Home / 1stpage / Δελτίο τύπου του Συνδέσμου Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης Ελλάδας (APF-FU GRÈCE)

Δελτίο τύπου του Συνδέσμου Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης Ελλάδας (APF-FU GRÈCE)

Δημοσιεύτηκε: 12:04 πμ Οκτώβριος 15th, 2019  


Μετά από δύο χρόνια εφαρμογής των Υ.Α. που ρυθμίζουν τον τρόπο διδασκαλίας της 2ης ξένης γλώσσας σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση (ΦΕΚ Αρ. φύλλου 1324/τ. Β΄/26-04-2016 και ΦΕΚ Αρ. φύλλου 1171/τ. Β΄/4-4-17), εμφανίζονται έντονα τα προβλήματα και οι συνέπειες μιας κοντόφθαλμης λογιστικής πολιτικής από το Υπουργείο Παιδείας για το σχεδιασμό της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης.

Οι ανωτέρω Υ.Α. προβλέπουν ότι «οι μαθητές-τριες διδάσκονται ως 2η ξένη γλώσσα όποια από τις δύο (Γαλλικά ή Γερμανικά) έχει την πλειοψηφία των δηλώσεων προτίμησης σε επίπεδο τμήματος, όπως αυτή διαμορφώνεται μετά τις δηλώσεις των μαθητών /τριών που θα φοιτήσουν κατά το επόμενο σχολικό έτος στην Ε΄ τάξη» για την Πρωτοβάθμια και ότι, όπου λειτουργούν δύο ή περισσότερα τμήματα Γενικής Παιδείας, δημιουργούνται παράλληλα τμήματα 2ης ξένης γλώσσας, ο αριθμός των οποίων δεν μπορεί να υπερβαίνει τον αντίστοιχο αριθμό των τμημάτων γενικής παιδείας της συγκεκριμένης τάξης.

Ήδη από την ανακοίνωση τους, οι Υ.Α. καταγγέλθηκαν από τους συλλόγους ξένων γλωσσών, συλλόγους εκπαιδευτικών και γονέων μια και έγινε κατανοητό έγκαιρα, αυτό που σήμερα είναι γεγονός.

Μαθητές αναγκάζονται να διδαχθούν άλλη γλώσσα από αυτή που επιθυμούν με κριτήριο την αριθμητική και συχνά την οριακή πλειοψηφία της εκάστοτε επιλεγόμενης γλώσσας, δημιουργούνται αποκλειστικά γαλλόφωνα ή γερμανόφωνα σχολεία παρά την ύπαρξη μεγάλου και ικανού αριθμού δηλώσεων της άλλης γλώσσας καταστρατηγώντας τα μαθησιακά δικαιώματα (π.χ. μόνο στην Αττική 951 μαθητές θα διδαχθούν Γερμανικά ενώ επέλεξαν Γαλλικά, σε 6 σχολεία ένας μαθητής έκρινε τη 2η Ξ.Γ της Ε’ τάξης, ενώ υπάρχουν σχολεία που δήλωσαν ακόμη και 30 μαθητές τη Γαλλική γλώσσα αλλά δεν θα την διδαχθούν) και τέλος συρρικνώνεται το εργασιακό ωράριο των εκπαιδευτικών.

Επιπρόσθετα, δημιουργούνται υπεράριθμα και ανομοιογενή τμήματα, τα οποία λειτουργούν με πάνω από 25 μαθητές (κατά παράβαση του Π.Δ. 79/2017) υποβαθμίζοντας την παρεχόμενη γνώση, την ουσιαστική διδασκαλία και την παιδαγωγική προσέγγιση του μαθήματος. Καθιστούν άρα την αποτελεσματικότητα της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης στο δημόσιο σχολείο ελλιπή και κάθε σχεδιασμό της ανέφικτο.

Παράλληλα και ενώ οι εγκύκλιοι για την αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας για τη φετινή χρονιά αναφέρονται «στη βελτίωση της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου», οι εκπαιδευτικοί γαλλικών μετατρέπονται σε μπαλαντέρ προκειμένου να καλύψουν κενά που διαμορφώνονται στα ωρολόγια προγράμματα (ευέλικτη ζώνη, ολοήμερο κλπ.) καλούνται να διδάξουν σε υπεράριθμα τμήματα, σε 4 ή 5 σχολεία, μετακινούμενοι από σχολική μονάδα σε σχολική μονάδα ακόμη και στη διάρκεια δεκάλεπτων διαλειμμάτων.

