Home / Featured / Βάσεις Πανελλήνιες 2019: Τι δείχνουν οι εκτιμήσεις

Βάσεις Πανελλήνιες 2019: Τι δείχνουν οι εκτιμήσεις

Δημοσιεύτηκε: 11:46 πμ Ιούλιος 30th, 2019  


Η διαµόρφωση των βάσεων εξαρτάται από τρεις παράγοντες: τον αριθµό των εισακτέων, τις βαθµολογικές επιδόσεις των υποψηφίων και τις επιθυµίες σπουδών των υποψηφίων  για τις πανελλήνιες όπως εκφράζονται µε τη συµπλήρωση των µηχανογραφικών τους δελτίων.

Οι πρώτοι δύο παράγοντες είναι γνωστοί, ο τρίτος είναι πάντα άγνωστος, αφού µαθαίνουµε τις προτιµήσεις των υποψηφίων µετά την ανακοίνωση των βάσεων. Γι’ αυτό κάθε χρόνο θεωρούµε ότι οι προτιµήσεις των υποψηφίων δεν θα αλλάξουν, ώστε να γίνει η µελέτη.

Το «Έθνος» παρουσιάζει εκτιμήσεις για την πορεία των βάσεων του 2019, µέσα από µια εµπεριστατωµένη ανάλυση των στοιχείων από τις πανελλήνιες εξετάσεις. Επίσημα οι βάσεις ανακοινώνονται από το Υπουργείο Παιδείας στα τέλη Αυγούστου.

Φέτος αναγκαστικά θα αλλάξουν οι προτιµήσεις γιατί άλλαξαν τα τµήµατα. Εκατόν τριάντα τρία νέα τµήµατα έχει το µηχανογραφικό δελτίο, εκ των οποίων τα 28 δεν αποτελούν µετεξέλιξη άλλων αλλά είναι εντελώς νέα.

∆ιλήµµατα αντιµετωπίζουν οι υποψήφιοι στη συµπλήρωση του µηχανογραφικού τους και δεν γνωρίζουµε τι απαντήσεις έδωσαν.

Ας δούµε µερικά τέτοια διλήµµατα που εµφανίστηκαν για πρώτη φορά φέτος:

  • Να δηλώσω Σχολή Μηχανικών που δεν είναι ισότιµη µε πολυτεχνική, ελπίζοντας ότι κάποια στιγµή θα γίνει ισότιµη, αλλά είναι κοντά στο σπίτι µου ή να πάω σε πολυτεχνική µακρύτερα για να είµαι σίγουρος;
  • Να δηλώσω ένα τµήµα από τα νέα ή να πάω µακρύτερα που είµαι σίγουρος ότι το εκεί αντίστοιχο τµήµα έχει καθηγητές και λειτουργεί κανονικά;

Ερωτήµατα που δεν έχουν µοναδική σωστή απάντηση και σίγουρα ένα µέρος των υποψηφίων απάντησε µε τον ένα τρόπο και ένα µέρος των υποψηφίων µε τον άλλο τρόπο.

Tο πλήθος των υποψηφίων που απάντησε µε τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα καθορίσει τη ζήτηση για το κάθε τµήµα και συνεπώς τη βάση του. Όλα αυτά δεν µπορούν να µετρηθούν, συνεπώς είναι εξαιρετικά δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν και φυσικά δεν υπάρχει κανένα µαθηµατικό µοντέλο που να µπορεί να τα προβλέψει.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...