματα έγκρισης επιπλέον τμημάτων, ώστε να καλυφθούν οι μορφωτικές ανάγκες των μαθητών και να μην αποδέχονται το στοίβαγμα των μαθητών σε τμήματα των 30-35 ατόμων. Απαιτούμε  να αποσυρθεί η συγκεκριμένη εγκύκλιος και να επανέλθει η παράλληλη διδασκαλία των ξένων γλωσσών.

Από την άλλη μεριά, υπάρχουν ακόμη ολιγομελή τμήματα τα οποία δεν έχουν εγκριθεί, ενώ είναι γενικευμένη η αντιπαιδαγωγική εφαρμογή των συνδιδασκαλιών σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ. Στη Δ/νση Δυτικής Θεσσαλονίκης δεν έχουν ακόμη εγκριθεί τμήματα Ο.Π. στο Κολχικό, Άδεντρο, Χαλκηδόνα, Καλοχώρι. Απαιτούμε την άμεση έγκρισή τους. Να σταματήσουν τώρα να εμπαίζουν μαθητές και εκπαιδευτικούς.Απαιτούμε επίσης την έγκριση μειωμένου αριθμού μαθητών στα τμήματα όπου φοιτούν μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες και ιδιαίτερες ανάγκες.

Όσον αφορά στην εκπαίδευση προσφύγων είναι άμεση ανάγκη να αρχίσει η λειτουργία τμημάτων υποδοχής και ΔΥΕΠ με πρόσληψη αναπληρωτών, αλλά και διάθεση μόνιμων εκπαιδευτικών, καθώς και ορισμό συντονιστή εκπαίδευσης προσφύγων στη Δυτική Θεσσαλονίκη.

Διεκδικούμε:

  • Πρόσληψη όλων των αναπληρωτών τώρα. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους!
  • Nα δοθούν οργανικές θέσεις στα τμήματα ένταξης. Να εγκριθούν τώρα όλες οι αιτήσεις των σχολείων για τη δημιουργία νέων τμημάτων ένταξης.
  • Ελεύθερη επιλογή όλων των μαθητών στις Ξένες γλώσσες. Να επανέλθει η παράλληλη διδασκαλία.
  • Έγκριση όλων των ολιγομελών τμημάτων τώρα!
  • Να λειτουργήσει τώραη Πρόσθετη και η Ενισχυτική διδασκαλία και σε όλα τα σχολεία.
  • Ουσιαστική μείωση των μαθητών στα τμήματα που φοιτούν παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες.
  • 20 μαθητές στο τμήμα, 15 στις ομάδες προσανατολισμού, 10 στα εργαστήρια.
  • Ουσιαστική ένταξη όλων των προσφυγόπουλων στην πρωινή σχολική ζώνη με τη λειτουργία τμημάτων υποδοχής όπου αυτά φοιτούν.Άμεση πρόσληψη αναπληρωτών.
  • Όχι στο Νέο Λύκειο των κανόνων της αγοράς και των εξεταστικών φραγμών. Όχι στα ΕΠΑΛ της υποβαθμισμένης εκπαίδευσης, της μαθητείας και της φτηνής κατάρτισης.
  • Κοινοποίηση όλων των κενών στις τοποθετήσεις . Διαφάνεια και ισότιμη μεταχείριση όλων των συναδέλφων.

Το Δ.Σ. της  Ε ΕΛΜΕ για όλα τα παραπάνω ζητήματα καλεί σε  διαμαρτυρία τη  Δευτέρα, 7/10/2019, 2 μ.μ. στη ΔΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης. Καλούμε όλους τους συναδέλφους, ιδιαίτερα των σχολείων που έχουν σχετικά αιτήματα, να ενισχύσουν με την παρουσία τους τη διεκδίκηση των αιτημάτων μας.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...