Home / Featured / Συγκροτήθηκε το Συμβούλιο του Εθνικού Κέντρου Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών

Συγκροτήθηκε το Συμβούλιο του Εθνικού Κέντρου Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών

Δημοσιεύτηκε: 3:56 μμ Ιούλιος 4th, 2019  


Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας συγκροτήθηκε το Συμβούλιο του Εθνικού Κέντρου Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών (Ε.Κ.ΕΠ.Ε.) του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και ορίστηκαν τα μέλη αυτού, με τριετή θητεία.

Δείτε

την απόφαση όπως αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

Υπενθυμίζουμε τα όσα αναφέρονται στο νόμο 4610/2019 άρθρο 240  για το Εθνικό Κέντρο Επιμόρφωσης:

«Άρθρο 9Α

Εθνικό Κέντρο Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών (Ε.Κ.ΕΠ.Ε.)

1. Στο Ε.Α.Π. ιδρύεται Εθνικό Κέντρο Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών (Ε.Κ.ΕΠ.Ε.) ως ακαδημαϊκή μονάδα του Ιδρύματος, με έδρα την Αθήνα.

2. Σκοπός του Ε.Κ.ΕΠ.Ε. είναι ο σχεδιασμός, η υλοποίηση, η αξιολόγηση και η αποτίμηση επιμορφωτικών προγραμμάτων, που πραγματοποιούνται διά ζώσης ή εξ αποστάσεως, για τα στελέχη της εκπαίδευσης και τους λοιπούς εκπαιδευτικούς, τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.) της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και των υποψήφιων μελών των κατηγοριών αυτών, προσωπικού.

3. Για την εκπλήρωση του σκοπού του το Ε.Κ.ΕΠ.Ε.: α) Εφαρμόζει σύγχρονες επιμορφωτικές μεθόδους, με

τη μελέτη και εφαρμογή κατάλληλων μεθόδων ηλεκτρονικής μάθησης, εξ αποστάσεως διδασκαλία και εν γένει χρήση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών.

β) Εφαρμόζει μεθοδολογία ανίχνευσης των εκπαιδευτικών αναγκών για τον σχεδιασμό και τον προγραμματισμό των επιμορφωτικών προγραμμάτων.

γ) Εκπονεί μελέτες και διενεργεί έρευνες σε θέματα που σχετίζονται με τον σκοπό του και παρέχει τα πορίσματα και συμπεράσματα αυτών στον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

δ) Συμμετέχει σε διαγωνισμούς για την ανάληψη δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τον σκοπό του.

ε) Καταγράφει, αναπτύσσει και τεκμηριώνει καινοτόμες μεθόδους, καλές πρακτικές και τεχνογνωσία σε θέματα εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού διά ζώσης και εξ αποστάσεως.

στ) Συμβάλλεται με άλλα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, με εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς φορείς που ανήκουν στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, καθώς και με διεθνείς οργανισμούς, και παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στα ως άνω ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης και στους ως άνω φορείς.

4. Για την επίτευξη των σκοπών του το Ε.Κ.ΕΠ.Ε. συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) και το Τμήμα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικού Προσωπικού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

5. Το Ε.Κ.ΕΠ.Ε. διοικείται από εννεαμελές Συμβούλιο που συγκροτείται με απόφαση της Συγκλήτου, με την οποία ορίζονται και ο Πρόεδρος και οι δύο (2) Αντιπρόεδροι μεταξύ των μελών του. Η θητεία των μελών του Συμβουλίου είναι τριετής, με δυνατότητα ανανέωσης. Τα μέλη του Συμβουλίου είναι μέλη Δ.Ε.Π. του ιδρύματος, κατά προτίμηση με εμπειρία σχετική με τις δράσεις του Ε.Κ.ΕΠ.Ε., όπως ιδίως στην εκπαίδευση των εκπαιδευτικών ή των υποψήφιων εκπαιδευτικών στη μάθηση από απόσταση ή στην εκπαίδευση ενηλίκων ή στη χρησιμοποίηση σύγχρονης τεχνολογίας και στην παραγωγή προτύπων εκπαιδευτικού και πληροφοριακού υλικού, καθώς και υλικού αξιολόγησης για τις ανάγκες της εξ αποστάσεως διδασκαλίας. Ο Πρόεδρος και οι δύο (2) Αντιπρόεδροι ασκούν τις αρμοδιότητες των παραγράφων 8 και 9, καθώς και κάθε άλλη αρμοδιότητα που τους ανατίθεται με τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του Κέντρου, και απαλλάσσονται των διδακτικών τους καθηκόντων στο Ε.Α.Π. Η κατοχή των θέσεων του Προέδρου και των Αντιπροέδρων είναι ασυμβίβαστη με την κατοχή θέσης μονοπρόσωπου οργάνου διοίκησης στο Ε.Α.Π.