Είναι φανερή λοιπόν η συνεχής απαξίωση και μεταβολή του αντικειμένου εργασίας τους ενώ η ελαστικοποίηση των συνθηκών εργασίας τους οδηγεί σε καθημερινή εξουθένωση.

Όλο το παραπάνω πλαίσιο, που κινείται σε μια λογική εξοικονόμησης διδακτικού προσωπικού, δημιουργεί τεχνητά πλεονάσματα εκπαιδευτικών που καλούνται να συμπληρώσουν το πρόγραμμά τους με οποιοδήποτε αντικείμενο και εντείνει την απουσία διορισμών. Τη φετινή χρονιά διορίστηκαν σε α΄, β’ και γ΄ φάση αναπληρωτών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης μόλις 117 καθηγητές Γαλλικών και όλοι μειωμένου ωραρίου, παρά την απουσία μόνιμων διορισμών πάνω από μία δεκαετία και τις συνεχείς συνταξιοδοτήσεις. Αποτέλεσμα αυτού είναι οι λιγοστές μεταθέσεις και αποσπάσεις συναδέλφων, οι οποίοι έχουν εγκλωβιστεί σε απομακρυσμένες περιοχές διορισμού, πολλές φορές μακριά από τις οικογένειες τους με δυσβάσταχτο κόστος διαβίωσης.

Τέλος, οι διακηρύξεις και οι νομοθετικές ρυθμίσεις για Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας εντός του σχολείου καταρρέουν για άλλη μια φορά, καθώς η ξενόγλωσση εκπαίδευση παραμένει στην κλίνη του Προκρούστη και υποβαθμίζεται συστηματικά. Η διδασκαλία της 2ης ξένης γλώσσας με βάση τις « διαθέσιμες διδακτικές ώρες » επιβεβαιώνει με τον πιο καθαρό τρόπο πως το σχολείο χάνει όλο και περισσότερο το ρόλο του ως δημόσιο κοινωνικό αγαθό.

Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητάμε:
Άμεση ανάκληση των παραπάνω εγκυκλίων για τη συγκρότηση τμημάτων σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση και επαναφορά της ελεύθερης επιλογής της 2ης ξένης γλώσσας με παράλληλη λειτουργία τμημάτων 2ης ξένης γλώσσας στο πλαίσιο του κάθε τμήματος Γενικής Παιδείας, χωρίς κατώτερο πλαφόν στον αριθμό μαθητών.
Ρύθμιση του εργασιακού πλαισίου των εκπαιδευτικών ΠΕ05 και των λοιπών υπηρεσιακών ζητημάτων που τους αφορούν (π.χ. νομοθετική ρύθμιση που να αναγνωρίζει τη μετακίνηση των εκπαιδευτικών μεταξύ δύο σχολείων την ίδια μέρα ως εκπαιδευτικό ωράριο).
Σύνδεση της παρεχόμενης Ξενόγλωσσης Εκπαίδευσης στο Δημόσιο Σχολείο με το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας (Κ.Π.Γ).
Μονιμοποίηση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.
Υποχρεωτική Διδασκαλία της 2ης ξένης γλώσσας στο Λύκειο και συμπερίληψή της στα μαθήματα επιλογής της Β΄ και Γ΄ λυκείου. Ειδικά για τη Γ΄ λυκείου πρόβλεψη ωρών προετοιμασίας για όσους-ες μαθητές-τριες θα εξεταστούν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις στο Ειδικό μάθημα των Γαλλικών.
Εισαγωγή του μαθήματος της 2ης ξένης γλώσσας στο ολοήμερο πρόγραμμα του δημοτικού σχολείου για εμβάθυνση της γλωσσομάθειας.

Το Δ.Σ του Συλλόγου θα επιδιώξει την άμεση συνάντηση με φορείς του Υπουργείου ώστε να τους εκθέσει τα προβλήματα του κλάδου και να λάβει σαφείς απαντήσεις.

Για το Δ.Σ.

                          Η Πρόεδρος                                                                       Η Γενική Γραμματέας
               Κωνσταντίνα (Νάντια) Πλιάκα                                                 Γενοβέφα (Φούλη) Καλόξυλου

πηγή


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...