Home / HEADER-NEWS / Αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ: Οι σχολές θα ορίζουν τους φοιτητές τους

Αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ: Οι σχολές θα ορίζουν τους φοιτητές τους

Δημοσιεύτηκε: 12:59 μμ Οκτώβριος 9th, 2019  


Αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ: Οι σχολές θα ορίζουν τους φοιτητές τους

Έτοιμο είναι το σχέδιο νόμου που θα επιτρέπει στα πανεπιστήμια να καθορίζουν τον αριθμό των εισακτέων φοιτητών τους.

Με δυο λόγια, το νομοσχέδιο αυτό φέρνει τα πάνω κάτω στην Ανώτατη Παιδεία γιατί κάθε πανεπιστήμιο σύμφωνα με την υπουργό, Νίκη Κεραμέως, θα μπορεί να καθορίσει πόσους ακριβώς φοιτητές χρειάζεται κάθε χρόνο. Και πώς θα γίνεται αυτό;

Η πολιτεία θα καθορίζει μια γενική βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ. Από εκεί και πέρα το κάθε πανεπιστήμιο θα ορίζει τον βαθμό εισαγωγής στο δικό του πανεπιστήμιο, ο οποίος θα είναι υψηλότερος από τον βαθμό της βάσης εισαγωγής. Εκείνο που απομένει ώστε να κατατεθεί το νομοσχέδιο για ψήφιση στη Βουλή (με ελπίδα να το ψηφίσουν όλα τα κόμματα) είναι να βρεθεί μία φόρμουλα ώστε να συνδεθεί η εισαγωγή των φοιτητών με την παραγωγικότητα, δηλαδή με τις επαγγελματικές ανάγκες της χώρας.

Εν τω μεταξύ έως ότου γίνουν όλα αυτά περιορίζεται με τρικ ο αριθμός των εισακτέων, σύμφωνα με τον Βηματοδότη. Στην πραγματικότητα αυτό που κάνει τον περιορισμό είναι η πιστή εφαρμογή του νόμου των μεταγραφών. Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ζήτησε να τηρηθεί αυστηρά ο νόμος για τις μεταγραφές. Θα είναι στο 15% και όχι στο 70% που ίσχυε, όπως λέει, σε πολλές σχολές επί ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια ώρα η υπουργός με άλλη απόφασή της απελευθερώνει πλήρως τα μεταπτυχιακά μαθήματα.

Πηγή: iPaidia.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...