6. Αν για οποιονδήποτε λόγο, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου απουσιάζει ή προσωρινά κωλύεται να ασκήσει τα καθήκοντά του, αναπληρώνεται από τον Αντιπρόεδρο του Συμβουλίου που ορίζεται με την απόφαση συγκρότησης.

7. Το Συμβούλιο έχει τις εξής αρμοδιότητες: α) αποφασίζει για όλα τα θέματα που αφορούν τη διοίκηση και τη λειτουργία του Ε.Κ.ΕΠ.Ε., β) ρυθμίζει θέματα λειτουργίας και χρήσης των υποδομών και των εξοπλισμών του, γ) διατυπώνει γνώμη προς τη Σύγκλητο για τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του Κέντρου, δ) διαχειρίζεται και αξιοποιεί τα ερευνητικά αποτελέσματα από τις δραστηριότητες του Κέντρου, ε) λαμβάνει κάθε άλλη σχετική απόφαση για ενέργειες που σχετίζονται με την εκπλήρωση του σκοπού του Κέντρου, σύμφωνα με όσα ορίζονται ειδικότερα στον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας.

8. Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου συγκαλεί το Συμβούλιο, καταρτίζει την ημερήσια διάταξη, προεδρεύει των εργασιών του, εισηγείται τα θέματα για τα οποία δεν έχει οριστεί ως εισηγητής άλλο μέλος του Συμβουλίου και επιβλέπει την εφαρμογή της πολιτικής και την τήρηση του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας του Ε.Κ.ΕΠ.Ε.

9. Οι Αντιπρόεδροι του Συμβουλίου μεριμνούν για την εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου στον τομέα ευθύνης τους, ο οποίος καθορίζεται με την απόφαση συγκρότησης του Συμβουλίου.

10. Ως διδάσκοντες στα επιμορφωτικά προγράμματα απασχολούνται μέλη Δ.Ε.Π. και Σ.Ε.Π. του ιδρύματος.

11. Για την παρακολούθηση των επιμορφωτικών προγραμμάτων, οι επιμορφούμενοι μπορεί να καταβάλουν οικονομική συμμετοχή, σύμφωνα με την περίπτωση β΄ της παραγράφου 6 του άρθρου 5.

12. Με απόφαση της Συγκλήτου παραχωρούνται στο Ε.Κ.ΕΠ.Ε. χώροι και εξοπλισμοί του Ε.Α.Π. για την εγκατάσταση και λειτουργία του.

13. Για τη διοικητική και γραμματειακή υποστήριξη του Ε.Κ.ΕΠ.Ε. συνιστάται Γραμματεία, η οποία οργανώνεται και λειτουργεί σε επίπεδο Τμήματος, κατά την έννοια της περίπτωσης α΄ της παρ. 2 του άρθρου 54 του ν. 4178/2013 (Α΄ 174).

14. Πόροι του Ε.Κ.ΕΠ.Ε. είναι: α) επιχορηγήσεις από τον τακτικό προϋπολογισμό και τις Δημόσιες Επενδύσεις του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, που χορηγούνται στο Ε.Α.Π. ειδικά για τη λειτουργία του Ε.Κ.ΕΠ.Ε.,

β) χρηματοδοτήσεις από ερευνητικά ή άλλα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διεθνών οργανισμών και του Ελληνικού Δημοσίου,

γ) δωρεές, κληρονομιές, κληροδοσίες, χορηγίες από τρίτους, καθώς και κάθε είδους παροχές ημεδαπών ή αλλοδαπών, φυσικών ή νομικών προσώπων,

δ) έσοδα από την παροχή υπηρεσιών και την εκπόνηση μελετών για λογαριασμό τρίτων,

ε) οικονομική συμμετοχή των επιμορφούμενων, εφόσον προβλέπεται για την παρακολούθηση των επιμορφωτικών προγραμμάτων,

στ) ύστερα από απόφαση της Συγκλήτου, μπορεί να διατίθενται πόροι του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) και οι πρόσοδοι από περιουσιακά στοιχεία του Ιδρύματος για την ανάπτυξη του Ε.Κ.ΕΠ.Ε.

15. Η οικονομική διαχείριση των πόρων του Ε.Κ.ΕΠ.Ε. γίνεται από τον Ε.Λ.Κ.Ε. του Ε.Α.Π., σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 50 έως 68 του ν. 4485/2017 (Α΄ 114).

