Home / Featured / Ανακοίνωση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Αν.Αττικής Κώστας Σωτηρίου

Ανακοίνωση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Αν.Αττικής Κώστας Σωτηρίου

Δημοσιεύτηκε: 12:11 μμ Αύγουστος 25th, 2019  


Συμμετέχουμε στην παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 26/8 στις 11πμ στο Υπ. Παιδείας

 • Μονιμοποίηση /άμεσο διορισμό όλων των αναπληρωτών  αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και όλη την προϋπηρεσία – Κατάργηση του προσοντολόγιου
 • Προσμέτρηση όλης της προϋπηρεσίας στις φετινές προσλήψεις για όλους τους αναπληρωτές 
 • Να ακυρωθεί η εξαίρεση των Δήμων Παιανίας – Γλυκών Νερών και Σαρωνικού από την εφαρμογή της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής/ εκπαίδευσης
 • Πλήρη ισοτιμία στα εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα μονίμων και αναπληρωτών – Καμιά περικοπή στην προϋπηρεσία της Δινοπούλου Βαγγελίτσας και της Ελεάνας Μαργαρίτη για τη συνδικαλιστική τους δράση.

Λίγες μέρες πριν από το άνοιγμα των σχολείων για τη νέα σχ. χρονιά το Υπ. Παιδείας αντί να επιταχύνει την πλήρη κάλυψη των σχολείων με μόνιμους εκπαιδευτικούς, να ενισχύσει την εφαρμογή της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και τη δημόσια εκπαίδευση συνολικά παρατείνει την ανασφάλεια των αναπληρωτών και δηλώνει απόλυτη τήρηση του νόμου ΣΥΡΙΖΑ – Γαβρόγλου για τις προσλήψεις των αναπληρωτών. Αυτό σημαίνει ότι θα κάνει τις προσλήψεις με τους παλιούς πίνακες (Απρίλης 2018)

 • αποκλείοντας παλαιότερους συναδέλφους που για λόγους υγείας, μητρότητας κ.ά. δεν είχαν κάνει αίτημα πρόσληψης τότε
 • αποκλείοντας συνάδελφους  που αποφοίτησαν από το Πανεπιστήμιο ή απέκτησαν τίτλους σπουδών τη φετινή χρονιά
 • στερώντας από τους νεότερους αναπληρωτές που δούλεψαν πέρσι για πρώτη φορά την ένταξή τους στους πίνακες με την προϋπηρεσία – όταν κατά τα άλλα για να δικαιολογήσουν την ανάγκη του προσοντολόγιου δήλωναν όλοι οι υποστηρικτές του ότι κόπτονται για τους νέους εκπαιδευτικούς που πρέπει να έχουν «ελπίδα» πρόσληψης.
 • χωρίς να προσμετρηθεί όλη η φετινή προϋπηρεσία για τους παλιότερους αναπληρωτές αλλά και δύο μήνες από την περσινή (Μάιος – Ιούνιος 2018), που για μια χρονιά ακόμα αποκτήθηκε με κόστος οικογενειακό και προσωπικό από τους αναπληρωτές συναδέλφους μας.

Καθυστερούν τις διαδικασίες για τις προσλήψεις και καλούν στο παρά πέντε (28/8-2/9) τους αναπληρωτές να κάνουν δήλωση τοποθέτησης.

Η κυβέρνηση Ν.Δ. με τις προγραμματικές δηλώσεις της Υπ. Παιδείας, διακηρύσσει την αυτονομία, αξιολόγηση, επιχειρηματική λειτουργία του σχολείου – υιοθετώντας όλο το μοντέλο της ΕΕ – ΟΟΣΑ για το σχολείο της αγοράς, όπου θα αξιοποιήσει όλο τα αντιδραστικά νομοθετήματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και θα ενισχύσει με ακόμα αποφασιστικότερα βήματα στην εφαρμογή αυτού του μοντέλου εκπαίδευσης. Υιοθετεί, έτσι, το «προσοντολόγιο» ΣΥΡΙΖΑ και δηλώνει την άμεση εφαρμογή των ελάχιστων απέναντι τις πραγματικές ανάγκες κάλυψης των σχολείων, 4500 διορισμών στην ειδική αγωγή, για ΠΕ και ΔΕ και για όλο το προσωπικό – όχι μόνο εκπαιδευτικούς που προγραμμάτισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.  Ενδεικτικά και μόνο για την πρωτοβάθμια κατά το 2017-18 δούλεψαν 8.854  εκπαιδευτικοί. (Αναλυτικά: ΣΜΕΑΕ και ΕΑΕ= 2813, Παράλληλη στήριξη =5957, ΚΕΔΥ = 84), ενώ το 2018-19 συνολικά στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση σε ΠΕ και ΔΕ δούλεψαν 12.566 αναπληρωτές.

