Home / Featured / Ν.Κορδής: Αλυσιδωτές συνέπειες φέρνουν οι παλιοί πίνακες

Ν.Κορδής: Αλυσιδωτές συνέπειες φέρνουν οι παλιοί πίνακες

Δημοσιεύτηκε: 5:27 μμ Αύγουστος 23rd, 2019  


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Οι χθεσινές ανακοινώσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας για την πλήρωση των κενών θέσεων εκπαιδευτικών στα σχολεία, θέτουν ένα χρονοδιάγραμμα για τη διαδικασία των προσλήψεων αναπληρωτών, αλλά αφήνουν και αρκετά αναπάντητα ερωτήματα για αρκετά ζητήματα:

Α. 4500 μόνιμοι διορισμοί στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση

Η υλοποίηση των 4.500 διορισμών στην Ειδική Αγωγή  δυστυχώς κωλυσιεργεί αδικαιολόγητα. Παρά τη σπουδή του Υπουργείου Παιδείας για εσπευσμένες νομοθετικές παρεμβάσεις όπως είναι η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, η αναστολή των 2ετών προγραμμάτων στα ΑΕΙ, το πάγωμα των διαδικασιών συγκρότησης των παιδαγωγικών ομάδων των ΚΕΑ και η μη οργανική τοποθέτηση εκπαιδευτικών στα πειραματικά σχολεία, φαίνεται ότι δεν την απασχόλησε καθόλου  η νομοθέτηση της αλλαγής ημερομηνίας έκδοσης των πινάκων από το ΑΣΕΠ από 15/7 στις 23/8 όπως προβλέφτηκε με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 27ης Ιουνίου 2019. Ως γνωστόν οι προβλέψεις των Π.Ν.Π. για να έχουν ισχύ πρέπει να επικυρωθούν με νόμο μέσα σε 40 ημέρες από την έκδοση της Π.Ν.Π., προθεσμία η οποία έχει ήδη παρέλθει.Επομένως μάταια αναμέναμε την 23η Αυγούστου για να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα σχετικά με τον τρόπο πρόσληψης αναπληρωτών κατά το ερχόμενο σχολικό έτος. Προφανώς η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, δεν θεώρησε επείγον και απαραίτητο ζήτημα το να δώσει χρόνο στο ΑΣΕΠ για την έκδοση πινάκων. Τελικά χθες 21 Αυγούστου μάθαμε ότι: «Οι προσλήψεις αναπληρωτών θα διενεργηθούν βάσει των τελευταίων – εγκεκριμένων από το ΑΣΕΠ – πινάκων κατάταξης, ήτοι των πινάκων διδακτικού έτους 2018-2019, σύμφωνα με τη σχετική πρόβλεψη του ν. 4589/2019.

Με δεδομένο ότι οι πίνακες αυτοί έχουν εγκριθεί από το ΑΣΕΠ, κατόπιν του προβλεπόμενου ελέγχου νομιμότητας, και ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η κατάρτιση από το ΑΣΕΠ νέων πινάκων κατάταξης του ν. 4589/2019, η ισχύς των εγκεκριμένων πινάκων θα παραταθεί, με σεβασμό στις αρχές της νομιμότητας, αντικειμενικότητας και αξιοκρατίας».

Όμως τα ερωτήματα σχετικά με την πορεία υλοποίησης των 4.500 διορισμών είναι  ακόμα πιο ανησυχητικά.Για την επίτευξη των 4.500 διορισμών πρέπει να γίνουν δύο βασικές ενέργειες:

α) Η κατανομή σε κλάδους και ειδικότητες. Συμφωνεί η πολιτική ηγεσία ότι η κατανομή πρέπει να γίνει κατ’ αναλογία των αναγκών όπως αυτές διατυπώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια με βάση τις προσλήψεις των αναπληρωτών; Αν ναι, γιατί δεν προχωράει στην κατανομή;

β) Η ίδρυση αντίστοιχων οργανικών θέσεων στα Τμήματα Ένταξης και φυσικά οι οργανικές θέσεις των κοινών ειδικοτήτων της Πρωτοβάθμιας. Η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είχε καταθέσει τον Ιούνιο, κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις της Βουλής, τροπολογία, η οποία δεν ψηφίστηκε, λόγω πληθώρας τροπολογιών, με την οποία συστήνονταν οργανικές θέσεις στα Τμήματα Ένταξης και με αυτόν τον τρόπο ρυθμιζόταν το θέμα της ύπαρξης ικανού αριθμού οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή. Πώς σκοπεύει να λύσει το σχετικό θέμα η νυν πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ αφού ως γνωστόν οι κενές οργανικές θέσεις ειδικής αγωγής στη δευτεροβάθμια, μετά τις μεταθέσεις, είναι μόλις 1.045! Μήπως πίσω από αυτή την αδράνεια υποκρύπτεται η πρόθεση να δοθεί μόνο αυτός ο αριθμός θέσεων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση; Αυτό θα είναι πέρα από κάθε λογική ισότιμης κατανομής των 4.500 με βάση τις ανάγκες αφού με βάση τα ποσοστά προσλήψεων αναπληρωτών την τελευταία διετία, στη Δευτεροβάθμια ΕΑΕ αντιστοιχούν 1500 τουλάχιστον θέσεις! Με τα τωρινά δεδομένα η εκτίμησή μου είναι ότι οι διορισμοί αυτοί δεν είναι εφικτό να πραγματοποιηθούν ούτε το Νοέμβριο που έχει ήδη  αναφερθεί!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Σε ΦΕΚ η τροποποίηση της ύλης για τις πανελλαδικές του 2020

Η χρήση των παλιών πινάκων με βάση την παράγραφο 1.β του άρθρου 66 του ν.4589/2019 έχει ωστόσο κάποιες αλυσιδωτές συνέπειες:

ü  Το ζήτημα της προϋπηρεσίας αρχικά. Οι πίνακες του 2018-2019 περιλαμβάνουν την προϋπηρεσία που είχε αποκτηθεί μέχρι 30-4-2018. Ο ν.4589 – που άλλαξε τον τρόπο μοριοδότησης ψηφίστηκε στις 28-1-2019. Η θέση της ΟΛΜΕ είναι να ανοίξει ο ΟΠΣΥΔ, ώστε στους παλιούς πίνακες να προσμετρηθεί η προϋπηρεσία της τελευταίας χρονιάς.

ü  Η χρήση των παλιών πινάκων ωστόσο αποκλείει ένα σημαντικό τμήμα εκπαιδευτικών που δεν υπέβαλαν αίτηση την προηγούμενη σχολική χρονιά! Σε αρκετές περιπτώσεις λόγω παραλείψεων και λαθών δεν έγιναν δεκτές οι αιτήσεις πολλών συναδέλφων/ισσων.

ü  Παράλληλα η χρήση των περσινών πινάκων κατάταξης αποκλείει νέες αιτήσεις ή και αλλαγές από εκπαιδευτικούς που με νέα μεταπτυχιακά μπορούν να μεταπηδήσουν από τον επικουρικό στον κύριο αξιολογικό πίνακα! Αυτό σημαίνει ότι αρκετοί από αυτούς τους  εκπαιδευτικούς δεν θα εργαστούν ως αναπληρωτές/τριες τη φετινή χρονιά!

ü  Το μόνο που θα γίνει στους πίνακες αυτούς είναι η υποβολή περιοχών προτίμησης στο ΟΠΣΥΔ μέχρι 28 Αυγούστου


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...