16. Με απόφαση της Συγκλήτου, που εκδίδεται ύστερα από γνώμη του Συμβουλίου του Ε.Κ.ΕΠ.Ε., καταρτίζεται ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας του Κέντρου. Με τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας καθορίζονται:

α) ο τρόπος λειτουργίας του Ε.Κ.ΕΠ.Ε., καθώς και τα αρμόδια όργανα και η διαδικασία σχεδιασμού, υλοποίησης, αξιολόγησης και αποτίμησης των επιμορφωτικών προγραμμάτων,

β) η διάρκεια των επιμορφωτικών προγραμμάτων και ο τύπος των απονεμόμενων πιστοποιητικών,

γ) τα πρόσθετα προσόντα που πρέπει να διαθέτουν ο Πρόεδρος και οι Αντιπρόεδροι του Συμβουλίου,

δ) οι ειδικότερες αρμοδιότητες του Προέδρου, των Αντιπροέδρων και του Συμβουλίου,

ε) η διαδικασία παύσης του Προέδρου, των Αντιπροέδρων και των λοιπών μελών του Συμβουλίου,

στ) η εσωτερική οργανωτική διάρθρωση του Ε.Κ.ΕΠ.Ε.,

ζ) οι αρμοδιότητες και οι υποχρεώσεις του προσωπικού,

η) οι διαδικασίες και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την απασχόληση, τις αμοιβές και τις μετακινήσεις των απασχολουμένων στο Ε.Κ.ΕΠ.Ε.,

θ) οι τρόποι αξιοποίησης των αποτελεσμάτων των δραστηριοτήτων του κέντρου,

ι) οι τρόποι διάχυσης και αξιοποίησης των αποτελεσμάτων των ερευνών και των άλλων δραστηριοτήτων του,

ια) η διαχείριση και η προστασία των δικαιωμάτων διανοητικής (πνευματικής και βιομηχανικής) ιδιοκτησίας,

ιβ) θέματα ηθικής και δεοντολογίας της έρευνας, ιγ) κάθε άλλο θέμα σχετικό με την οργάνωση του Ε.Κ.ΕΠ.Ε., την εύρυθμη λειτουργία του και την εκπλήρωση του σκοπού του.

17. Για τις υπηρεσίες που παρέχουν στο Ε.ΚΕ.Π.Ε., ο Πρόεδρος και οι Αντιπρόεδροι λαμβάνουν αμοιβή, το ύψος της οποίας καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών και καταβάλλεται από ίδιους πόρους του ιδρύματος. Τα λοιπά μέλη του Συμβουλίου δεν λαμβάνουν αποζημίωση για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις του, εκτός από οδοιπορικά έξοδα, δηλαδή ημερήσια αποζημίωση, έξοδα διαμονής και μετακίνησης, σύμφωνα με την υποπαράγραφο Δ.9 της παραγράφου Δ. του ν. 4336/2015 (Α΄ 94) και με την επιφύλαξη της παραγράφου 7 του άρθρου 6 της υποπαραγράφου Δ.9 της παραγράφου Δ. του ίδιου νόμου.

18. Για την υποστήριξη του Ε.Κ.ΕΠ.Ε. μπορεί να απασχολείται προσωπικό σύμφωνα με την παρ. 23 του άρθρου 2 του ν. 2621/1998 (Α΄ 136)».

4. α) Στο τέλος της παραγράφου 1 του άρθρου 10, όπως η παράγραφος αυτή τροποποιήθηκε με την περίπτωση α΄ της παρ. 10 του άρθρου 83 του ν. 4485/2017, προστίθεται περίπτωση δ΄ ως εξής:

«δ) Ο Πρόεδρος του Ε.Κ.ΕΠ.Ε., ο οποίος αναπληρώνεται από τον αναπληρωτή του.».

β) Η ισχύς της παρούσας παραγράφου αρχίζει από τη συγκρότηση του Συμβουλίου του Ε.Κ.ΕΠ.Ε., σύμφωνα με την παρ. 14 του άρθρου 10 του ν. 2552/1997, όπως η παράγραφος αυτή προστίθεται με την παράγραφο 5 του παρόντος άρθρου.

5. Στο άρθρο 10 προστίθενται παράγραφοι 14 και 15 ως εξής:

«14. Έως τη συγκρότηση σε σώμα της Συγκλήτου του Ε.Α.Π., το Συμβούλιο του Ε.Κ.ΕΠ.Ε. συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Ως Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος και λοιπά μέλη του Συμβουλίου ορίζονται μέλη Δ.Ε.Π. του Ε.Α.Π. ή άλλων Α.Ε.Ι., εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με βαθμό Α΄, επιστήμονες αναγνωρισμένου κύρους ή ερευνητές, κατά προτίμηση με εμπειρία σχετική με τις δράσεις του Ε.Κ.ΕΠ.Ε. Μέλη Δ.Ε.Π. τα οποία ορίζονται ως Πρόεδρος ή Αντιπρόεδροι του Συμβουλίου απαλλάσσονται των διδακτικών καθηκόντων τους στα οικεία Α.Ε.Ι.».

15. Ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας του Ε.Κ.ΕΠ.Ε. της παραγράφου 16 του άρθρου 9Α καταρτίζεται το αργότερο σε εννέα (9) μήνες από τη συγκρότηση του Συμβουλίου του Κέντρου, σύμφωνα με την παράγραφο 14 του παρόντος άρθρου.».


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...