Όσο για τους  μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση αυτοί παραπέμπονται στις καλένδες στο βαθύ μέλλον και μετά από την «ενίσχυση» του προσοντολόγιου Γαβρόγλου με γραπτό ΑΣΕΠ ενώ η ομηρία των αναπληρωτών και η ανασφάλεια συνεχίζονται χωρίς τέλος.

Στα παραδείγματα των συναδέλφων αναπληρωτών  που είδαν την προϋπηρεσία τους να χάνεται και οι ίδιοι να τιμωρούνται επειδή χρειάστηκαν αναρρωτικές άδειες ή τις αναπληρώτριες να στερούνται μορίων, ενσήμων και χρημάτων επειδή έγιναν μητέρες έρχεται να προστεθεί από διοίκηση και κυβέρνηση και το παιχνίδι αποκλεισμού συναδέλφων και περιορισμού των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων!  Το ΥΠΑΙΘ υπό την ηγεσία του Γαβρόγλου είχε κόψει 1,5 μήνα προϋπηρεσία από την αναπληρώτρια Βαγγελίτσσα Δινοπούλου, που ήταν εκλεγμένη στο ΔΣ της ΔΟΕ τη συνδικαλιστική χρονιά 2018-19, ενώ αυτή τη στιγμή επιδιώκεται να κοπούν επιπλέον 4 μήνες προϋπηρεσίας από την συναδέλφισσα, και 3 μέρες προϋπηρεσία από την αναπληρώτρια Μαργαρίτη Ελεάνα η οποία ως γραμματέας του ΔΣ του ΣΕΠΕ Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής έκανε χρήση συνδικαλιστικών αδειών! Ποινικοποιείται έτσι η συνδικαλιστική δράση των αναπληρωτών και θίγεται η ισότιμη συμμετοχή των αναπληρωτών εκλεγμένων στα ΔΣ της ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, Χρήστου Παναγιώτου και Αντρέα Καργόπουλο αντίστοιχα.

Στην ίδια κατεύθυνση αντιδραστικών νομοθετημάτων για την εκπαίδευση (μετά και την άρση του πανεπιστημιακού ασύλου) ανάμεσα στις πρώτες αποφάσεις της νέας υπουργού ήταν η αποδόμηση και υποχώρηση αντί για την ενίσχυση για καθολική εφαρμογή με δραστικά μέτρα – χρηματοδότηση και μόνιμους διορισμούς – της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης με αποκορύφωμα την υπ. απόφαση που ακυρώνει την εφαρμογή της υποχρεωτικότητας σε 13 δήμους ανοίγοντας το δρόμο για την παράταση του διπλού δικτύου σε νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς, στα voucher και την ενίσχυση της ιδιωτικής εκπαίδευσης από τον κρατικό κορβανά. Σ΄ αυτή την κατεύθυνση τα «παπαγαλάκια» παλιών και νέων δημάρχων που ομνύουν στο επιχειρηματικό μοντέλο ενάντια στο δημόσιο σχολείο και νηπιαγωγείο, υπερακοντίζουν για την επέκταση των voucher στα προνήπια!!! Ανάμεσα στους 13 Δήμους συμπεριλαμβάνονται και οι Δήμοι Παιανίας – Γλυκών Νερών και Σαρωνικού όπου ως σύλλογος έχουμε καταγγείλει συγκεκριμένα ότι έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες στους δήμους για την εξασφάλιση σχολικής στέγης από τη νέας σχολική χρονιά για όλα τα παιδιά που έχουν εγγραφεί και υπάρχει δυνατότητα για την απρόσκοπτη εφαρμογή της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής / εκπαίδευσης.

Ο σύλλογος επιβεβαίωσε αυτές τις μέρες ότι οι αίθουσες στην Παιανία είναι έτοιμες ενώ στα Γλυκά Νερά (ίδιος δήμος) έχουν γίνει τα έργα  υποδομής και αύλειου  χώρου και υπολείπεται  η αποστολή των προκάτ από το Υπουργείο που την καθυστερεί γιατί περιέλαβε το Δήμο στις εξαιρέσεις!!! Σε κάθε περίπτωση ο Δήμος θα προχωρήσει στην άμεση τοποθέτηση των αιθουσών        – ακόμα και αν το Υπ. Παιδείας δεν ανταποκριθεί στην απόδοση των αιθουσών- που είχε προγραμματίσει και θα παραδοθούν  μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου. Έτσι θα μπορεί να καλύψει πλήρως όλα τα παιδιά 4-6 ετών σε όλο το Δήμο και ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙΤΑΙ η εξαίρεση του. Αντίστοιχα στο Δήμο Σαρωνικού έχουν προχωρήσει – ολοκληρώνονται οι εργασίες στη Σαρωνίδα και εκκρεμεί μόνο η τοποθέτηση των δύο αιθουσών στα Καλύβια για τις  οποίες ο Δήμος έχει προβλέψει το κονδύλι για την τοποθέτηση αλλά το Υπ. Παιδείας και η ΚΤΥΠ δεν έχουν στείλει τις δύο αίθουσες καθώς εξαίρεσε το δήμο από την υποχρεωτικότητα! Αντί το Υπ. Παιδείας να ενισχύσει τα μέτρα – που έστω και καθυστερημένα πήραν οι δήμοι προχώρησε στην εξαίρεσή τους ! Ακόμα και τώρα μπορεί να καλυφθούν οι στεγαστικές ανάγκες για την νέα σχολική χρονιά και πρέπει τώρα το Υπ. Παιδείας να στείλει τις αίθουσες και να ακυρώσει την εξαίρεση των δύο αυτών δήμων της περιοχής ευθύνης μας και ανάλογα να κινηθεί σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις.

Τέρμα πια στην κοροϊδία!

Ο σύλλογος μας καλεί όλους τους/τις συναδέλφους, αναπληρωτές μόνιμους , νηπιαγωγούς, δασκάλους και όλες τις ειδικότητες να συμμετέχουν στην πρώτη κινητοποίηση – παράσταση διαμαρτυρίας στις 26/8 στις 11πμ στο Υπ. Παιδείας. Καλεί ακόμα τις Ενώσεις και συλλόγους γονέων ιδιαίτερα των δήμων Παιανίας και Σαρωνικού που έχουν ήδη παρέμβει για την  προσχολική αγωγή.

Να διεκδικήσουμε:

 • Μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των αναγκών. Κατάργηση του προσοντολόγιου του νόμου 4589/2019 που περιλαμβάνει το νέο σύστημα προσλήψεων και την Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών με έστω και μία σύμβαση με τον άμεσο διορισμό τους με βάση αποκλειστικά το πτυχίο κι όλη την προϋπηρεσία -όχι στον γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ
 • Να προσμετρηθεί όλη η προϋπηρεσία της περσινής και φετινής χρονιάς στις προσλήψεις αναπληρωτών για όλους τους αναπληρωτές. Καμιά μέρα χαμένης προϋπηρεσίας! Καμία απόλυση αναπληρωτή
 • Κάλυψη όλων των πραγματικών αναγκών σε εκπαιδευτικό προσωπικό σε μία φάση πριν την έναρξη των μαθημάτων
 • την ακύρωση της εξαίρεσης των Δήμων Σαρωνικού και Γλυκών Νερών από την εφαρμογή της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής / εκπαίδευσης από την νέα σχολική χρονιά και την άμεση καθολική εφαρμογή της με ενίσχυση των δημόσιων νηπιαγωγείων με κρατική χρηματοδότηση και διορισμούς
 • την μη προώθηση και εφαρμογή της αξιολόγησης στα πρότυπα της αγοράς της δημόσιας εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών – κατάργηση του νόμου για τις δομές – αξιολόγηση
 • Πλήρη εξίσωση προς τα πάνω των εργασιακών, ασφαλιστικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων με αυτά των μονίμων – πλήρης προστασία της μητρότητας. Καμιά περικοπή της προϋπηρεσίας των αναπληρωτριών Δινοπούλου Βαγγελίτσα και Ελεάννα Μαργαρίτη που ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση των αναπληρωτών.
 • Το εκπαιδευτικό μνημόνιο να μην εφαρμοστεί, όχι στην αύξηση ωραρίου και στις περικοπές.
 • Μείωση αριθμού μαθητών ανά τμήμα, καμία συγχώνευση/κατάργηση, μείωση του ορίου συνταξιοδότησης.
 • Δημιουργία οργανικών θέσεων για κάθε υπάρχουσα ειδικότητα. Κάλυψη ΟΛΩΝ των κενών με μόνιμους διορισμούς

                                                                  Για το Δ.Σ.

Η πρόεδρος                                                                                        Ο γραμματέας

Βιολέττα Πατέλη                                                                                Γιάννης Ρούπας


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...